В сезона на: Смокините

Август е рожденния ми месец, обожавам го заради изобилието от плодове и зеленчуци, което ни дава. Смокините са част от тях. От дете ги обичам и свързвам аромата им с морето и летата около Созопол и Черноморец. Аромат на безгрижие и слънце. За мен те носят мистика и магия в себе си. Формата им на малък пакет сякаш съдържащ тайна, който вътре е пълен с множество зрънца.

Но знаете ли, че смокините технически не са плодове, а обърнати цветя, някои от които се опрашват от специален вид оси в невероятна симбиотична връзка?

Днес по-голямата част от култивираните сортове смокиня се самоопрашват.

Рецептите с тях са безбройни и далеч не са само в сладкия спектър. Използваме не само плодовете, а и листата им още от древни времена. В калeндара за август, логично на първо място с отделен пост влизат смокините.

къпа със смокини

История и произход на смокините:

От скални рисунки през Библията, та до приказката за Малкия Мук, смокините съпътстват не само храната, но и творчествто на човечесвото ни още от древността. Сладките смокини са сред най-старите култивирани плодове, ценени заради медния си вкус и меката, но зърнеста текстура. За тяхна родина се смята района на Западна Азия. Каменните рисунки датиращи от над 4000 години, изобразяват използването на смокини в Южен Ирак, а бране на смокини е изобразено в египетска гробница от около 1900 г. пр.н.е.

Ботанически особености на смокините:

Смокинята е храстовидно дърво, което принадлежи към семейство Черничеви. Технически смокините се развиват от специфичен тип обърнати  съцветия. В торбестата форма на всяка  смокиня има над 2000 малки съцветия, които с времето се превръщат в съплодия.

В първичните си форми за опрашването на смокините са се грижели специфичен вид малки оси. Всяко дърво образува два типа съцветия женски -фиги и мъжки – каприфиги, за да бъдат опрашени женските съцветия, е необходимо в тях през много малък отвор да проникне т.нар. смокинова оса. Днес голяма част от растенията се самоопрашват, но този красив и самоунищожителен за осите процес все още е валиден за сортовете Смирна.

Смокините цъфтят към края на апри-май, а плодовете  зреят от юли до септември. Трайността им е кратка и след като даден плод узрее, то той е годен за консумация не повече от 3-5 дни. Много крехки те са и трудни за транспортиране и съхранение.

Популярни сортове смокини в България: Мичуринска, Поморийска, Verdino, Сетимо 

С какво добре се комбират смокините:

Ароматните и сладки смокини си партнират добре с вкусове, които комплименират с високата им сладост. Смокините са учудващо лесни за комбиниране със сладки, солени и пикантни вкусове. Независимо в коя посока решите да поемете, нека посочените комбинации да ви ориентират.

Сирене

Класическа и силно разпространена комбинация са зрелите, остри и пикантни сирена. В тази посока най-добрия вариант при избор на сирене са миризливото синьо сирене и Горгондзола. Не по-малко приятни са и комбинациите с меки кози сирена. Контастът е приятен и много добър при приготвянето на предястия и леки допълнения към винен бар.

Шоколад

Първенец тук е наситено черния шоколад с високо съдържание на какао. Ароматите на тези два продукта са в перфектен синхрон. Потопени в богат разтопен тъмен шоколад, свежите смокини стават още по-сладко лакомство, защото контрастът става подчертан. Добавянето на пресни или сушени смокини в шоколадови сладкиши придава завършващ детайл и е доста често срещан в рецепти.

Ако тази комбинация ви допада, то пробвайте тези рецепти:

Свежи билки и подправки

Логично е като средиземноморски плод смокините да обичат средиземноморските билки. Розмаринът и мащерката са истински тежката категория, тъй като носят остри и свежи аромати, които не се намират в смокините, но взаимно се обогатяват. Други подходящи зелени билки са прясната маточина и индришето.

Горещото трио на Изтока – карамфил, канела и кардамон също е перфектен партньор на медената сладост на смокините. Запечете смокини и просто подправете щипка от тази комбинация и лъжица ванилов сладолед. Това ще ви спечели много овации.

Сушени меса и колбаси

Наситената соленост на сушените меса като прошуто, хамон или пъстърма е перфектния антипод на медената сладост в пресните смокини. За оптимален вкус подложете и двете на кратка топлинна обработка преди да ги сервирате в комбинация.

Пчелен мед

Няколко капки от ароматен мед са достатъчни, да отворят и подчертаят още повече наситената сладост на смокинята. Това съчетание е за горещите почитатели на наситено сладкия вкус.

Карамелизиран лук

Когато в една и съща чиния събереш тези два прости и на пръв поглед несъвместими продукти, се получава една изключително луксозна двойка, чиито дълбоки, многопластови аромати не оставят никой ценител на добрия вкус безразличен. Тази комбинация може да се обогати чрез включване на месо и сирене!

Доказателство за горните ми твърдения идва от френската кухня и техния мармалад от лук и смокини, който доста често е гарнитура към дивечови и червени меса.

Това е вашата любима комбинация, то пробвайте следните рецепти:

Кисело мляко и рикота

Съчетайте меките, сладки смокини с кремообразно и гъсто кисело мляко или рикота, това ще направи закуската наистина специално хранене. Ако наистина търсите съвършенството в тази комбинация, то опитайте да сотирате смокините в краве масло преди това. Горещите и карамелизирани смокини ще контрастират на небцето ви със студеното, свежо мляко.

Зелени салати

Въпреки, че сезоните им не съвпадат, то комбинацията е толкова добра, че си струва компромиса. Първенец в тази група си остава руколата и кейла.

Пробвайте:

Салата с рукола и смокини

От къде да купим и как да съхраняваме смокини?

календар за зреене на смокините
календар за зреене на смокините

Пресните смокини са един от най-бързо развалящите се плодове. Не се презапасявайте с големи количества, ако няма да ги използвате в следващите ден-два. Най-удачно е да съхранявате смокините в хладилника до тяхната консумация. Съхранявайте ги в плитки съдове с разстояние между тях и покрити с похлупак. Смокините са нежни и при допир, те лесно увреждат цялостта си и загниват.

Важно е да отбележа, че зелените смокини не узряват във времето подобно на други плодове.

При избора на смокините внимавайте да нямат натрътени и увредени цялостта им места. Повъхността им трябва да е плътна и сочна.