Тарама хайвер с пшеничен грис

Тарама хайвер с пшеничен грис

Популярната разядка в летните месеци, която лесно може да приготвите вкъщи – тарама хайвер. Помня този вкус още от детството си. Единият ми дядо беше запален рибар, а баба и мама доста често приготвяха разбит хайвер. Тогава все още не знаех, че се нарича тарама. Имаше го на сандвичите за рожденните ми дни, все пак съм родена през лятото и този тип разядка е доста подходяща за този сезон. Като студент си купувах от магазина, но вкуса му нямаше много общо с домашния.

Напоследък си приготвям сама тарама хайвер. За жалост все по-трудно намирам хайвер от дива речна, а още по-малко морска риба, но когато ми попаднде осолявам и съхрянвам.

Ще ви споделя рецептата на моето семейство за приготвянето на хайверът. Той е най-добър от диви риби. От дядо знам, че  хайверът е хайвер само и единствено в ранната пролет и  възможно най-близко до момента на хвърлянето му. Тогава е събрал най много от полезните вещества в себе си и вкусът му е най-добър. Внимателно отстранете хайвера от рибата като внимавате да не спикате отделните яйца, почистете до колкото можете ципата и измийте с вода, като внимавате за целостта на отделните звънца.

Осолете хайвера с качествена морска сол и го сложете да зрее във фризера за минимум 30 дни.  Взимайте от него с чиста лъжица необходимото количество за приготвяне на доза и връщайте отново във фризера. Така хайвера може да стой до 1 година.

Има няколко варианта за приготвянето му, със грис, който ви представям аз. Със стар хляб, добре е със ръжен и малко копър.  Сварени картофи също добре го гарнират, някой слагат и белтъци в него, аз не понасям комбинацията между яйца и рибни продукти, така че за тази варияция нямам впечатления.

В добрите рибни магазини предлагат осолен и узрял хайвер за разбиване от различни видове риба. Той също е добър, но преди да разбиете почистете, ако е останала от ципата. Това е важно, защото иначе тарама хайверът нагарча и има неприятен вкус.

Тарама хайвер, в случай че имате узрял хайвер за разбиване, се приготвя бързи и лесно, като единствената трудност е в бавното добавяне на мазнината към него.

 

Какво ни трябва:

3 с.л. лъжици узрял хайвер за разбиване ( важно е цветът на хайвера да е в розово-оранжев цвят. Това е признак, че той е узрял и подходящ за разбиване. )

100 гр. пшеничен грис

1 бр. едра глава червен лук

2 бр. печен чесън ( по-едри глави, за да може да ги изстискате по-лесно и да остане по-голямо количество)

700 мл олио ( пробвала съм и с шарлан, не ми допадна вкуса със зехтин е доста тежък)

1 бр. лимон (използваме кората и сокът му, така че ако имате домашен или био лимон е най-добре, защото повечете цитруси в комерсиалната мрежа са третирани с парафин, за повече издържливост)

1/2 ч.л. прясно смлян бял пипер

Как се приготвя тарама хайвер с грис:

  1. Сварете гриса в 300 мл вода и го охладете;
  2. Запечете две глави чесън, като срежете много малко парче от към  корените и намажете обилно с чесън с мазнина, за да стане по-бързо може да увиете в алуминиево фолио. Аз запичам чесън предварително и си правя паста с него, която съхранявам в буркан. Много мек вкус, обещавам да напиша скоро рецептата за него;
  3. Добре узрялата тарама, измийте от излишната сол и оставете  в студена вода за няколко минути (5-10 минути). Отцедения хайвер сложете в хаванче и стрийте внимателно, за да “разпукате” отделните яйца, към него добавете охладения грис и разбъркайте добре;
  4. Нарежете на ситно лука, него също добавете към хайверената смес;
  5. Сместа разбийте, с помощта на пасатор, като на тънка струйка сипвате, постепенно олиото и внимавате да не се пресече, когато хайвера придобие кремообразна структура и леко започне да порозовява или побелява ( това силно зависи от каква риба в хайвера), добавете към него лимоновия, сок, лимоновата кора и печения чесън и ситно смлян бял пипер;
  6.  В процеса на  добавяне на олиото, ако започне да се пресича т.е. да не усвоява мазнината и да не се хомогенизира, добавете малко вода разбъркайте отново, това ще спаси ситуацията;

Поднесете го с пресен домашен ръжен хляб и салата с краставици. В края на лятото това остава една от любимите ми вечери.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *