Прост веган сладолед с манго и кокосова сметана

Лесен за приготвяне и с много достъпни съставки е този веган сладолед с манго и кокосова сметана. Все още съм на сладоледена вълна, но вече втора седмица прекалявам с дегустациите му из софийските джелатарии и домашни потайни ъгълчета в близост до хладилника. Всичко това е чудесно, но започна да ми се отразява на божественото тяло, а пари за нов бански и къси панталонки нямам :).

Повярвайте ми, опитвам се да го приготвям и да не опитвам, наистина се опитвам. За всеки случай, обаче реших да направя нещо с по-малко калории, в случай че опитите не дадат резултат.

Вижте още:

СЛАДОЛЕД С БОБ ТОНКА И ШАМФЪСТЪК, ГАРНИРАН СЪС СВЕЖИ МАЛИНИ

БОРОВИНКОВ СЛАДОЛЕД С ДОМАШНО СЛАДКО, БЕЗ ЗАХАР

МАЛИНОВ СЛАДОЛЕД С БЯЛ ШОКОЛАД

веган сладолед с манго и кокос

Хитрини на вкуса:

Сега сериозно, мангото и кососа са комбинация, пратена ни директно от боговете, сигурна съм в това. Приготвяла съм веган мус, добавяла съм ги като топинг върху кекс. Днес е в предложение за веган сладолед с манго и кокосова сметана. Веднага искам да направя едно уточнение – това не е сладолед в истинския смисъл на това понятие, но е прекрасна негова алтернатива за всички, които по една или друга причина не консумират животински продукти.

Съвет относно замразяването: уверете се, че фризерът ви поддържа -18 градуса температура. Това допринася за по-бързото замръзване на сладоледа и запазване на обема и ароматите му. Добре е да замразявате в иноксов или стъклен съд, те имат по-добро термоотдаване. Покрийте съда със сладоледа с капак или фолио, за да запазите цвета и аромата му.

Така приготвения  веган сладолед с манго и кокос,  може да запазите във фризера до 10 дни, след това той започва да губи от вкусовите си качества. Преди сервиране, извадете за десет минути от фризера, за да се отпусне силно замръзналия сладолед. Оформете на топки и при желание допълнете с още малко пюре от манго.

близък кадър на манго сладолед поръсен с шамфъстък
Pin me!
5 from 1 vote

Веган сладолед с манго и кокосова сметана

Какво ни трябва

  • 200 гр. кокосова сметана
  • 1 бр. добре узряло манго (около 350 гр)
  • 3 с.л. мед
  • кората от един лимон

Как да приготвим

  • Ако не разполагате с машина за сладолед. Изберете подходящ иноксов или стъклен съд, в който да замразите сладоледа. Намокрете го и го сложете във фризера да се изстуди;

  • Почистете мангото от кората и костилката и пасирайте заедно с кокосовата сметана и меда. Добавете прясно настърганата лимонова кора и разбъркайте;
  •  Изсипете в машината за сладолед или в охладения предварително съд, който сте избрали да замразявате сладоледа. Сложете във фризера. След 40 минути извадете и разбъркайте. Сложете отново във фризера. След още 30 минути извадете и леко разбъркайте сладоледа. Оставете за още минимум 2 часа във фризера.

  • Извадете от фризера 10 минути преди да сервирате, за да може да се поотпусне и да оформите в желаната от вас презентация.

Вид ястие: Dessert, десерти, сладоледи и сорбета
Keyword: galette, gelato, ice cream, веган, домашен сладолед, кокосова сметана, манго