Сладоледена торта Неаполитана

Сладоледената торта Неаполитана е пищна и вкусна. Поднасям  ви я в любим мой лесен вариант и в три много допълващи се вкуса – ягода, шамфъстък и кокос. Използвах говов сладолед и непретенциозна украса. Така направих чудесен, вкусен десерт без много усилия, който хапваме вече цяла седмица. Днешни време тортата е сериозно разпространена класика. Може да се срещне в какви ли не варианти. Аз реших да я приготвя като част от начинанието ми за повече рецепти с ягоди през пролетта.

Вижте още:

История на сладоледена торта Неаполитана

Торта Неаполитана е многослойна джелато торта, която имигрантите от Италия са привнесли в САЩ. Точно в щатите тя набира своятра популярност. Нарекли са я Неаполитана от името на град Неапол, защото най-често е приготвяна от неполитански имигранти.  През 1870 година е представена за пръв път в популярните клубове на Ню Йорк като сладолед в неаполитански стил. Във времето вкусовете и варират, както и броят на слоевете, от които е направена. Основната идея на тортата да е от три слоя, които да имитират цветовете на италианското знаме. Италианците обожават и шамфъстък и ягоди, а белия слой най-често е с вкус и аромат на ванилия.

Може да срещнете торта Неаполитана не само като сладоледена. Най-утвърдените вкусове са ягоди ванилия и шоколад. Аз премахнах шоколада и го замених с “автентичния” шамфъстък. Ванилията замених с кокос, защото някак ми скучнее. Не мога да остана в традиционни рамки и това си е.

Хитрини на вкуса:

Дали можех да направя домашен сладолед и да отделя повече време за декорация? Да, и сигурно щеше да стане много вкусна и красива торта. Понякога, обаче всички имаме нужда от нещо лесно и бързо, с което да зарадваме близките си и да прекараме повече време с тях вместо в кухнят. Всички ние лавираме между множесто задачи и желание да сме перфектни, но най-важно е да открием хармония и баланс във всеки аспект от живота си. В приготвянето на храната също. За перфекционист като мен, повтарянето на матрата за златната среда е с все по-голям приоритет.

домашна торта Неаполитана
домашна торта Неаполитана

за сладоледа:

Да, готов сладолед, но отново не направих компромис с разбирането си за хранене. Познавате ме, заложих на възможно най-качествения сладолед в София, а именнно този на Gelato&Late.  Предпочитам ги заради цялостната им идеология и невероятното качество, което предлагат. В началото на миналата седмица имаха точно тези вкусове, с които си представях моята Неаполитана. Купих ги и няколко часа по-късно имах готова сладоледена торта Неаполитана и време за курса си по йога.

За форма на тортата реших да използвам овална купа, с която придадох на тортата полусферичен вид. Покри купхата с опаковаъчно пвц фолио и в нея наредих отделните пластове сладолед, бишкоти и ягоди. ВАЖНО уточнение, свързано с купата: ползвайте купа, която може да поберете във фризера си, защото тортата ще стои в него заедно с купата, за да може да се стегне и придобие желаната форма преди да я украсите. Непретенциозния и домашен вид на днешната сладоледена торта Неаполитана с много пресни ягоди също спестява време без да губите “уааау” ефекта и при поднасянето ѝ.

за украсата:

Украсата е лесна и може да включите в направата ѝ и децата, ако проявяват афинитет към готвенето. За нея, нарязвам на ситни кубчета ягоди и ги оставям да се замразят. Натрошавам на едро печен и осолен шамфъстък, който контрастира с хрупкава текстура в сладоледа. След като тортата е стегнала във фризера, изваждам я от купата, махам фолиото изчаквам няколко минути, за да отпусне малко повърхностния ѝ слой. Тогава я украсявам като поръсвам с замръзналите ягоди и ядките. Отново прибирам във фризера за 8 часа. Преди да я сервеирам, местя тортата от фризера в хладилника за 15-20 минути, за да отпусне и да се разрязва и консумира по-лесно. Това е, не е ли лесно?

ЗАБЕЛЖКА: Важно при направата на сладоледена торта е да извадите сладоледа от фризера и да го преместите в хладилника за около половин час. Така сладоледът ще се отпусне и ще може да оформите отделните пластове на тортата по-лесно.

Рецепта

торта неаполитана с три вида сладолед - ягода, кокос и шамфъстък
Pin me!
No ratings yet

Сладоледена торта Неаполитана

Лесна торта с готов сладолед от ягоди, шамфъстък и кокос. Вкусна, ароматна и с непретенциозен вид.
Готвене14 hours 30 minutes
Порции: 8

Какво ни трябва

 • 200 гр сорбе от ягода
 • 300 гр. кокосов сладолед
 • 400 гр. сладолед шамфъстък
 • 10 бр. бишкоти
 • 200 гр. ягоди
 • 100 гр. печени ядки шамфъстък осолени и без черупките

Инструменти и прибори:

 • 1 бр. овална термоустойчива купа
 • 6 метра опаковъчно фолио
 • 1 бр. поставка за сервиране на тортата, подходяща за съхранение във фризера ви.

Как да приготвим

Подготвителни дейности:

 • Опаковайте вътрешната страна на овална купа във фолио. Купата ще придаде формата на тортата – полусфера. Фолиото ще ви помогне да махнете по-лесно вече оформената торта от купата.
 • Ако сладоледа ви е престоял за повече от 4 часа във фризера, извадете го и го преместете в хладилника за около 30 минути. Това ще отпусне леко структурата му и ще ви е по-лесно да боравите с него, както и да му придадете желаната форма.
 • Измийте ягодите и 2/3 от тях отделете и нарежете на дребни кубчета. Замразете ги във фризера. Те са за украсата на сладоледената торта Неаполитана.

За направата на тортата:

 • ВАЖНА ЗАБЕЛЕЖКА: Подгответе всичко предварително и работете бързо, за да не се разтопи напълно сладоледа!
 • Сложете на дъното на купата сорбето с ягоди и върху него сложете бишкоти и нарязани по дължина ягоди.
  Забележка: Относно бишкотите, по-добре е да ги натрошите леко. Така ще попият повече от сладоледа и тортата ще е по-лесна за консумация.
 • Отгоре добавете кокосовия слой и после малко натрошени бишкоти. Сложете последния слой от сладолед с шамфъстък. По желание най-отгоре натрошете с натрошени ядки от шамфъстък. Покрийте с опаковъчно фолио и приберете във фризера за около час.
 • Извадете от фризера. Махнете горния пласт фолио и внимателно обърнете тортата върху чиния подходяща за сервиране, но и удобна за прибиране във фризера.
 • Украсете тортата със замръзналите ягоди и шамфъстък. Като просто поръсите образувалата се сладоледена полусфера. Приберете във фризера за минимум 8 часа. Преди да сервирате и разрежете тортата я преместете от фризера в хладилника за около 15-20 минути.
Вид ястие: Dessert, десерти, сладоледи и сорбета, Торти
Тип кухня: American, Italian
Keyword: gelato, десерт с кокос, лесен десерт, сладолед, торта, шамфъстък, ягоди

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.