Запечени смокини с прошуто и синьо сирене

Търсите елегатно, бързо и сезонно предястие? Тези запечени смокини с прошуто и синьо сирене са перфектното предложение. Приготвят се лесно и  могат да бъдат поднесени и като парти хапки с чаша охладено бяло вино.

Вижте още:

Смокините са един от любимите ми плодове. Ароматни сладки и силно комбинативни, разпалват въображението ми за рецепти.  Отделих им специална публикация, в която подробно описвам най-подходящите комбинации с тях. Добър партньор са им и сушените меса и зрелите остри сирена, днес съм ги комбинирала в нещо като “светата троица” на изисканите предястия. Семпли продукти и вкус на Средиземноморие.

Хитрини на вкуса:

Пикантен и остър вкус от синьото сирене в баланс с медена сладост от смокините. Дори и да срежете смокините и в тях да сложите парче Горгондзола би било прекрасно и вкусно предястие. Аз, обаче искам да намеря вкусовото вълшебство и увивам смокините с тънки резени прошуто. Нареждам в плиткостенна тава  и слагам по малко стръкче мащерка. Пека за кратко и сервирам топли. Не знам дали това е съвършенството, но съм сигурна, че е много близо до него.

продукти за запечени смокини със сирене и прошуто
продукти за запечени смокини със сирене и прошуто

Наситената соленост на сушените меса като прошуто, хамон или пъстърма е перфектния антипод на медената сладост в пресните смокини.  При мен най-сполучливо е с прошуто крудо, за вашия вкус оптимумът може да е с хамон. С това искам да кажа пробвайте, фантазирайте и опитвайте, за да достигнете до вашето вкусово съвършенство.

Относно смокините, експериментирах с едрите смокини със зелена кора и с по-дребните и ароматни сортове. На мен ми допада повече с по-дребния сорт, защото се получават малки хапки лесни за консумация, точно колкото една хапка. С големите обаче се усеща повече контраста на текстурите. С кой сорт да ги приготвите вие зависи от това,  дали ще ги сервирате тези запечени смокини с прошуто като парти хапки или като предястие в чиния преди основните блюда.

смокини с прошуто и синьо сирене сурови

Рецепта

запечени смокини с прошуто и синьо сирене
Pin me!
No ratings yet

Запечени смокини с прошуто и синьо сирене

Бързо, атрактивно и много вкусно предястие от запечени смокини с прошуто и синьо сирене. Перфектна сезонна рецепта за края на лятото. Подходящо и като парти хапки в комбинация с охладено бяло вино или розе.
Готвене15 minutes
Порции: 4

Какво ни трябва

  • 10 бр. смокини
  • 100 гр. синьо сирене
  • 10 бр. тънко няразани резени прошуто
  • 2-3 стръка прясна мащерка ( може да замените с розмарин)

Как да приготвим

  • Измийте и почистете от дръжките смокините. Направете малки разрези в горната им част под формата на кръст и леко ги притеснете, за да се разтворят. В получения отвор ще поставим парчета сирене.
  • Нарежете сиренето на малки кубчета със страна около 1 сантиметър и сложете по парче сирене във всяка смокиня.
  • Увийте всяка смокиня в резен прошуто и леко притеснете, за да залепне добре месото върху плода. Наредете в тънкостенна тавички върху хартия за печене и печете в силно загрята фурна за 5- 10 минути, докато сиренто леко се стопи.
    Сервирайте топли и с няколко листенца мащерка.
Вид ястие: Appetizer, ордьоври и разядки
Тип кухня: Mediterranean
Keyword: предястие, прошуто, синьо сирене, смокини

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога