Зеленчукови гнезда с коприва и пъдпъдъчи яйца

Тези зеленчукови гнезда с коприва и пъдпъдъчи яйца са лесни за приготвяне, но и полезни. Освен това са част от една лична инициатива, с която насърчавам близките си да хапват повече коприва.

Официално пролет е! Ако нещо в момента е в сезон , то това е копривата. Още в края на март, природата ни дарява със студеноустойчивата коприва, сякаш за да ни зареди след изтощителната зима. Растението е пълно с полезни вещества, в копривата има високо съдържание на калций, хром, магнезий и цинк. Съдържа и в големи количества кобалт, манган, фосфор, калий.

рецепта за копривени гнезда с пъдпъдъчи яйца

Вижте още:

Зеленчуковите гнезда с коприва и пъдпъдъчи яйца, са специално съобразени с хранителен режим,  чрез който се стремя да се предпазя от пагубното въздействие на пролетната умора върху мен и близките ми хора.

Ценни съвети за копривата:

Тъй като растението е непретенциозно, то расте буквално навсякъде и много често в силно замърсени места. Копривата, обаче е природна прахосмукачка и ако е набрана близо до пътища или силно замърсени територии, то тя може да бъде и вредна. Растението лесно усвоява олово, а това го прави вредно за организмите ни. За това преди да купите коприва, се уверете в произхода ѝ.

Препоръчвам да си я наберете сами. Най-подходящи за консумация са младите стебла на копривата, които са високи не повече от 5-6 см. Берете само връхчетата. Растенията с най-много ценни вещества, са близо до водни източници и далеч от населени места или нерегламентирани сметища.

Листата и стеблото на копривата са покрити с фини власинки, съдържащи няколко химикали, включително мравчена киселина, която при допир предизвиква ужилване.  Това е и причината, поради която е добре да носите ръкавици.  В противен случай, бихте раздразнили кожата си. Спомням си, че като дете баба ми казваше, че това е полезно за ставите, но не съм намерила публикации в полза на това твърдение.

Хитрини на вкуса на зеленчуковите гнезда с коприва и пъдпъдъчи яйца :

Използвам пъдпъдъчи яйца, защото имат по-плътн вкус и съдържат повече витамин В12 и фолиева киселина от кокошите. Има изследвания, които сочат, че пътпъдъчите яйца спомагат за по-лесното преодоляване на пролетната умора и засилват имунитета. За повече информация тук. Другата причина, за използването им в тези зеленчукови гнезда с коприва е естетическа.

Настърганите моркови и пресен чесън много добре си кореспондират с леко металния ( според мен ) вкус на копривата.  Морковите правят тези зеленчукови гназда с  коприва и пъдпъдъчи яйца по-свежи и цветни. Настържете ги така по-лесно ще се смесят с останалите съставки.

Ползвам козе сирене, защото ораганизмът ми го понася най-леко, но ако вие не понасяте вкуса му, може да го замените с друго сирене или извара.

гнезда с коприва приготвяне

Рецепта

зеленчукови гнезда с пъдпъдъчи яйца и коприва
Pin me!
5 from 3 votes

Зеленчукови гнезда с коприва и пъдпъдъчи яйца

Рецепта, против пролетна умора, с коприва, моркови, козе сирене и пъдпъдъчи яйца.
Подготовка15 minutes
Готвене40 minutes
Общо55 minutes
Порции: 6

Какво ни трябва

 • 200 гр коприва
 • 16 бр пъдпъдъчи яйца
 • 1 бр яйце от пасищни кокошки
 • 150 гр. козе сирене
 • 1-2 стръка пресен чесън
 • 1 бр едър морков
 • 1/2 ч.л. индийско орехче
 • 1/2 ч.л. пипер мелнаж
 • 1 ч.л. сол
 • 2 с.л. размекнато масло Гхи

Как да приготвим

 • Почистете от по-грубите стебла копривата. Измийте я под топла, течаща вода и сложете да се попари за 2-3 минути във вряща вода. Извадете я и отцедете много добре от  всякаква течност;
 • В дълбока купа смесете яйцето от кокошка и 8 от пъдпъдъчите яйца, добавете и подправките. Бъркайте, с помощта на миксер, докато сместта не удвои обема си;
 • Настържете на едро ренде морковите и нарежете на ситно чесъна. Добавете ги в купата при разбитите яйца. Прибавете изцедената и нарязана коприва, както, ситно натрошеното сирене и маслото Гхи ( оставете малко количество за намазняване на хартията за печене на гнездата);
 • В тава за печене на мъфини, сложете леко намазнени хартиени формички за мъфини. Разпределете  сместта за зеленчуковите гнезда, като гледате да не запълвате повече от половината от формата, защото при печене тя ще увеличи обема си;
 • Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна, за 20 минути. Извадете, с помощта на лъжица, притиснете средата на всеки мъфин и оформете малка вдлъбнатина, подобна на гнездо. Във всяко “гнездо”, внимателно чукнете по едно пъдпъдъче яйце и запечете за още 15 минути във фурната;
Тип кухня: Mediterranean
Keyword: закуска, козе сирене, коприва, моркови, мъфини, пъдъпъдъчи яйца

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.