В сезона на: малините

Най-добрите комбинации с малини

Ако тепърва включвате тези плодове в диетата си, опитайте ги сурови и чисти, за да видите колко са сладки, преди да готвите с тях.  Ароматът им е многокомпонентен и в различните сортове се откриват различни нюанси – от цитрусови до наситено цветни, а понякога пикантни. Точно това е и причината те да се комбинират добре с множество билки, подправки и хранителни продукти. Някои от тях са силно разпространени, а с други ще ви изненадам, но ви обещавам изненадата да е приятна.

малини - вкусови комбинации
малини – вкусови комбинации

Билки

Една от най-разпространените комбинации при десертите и в коктейлите е малини и мента. Ментата има подчертано охлаждащ ефект, който имат и малините и двете имат деликатен цитрусов компонент и са добри в комбинация. Ако искате да излезете от клишето, комбинирайте малините с маточина и така още повече ще подчертаете цитрусовите нотки. Добри комбинации на малините са и с мащерка и босилек.  Пробвайте малинадата с босилек и лайм в горещините и ще останете приятно изненадани. Сосовете с мащерка, малини и бърбън са чудесен завършек на барбекю ребра.

Ако искате да “стоплите” десертите си с малини им добавете канела, карамфил и дори кардамон. Тези комбинации са контрастни и подчертават пикантната нотка на малините.

Мляко и свежи сирена

Една любима комбинация, позната ми още от дете е свежо домашно кисело мляко и пресни малини от градината на баба. Универсално дребните плодове се комбинират с млечни продукти леко киселия вкус и в двете си хармонира. Свежите сирена са супер подходяща комбинация. Пробвайте ги в десерт тип чийзкейк или в салата с кобинация от леко горчива рукола и ще останете доволни. При зрелите сирена, може да пробвате комбинацията със сладко от малини.

Ядки

Що се отнася до вкусовите профили, бадемите, лещниците и ядките от макадамия са сред най-добрите комбинации. В доста рецепти се съчетават малините с орехи пекан най-често към тях има и бял шоколад. Много интересно комбинация са малините и кедровите ядки. Комбинацията на ядки и малини в основата си е добра, но все пак трябва да търсите еднакъв вкусов профил или пълен контраст, както е при малините и шамфъстъка.

Шоколад

Магическа синергия, която ги прави по-добри заедно, отколкото поотделно. И ако трябва да приоритизираме, черния шоколад е най-добрия партньор на малините. Копринената текстура на шоколада и сочните малини се допълват перфектно. Силно разпространена комбинация в печива и десерти.