В сезона на: кестените

Винаги ми става уютно като видя кестените по сергиите през октомври.

” И цъфтят в суматохата кестени, прецъфтяват и пак цъфтят”

Знам, че в песента се пее за друг сезон и друг вид кестен, но аз винаги си я тананикам, докато през октомври подготвям кестени за печене във фурната. Ядливите кестени в прясно състояние са изключително сезонен продукт. Тъй като виреят повече в топлите райони в България не са толкова силно разпространени, но ги има особено по южните склонове на Пирин, Стара планина и най-вече Беласица. Дръвче ядлив кестен имаме дори и в двора си в София.

Аз ги харесвам, свързвам ги с топлите и уютни вечери на есента и зимата. Кестените са податливи на много рецепти. Чудесни са в сезона си, разпространени и познати са в България и това е и причината са попаднат в рубриката ми “в сезона на”

История и произход на кестените:

Кестеновите дървета са  широколистни дървета от семейство букови. Ядливите или известни още като сладки кестени са с латинското наименование Castanea sativa. Живеят около 500 години (представете си средния добив от едно дърво през годините). Има четири основни вида ядлив кестен: китайски кестен, японски кестен, европейски кестен и американски кестен.

Кестените са познати на човечеството още от древни времена. Силно разпространени са били като храна в Китай, Япония, Северна Америка и  дори северна Африка. Европейският кестен е роден в горите в района на Кавказ около Черно море. Смята се, че кестенът е получил името си от града Кастанис, намиращ се в днешна Грузия. По Средиземноморието са използвани силно, заради високото си съдържание на полезни въглехидрати. Дори и днес има народи, които наричат кестените ” хлебно дърво”. Любопитен факт е че преди да се появи царевицата в Европа, италианците са приготвяли полентата от кестеново брашно.

Кестенът е бил култивиран най-вече по времето на Римската империя. Днес в горите на Италия все още има изключително много кестенови дървета.

От ядливите кестени в Европа са се оформили основно два типа:

  • Едните са големите ядки със сладък вкус, наречени “Marroni”, които се белят по-лесно.
  • Другия тип са по-слабо ароматните, по-малки диви ядки, наречени “кастаня” или “шатани”. Те са по-трудни за белене и виреят по-често на цели горички.

В католическите християнски традиции кестените са част от символиката на много празници и обреди. Тези високо скорбялни ядки се дават на бедните като символ на прехрана на празника на Свети Мартин и също се ядат традиционно на Деня на Свети Симон в Тоскана.

Шунката от прасета, отглеждани на диета, богата на кестени, е високо ценена в много райони на Франция, Испания, Италия и особено Корсика (дом на ежегоден празник на кестените през декември).

ядливи кестени и информация за тях
ядливи кестени и информация за тях

Кестените в полза на здравето:

  • Нискокалорична храна

В 100 грама кестени има само 149 калории и за разлика от другите ядки, те са с по-високо съдържание на въглехидрати, цели 28 грама от 100 грама. Сложни въглехидрати, които осигуряват ниския гликемичен индекс на кестените. Това осигурява постоянни нива на енергия сед консумацията им без резки спадове, както се получава при консумацията на прости въглехидрати.

В сравнение с повечето ядки кестените са с ниско съдържание на протеини и мазнини. Съдържат около 2,2 гр. мазнини на 100 гр., но всички те са ненаситени.

  • Подобряват храносмилането

Кестените са добър източник на фибри. 100 гр кестени ви осигуряват 21% от необходимата дневна доза от фибри. Благоприятното при кестените е че те съдържат и добро количество вода, което прави фибрите по-ефективни в очистителната функция на червата. Наличието на определени антиоксиданти подпомага  растежа на здрави бактерии в червата. Фибрите в кестените също могат да помогнат баланса на кръвната захар. Яденето на храни с високо съдържание на фибри гарантира, че тялото ви по-бавно усвоява скорбялата.

  • Антиоксидантно действие

Високото съдържание на антиоксиданти, производни на танините, а също и на витамин Ц паравят кестените добър помощник в борбата от вредното въздействие на свободните радикали. Наличието на желязото подпомага създаването на нови червени кръвни клетки. Кестените са и добър източник на витамин Е, което помага грижата за здравето на очите и кожата и поддържането на имунната ни система.

  • Не съдържат глутен

Кестените не съдържат протеина глутен. Това ги прави изключително подходящи за хора с непоносимост към този протеин и страдащи от цьолиакия. Често стандартните видове брашно за печива могат да бъдат заменени от кестеново брашно, което е по-тъмно и с наситен ядков вкус.

  • Подпомага здравето на костите и зъбите

Помощник в поддържането на доброто състояние на костната система. Кестените съдържат мед, калций, фосфор и магнезий. Тези хранителни вещества играят съществена роля за насърчаване на здравето на костите при хора от всички възрасти.

Други ползи от консумацията на кестени е че подпомагат поддържането на оптималното за всеки човек тегло. Контролират нивата на кръвната захар в организма. Това, че са пълни с високи дози витамини от гриупата Б ги прави добър помощник в поддръжката на нервната система и мозъчната дейност.

Как да приготвим кестени?

Сезонът на кестените е кратък, но цели белени кестени, консервирани или опаковани във вакуум, се предлагат от големите супермаркети почти през цялата година. Тъй като суровите кестени са богати на горчиви танини, то не е препоръчително да се консумират в сурово състояние.

Печени кестени– най-разпространения вариант на приготвяне на кестени. Стават прекрасни печени на открита жар, но изпечени във фурната също са доста вкусни. Има рецепти, в които се залагат точно печени кестени. Може да приготвите кестеново брашно в домашни условия от печени кестени, то е подходящо а направата на различни печива. Печенето увеличава съдържанието им на захар и добавя нотка сладост.

Варени кестени – при варенето в кестените отново се прави лек разрез в кората. Варените кестени са подходящи за пюриране или мариноване в различни ароматни алкохоли.Като добавка в плънка или за направата на курабийки. Често може да намерите консервирани белени кестени във вакумна опаковка. Те най-често са варени.

Брашно от кестени – обикновено се намира в магазините и щандовете за здравословни и био храни. Цветът му е по-кафеникав, има аромат на ядки и леко сладни. В промишлени количества се приготвя от дехидратирани кестени. Това брашно не съдържа глутен.

С какво се съчетават добре кестените?

Едва ли има някой, който не е опитвал печени на въглени кестени и това си остава един от най-типичните вкусове на есента и зимата. Все пак кестените са ядка, която е силно разпространена под една или друга форма в съвременната кулинария. Може да видите рецепти, както за десерти, така и за солени ястия.

В солените ястия кестените са олицетворение на земното, селско готвене и могат да се използват по различни начини, за да осигурят дълбок, ядков вкус. Има множество рецепти за плънки, макарони и оризови ястия, супи и яхнии или като пюре вместо картофено пюре.

Едно от най-добрите вкусови съчетания на кестените са:

кестени с добро съчетаване с добри хранителни продукти
кестени с добро съчетаване с добри хранителни продукти

Шоколад

Едно от най-елегантните съчетания в сладкарството. Двата вкуса се обогатяват, а леката горчивина в шоколада предкрасно контрастира с естествената сладост на кестена. Ароматите са силни, но хармонични и може да ги срещнете в семпли комбинации на печени кестени покрити с шоколадов ганаш, до сложни многокомпонентни десерти, в чиито състав влизат и двата продукта.

Пчелен мед

Съчетанието е ароматно и здравословно. Тук искам да вметна и за силно разпространения в Италия кестенов мед. Едноцветен мед, събиран от пчелите по време на цъфтежа на кестените. Това е един от най-силно ароматните медове, които са ми известни. Що се отнася до вкуса на този меди, то той е горчив. Но комбинацията на мед и кестени  е разпространена не само в сладкарството, а и в направата на сосове за силни и дивечови меса.

Ябълки, круши и тиква

Ядковия аромат на кестените се комбинира добре с есенни плодове. Рецептите варират от щрудели с ябълки и кестени до супи и плънки за птици. Комбинацията на тиква и кестен е може би най-илюстративната в сезонното хранене. Ароматите се допълват и са част от едни от най-дъхавите рецепти.

.

Зеленолистни и свежи билки

Зимните зелении като кейл или рукола с леко горчивата си нотка контрастират на сладките кестени и в ястия оформят добър баланс. От зелените билки много подходящи за ароматизиране на ястия с кестени са салвията и розмаринът и двете със силен зелмлист аромат. Комбинирайте различни зелени салати, добавете цикория и печени кестени и нар.

Гъби

Приказна вкусова комбинация от землистия аромат на гъбите и ядковата сладост на кестените. За разлика от повечето ядки, кестените са с кремообразна, а не с хрупкава текстура, това ги прави чудесни за пюриране или за добавяне в печени гарнитури. Пробвайте да приготвите бургер с сварени и смлени кестени у гъби. Вкусът ще ви очарова.

Птици и свинско месо

Добавете кестени в зеленчуковата гарнитура, оформете плънка от натрошени кестени и дюля или направете солена торта или руло. Кестените чъдесно си партнират с богатите меса. Една от най-силно разпространените комбинации са на пуешко с кестени, но аз харесвам повече рецептите с патица и кестени.

Ароматни алкохоли

Ром, ликьори Бейлис и Амарето или пък сладко шери, порто и медейра, всички те са добра идея за ароматизиране и мариноване на варени или печени кестени. Комбинирайте ги в кремове, торти, парефета. Направете богати и ароматни сосове към печено месо.

Кестените са вкусни, може да ги намерите и диворастящи и има безброй рецепти с тях. Експериментирайте, защото и в храненето е като в  живота, излизайки от познатото, намираме нови и невероятни вкусове. Така разширяваме вкусовите си и житейски хоризонти.