Тиквичките – подценяваният зеленчук

Тиквичките – подценяваният зеленчук

Бюджетното бижу на лятото са тиквичките – диетични, с много ползи за здравето и толкова лесно достъпни. В последните години може да я намерим целогодишно по родните пазари, но истинският ѝ сезон е късната пролет. Тогава са и с най-приятен и автентичен вкус и по-лесно може да откриете по фермерските пазари, чисто гледани сортове.

Родината им е Централна Америк, а в Европа са пренесени от испанците , а плодът им е валчест и здрав. По форма и съдържание тиквичките доста наподобяват на краставиците, а цветовете на различните сортове варират от жълт до тъмно зелен.  Най-често са с продълговата форма, но има и разновидности, които са кръгли или бутилковидни.

Тиквички - подценяваният зелнчук
Тиквички – подценяваният зелнчук

 

Здравословни ползи на тиквичките:

Тиквичките съдържат множество ценни за човешкия организъм минерали, микроелементи и витамини –  калий, желязо, фосфор, магнезий, мед, сяра, титан, литий и цинк. В състава на този непретенциозен зелнчук, има високо съдържание на калий. Това го прави  полезен за нервната система, но от друга страна неблаготворен за хора, страдащи от бъбречни заболявания.

Изследвания показват, че тиквичките са богати не само на витамин Б2, но и на фолиева киселина, което ги прави важен елемент в диетата на бременните жени. Консумацията на тиквички по време на бременност, намалява рисковете от малоформации в сърцето на бебето.

Високите дози лутеин в тиквичките, пък подобряват зрението и предпазват от редица заболявания, свързани с очите.

Мощно диоритично и жлъчогонно средство.  Препоръчва се в множество, рецепти против констипация.

Богатото съдържание на витамн Ц  и рибофлавин (Б2) ги прави , хранителен продукт с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. За това са чудесен рпродукт за супи при настинка и вируси.

Заради високото съдържание на фибри, а в същото време ниско съдържание на скорбяла, тиквичките са подоходяща храна за диабетици. Отново благодарение на фибрите, подпомага храносмилането и спомага за намаляването на лошия холестерол в кръвта. Малкото количество целулулоза в тях ги прави щадящи за храносмилателния тракт.

Диетична преимущества на тиквичките:

Ниската им калоричност, само 21 калории за 100 гр тиквички, ги правят чудесен продукт, към всеки хранителен режим на хора, целящи загуната на тегло. В същото време тиквичките имат очистително ( детоксикиращо) действие за организма, поради високото си съдържание на вода и фибри (разтворими и неразтворими) в тях. Те помагат силно и при констипация, от която често страдат хора на високопротеинови режими.

Рибофлавинът в тиквичките, улеснява метаболизма и подпомага смилането и извличането на енергия от храните, които ядем.

Благодарение на доброто съдържание на неразтворими фибри в тиквичките, те лесно абсорбират излишната вода в дебелото черво, като запазват достатъчно влага в фекална материя, и помагат тя да премине гладко вън от тялото. Поради всичко това, тиквичките са прекрасни за включване в здравословна диета за загуба на тегло.

Как да съхраняваме тиквички:

Тиквичките са нетрайни, издържат в отделението за плодове на хладилника за около 5-6 дни. При избора си винаги купувайте тиквички, които имат стегната и твърда форма и кората им е свежа и лъскава.

Рецепти с тиквички:

кюфтета от тиквички, моркови и звездовиден анасон

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Приемам Privacy Policy