В сезона на: малините

Едни от най-ароматните плодове са малините. Аз ги обожавам в дивия им вид, но и култивирани те са прекрасни. Дребни, покрити с фин мъх и много деликатни, това са част от “бери” плодовете, на които кулинарията отдава особено внимание. Ако има някой, за който малините да са безспорен любимец, това са ПЧЕЛИТЕ. Това растение по време на цъфтежа си е силно медоносно и предпочитано от пчелите, пред почти всички плодни дръвчета. Не са случайни и колаборации на пчелари, които водят пчелите на “паша” в малинови насаждения.
Малините не са само приятни на вкус, те са и много полезни. Сезонът на беритбата им продължава дълго от средата на юли до късния септември в планинските райони. В нашата родина се срещат в диво и култивирано състояние.

История и произход на малините

Повечето източници сочат, че малината е родена в Европа. Смята се, че корените ѝса от Гърция и още от древни времена  е известна и високо ценена не само като храна, но и с лечебните си свойства. Оттам се разпространява в Италия, Холандия, Англия и скоро след това в Северна Америка. В България малините започват да се култивират относително късно. Едва през 50-60 години земеделските стопани от Берковско започнали да създават първите насаждения.
Понеже е студоустойчива малината вирее много добре в северните държави. Плодът е много нетраен и нежен, поради тази причина тя е трудна за транспортиране до търговските обекти. Според Wikipedia има над 320 вида малини, най-разпространените сред тях са Виламет, Малборо, Прусия и българските сортове Рубин, Самодива, Люлин, Шопска алена и „№ 195“.

ботанически особености на малините
ботанически особености на малините

Ботанически особености на малината

Всъщност това, което ние разбираме като отделен плод на всяка малина е съвкупност “грозд” от отделни плодове. Средно в една малина има от 100 до 120 семена, обвити в малки плодчета. След като се откъснат от храста те не продължават да зреят. Зелените малини не могат да се освободят от торусът си ( това е частта, върху която се образува грозда от плодове, ако малината е добре узряла, тя се отделя лесно от него ).

Има няколко различни вида малини, които можете да си купите в магазина или да засадите в градината си. Всички те ще имат различни вкусове и включват:

 • Черни малини
 • Червени малини (това е най-разпространения сорт)
 • Златни малини
 • Лилави малини

Малините в полза на здравето

Малините могат да се похвалят с много хранителни вещества, въпреки че са нискокалорични.Те са добър източник на фибри и витамин Ц.
За 100 гр от тях:

 • Калории: 62
 • Въглехидрати: 14 гр.
 • Фибри: 8 гр.
 • Протеини: 1.2 гр.
 • Мазнини: 0.6 гр.
 • Витамин Ц: 51% oт препоръчителната дневна доза (според световната здравна организация)
 • Магнезий: 37% от препоръчителната дневна доза (ПДД)
 • Витамин K: 10% от ПДД
 • Витамин E: 4% oт ПДД
 • Фосфор 4% oт ПДД
 • Мед: 5% oт ПДД

Малините са богати на няколко мощни антиоксидантни съединения, включително витамин С, кверцетин и елагова киселина. Проучвания върху животни показват, че малините имат противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти, които могат да намалят риска от хронични заболявания, като сърдечни заболявания, диабет, затлъстяване и рак.  Тези плодове могат да нормализират  стойностите на кръвната ви захар поради високото съдържание на фибри и танин.
Има множество клинични проучвания на действието на малините върху раковите клетки. Наличието на сангвиин Н-6 – антиоксидант, открит в червените малини – води до клетъчна смърт в над 40% от раковите клетки на яйчниците, черния дроб и гърдата. Като човек доста пряко заинтересован от темата с борбата с раковите заболявания все пак искам да направя следното уточнение. Необходими са още проучвания при хора, преди малините да бъдат категорично свързани с профилактика или лечение на рак.
Смята се, че малините предпазват от артрит, като блокират COX-2, ензим, отговорен за причиняване на възпаление и болка.