Скритото бижу на Андалусия – град Ронда и нейните забележителности

Град Ронда е скрит в планината, разделен наполовина от дефилето Ел Тахо. Ронда няма собствено летище като Малага или Севиля, пътят до града е труден и криволичи през висок планински район, но въпреки това Ронда остава един от силно посещаваните градове в Андалусия и това не е случайно. Китната архитектура, романтичните и спиращи дъха гледки към долината около града, древната история и невероятна архитектура са само част от това скрито бижу на Андалусия, което няма да ви разочарова.

Кратка история на град Ронда

Ронда се намира в сърцето на Serrania de Ronda, на около 100 км от град Малага и днес населението ѝ е от приблизително 35 000 жители, което го прави малък град за Испания. Макар и малък, градът има дълга история, водеща своето начало още от Римската империя. Първото име на града е Анцинипо и е обявен за такъв от Юлий Цезар още през I-ви век сл.Хр. Анцинипо е имал военно отбранителна крепост (от нея все още има руини) и през него е минавал важен римски път, стигащ чак до Гибралтар. Около VIII век градът е завзет от войските на Омаядите, предвождани от Tarik-ibn-Zeyad. След превземането му, омаядите преименуват града на Изна-Ранд-Онда (Oнда означава град около замъка, от там идва днешното име на града). Града се превръща във важно средище на мавърската култура. Дори за малко Ронда става столица на Такорона. С разпадането на халифата на Кордоба Кора от Такурунна става Тайфа на Ронда (това означава независимо кралство). Това е и периода, в който града придобива най-голямата част от ислямското си архитектурно наследство. Повече за историята на град Ронда, може да прочетете в Wikipedia.

Как да стигнем до Ронда:

Разположен високо върху планинско плато и драматично разделен от дефилето El Tajo, Ронда понякога е причисляван към Pueblos blancos „белите села на Андалусия“, макар това да не е съвасем точно. До града може да достигнете с кола, автобус или влак. Моят опит е пътуване с автобус от Малага и ще ви разкажа повече за него. Предпочетох този начин на пътуване, защото с кола под наем пътят минава през крайбрежните райони на Марбела, известни като пътят на смъртта – много остри завои и натоварен трафик. После продължава по остри наклони в планина, където времето е много променливо и едно шофиране по този маршрут, би ми причинило ненужен стрес.

Разстоянието от Малага е около 100 км и се минава за средно 1 и 40 минути с автобус. Автобусът беше комфортен, цената беше 12 евро на човек и се движеше по разписание, така че реших, че нямам нужда от допълнителен стрес с наемане и шофиране на кола.

Ето и опциите за достигане до Ронда от известните комуникационни точки в Андалусия:

  • с автобус от Малага автогарата е в близост до централаната гара Maria Zambrano, автобусите са ранни има два в 8:00 и 9:20 и цената на този в 9:20 беше 16 евро
  • с автобус от Севиля – цената на билетите с Автобус варира от компанията, но са около 20 евро.
  • с влак от Малага или Севиля -цените на билетите за влаковете супер много варират. Моята препоръка е като сте вече в Испания да си инсталирате приложението им и да пазарувате билети през него. Много по-удобно и лесно е. Иначе за справка ето и линк

Какво да разгледаме в град Ронда:

Прекарайте един, а още по-добре няколко дни в град Ронда и се насладете на калдъръмените му улички, вековни мостове, панорамните гледки по залез слънце и на многото добри ресторанти и барове. Прекрасен малък град с достатъчно забележителности, в който няма огромни тълпи от туристи. Най-добре е да го посетите през пролетта, но и в другите сезони е чаровен и си заслужава.

Ето и моя списък с какво да разгледате в Ронда:

1. Puente Nuevo

Мостът минаващ над река Гуадалевин и високия 100 метра каньон El Tajo е иконата на града. Изключително фотогеничен и емблема за цяла Андалусия. Puente Nuevo или в превод Новия мост е изграден, след като предишния е бил разрушен. Той е свързвал новата част на града с мавританския пазар. Завършен е през далечната 1793 година, така че не е никак нов, но името е запазено и до днес. Строителството на Puente Nuevo е отнело цели 42 години, а при строежа му, живота си губят много работници. Грандиозната височина, на която е построен е 100 метра и е впечатляваща за времето си, мен ако ме питате е респектираща и в наши дни.

От върха на моста има спираща дъха гледка към Serranía de Ronda от едната страна и също толкова спираща дъха гледка към дефилето от другата. Сградите, които сякаш са накацали на самия ръб на пропастта, я карат да изглежда още по-дълбока, а моста по-величествен. В близост до Puente Nuevo има хотел с ресторант тераса с невероятни гледки към него. Ние имахме късмет и BnB- то ни беше в непосредствена близост до моста и с невероятна тераса, която ни откриваше моста в цялата му прелест и гледки към старата част на града.

скритото бижу на Андалусия - град Ронда

Любопитен факт: В моста се е помещавал един от най-малките затвори в света. Вгледайте се в средната му част и ще видите решетките на прозорците му. Сега в тези помещения се помещава малка изложбена зала.

2. Арена за корида (Plaza de toros)

Бикоборството е дълбоко вкоренена традиция в южна Испания, която независимо, че не одобрявам, показва много за културата и традициите в района. Смисълът на пътуването е да опознаем местната история и тадиции, нали? И щом говорим за бикоборство, то посещението на забележителния Plaza de Toros в Ронда е задължително. Построена в края на 18-ти век, тази арена за корида се смята за една от най-старите и исторически значими в Испания. Сградата отразява времето, в което бикоборството е било основно културно събитие в тази част на света. Дори и да не сте фен на този спорт, арената заслужава да се види и от архитектурна гледна точка. Построена изцяло от камък, с двуетажни аркади и тоскански колони от архитекта Хосе Мартин Алдехуела (същият архитект, който построи Puente Nuevo), тя е голяма и в същото време с изключително красиви детайли. Рингът може да побере до 5000 зрители. А стълбите са с прекрасни плочки, тип Азулежу изобразяващи сцени от този спорт.

Един от най-добрите тореадори в Испания основава школата за борба с бикове в Ронда. В арената за корида има музей, който разказва много за историята на този спорт. Все пак препоръчвам да не си купувате билети за корида, за да насърчавате убиването на животни по жесток начин за удоволствие.

арена за корида в град Ронда

Любопитен факт:  Plaza de toros далеч не е най-голямата арена за корида в света, но има най-голямата Rueda (пясъчен кръг в средата), който има диаметър от 66 метра!

3. La Casa del Rey Moro (мавританския дворец, на който дължи името си град Ронда)

мавританския дворец, на който дължи името си град Ронда

Легендата разказва, че това е била резиденцията на мавританския крал Алмонат. Легендите разказват, че той е пил вино от черепите на враговете си ( звучи познато, не сме чак толкова уникални, а?). Дворецът е разположен в старата мавританска част на града, малко след моста Puente Nuevo и сега е музей. Mожете да се разходите в част от него, в градините му и не пропускайте да слезете надолу по стръмното каменно стълбище в страни на двореца. Спуснете се по 236 изсечени в скалата стъпала, които стигат до повърхността на реката, чак до дъното на Ел Тахо. Тук се намира впечатляващо водохранилище, което е построено през IVX век по времето на управлението на краля Абомелич. По това време Ронда е бил независимо ислямско кралство и управлението на водните ресурси е било важно предвид местонахождението на града и постоянните набези и обсади от християнския Север и съседното кралство на Назарите в Гранада.

Водната система на мината минава по целия път надолу до река Гуадалевин и има гениална система за изпомпването на вода горе до замъка. По стълбите надолу ще стигнете до малка платформа, която ви позволява да наблюдавате величествена гледка към Puente Nuevo и скалите на дефилето. Докато се връщате нагоре, помислете за християнските роби, които всеки ден са изминавали този път, за да снабдят двореца с вода преди да измислят системата за изпомпването ѝ.

La casa del Rey Moro е реконструиран многократно, последната му промяна е от 1920 година. Настоящите градини са проектирани от френски архитект Жан-Клод Форестие. Той е проектирал и парка Мария Луиза в Севиля. Тези терасовидни градини с канали и фонтани са просто великолепни. Гледката от тях към долината и към града, също!

4. Градините на Куенка (Jardines de Cuenca)

градините на Куенка в град Ронда

На отсрещният бряг на дефилето El Tajo, точно срещу La Casa del Rey Moro са разположени прекрасните терасирани градини на Куенка. Те са изградени в чест на градът близнак на Ронда – Куенка (намиращ се близо до Mадрид и създаден от маврите). Географското им разположение е сходно и кметовете на двата града подписват акт за побратимяване през 1975 г. В чест на това побратимяване са изградени и въпросните градини. От градините на Куенка могат да се видят невероятни гледки към дефилето и река Guadalevín, заедно с впечатляващи гледки към Puente Nuevo. Тези градини са известни още като висящите градини на Ронда. Представляват поредица от 23 покрити с рози тераси по протежението на El Tajo. Гледките са фантастични и ви дават различна гледна точка към града и мостовете надолу към долината. Освен розовите храсти в градините има стари маслинови дървета и красиви палми.

Градините са и чудесен начин да стигнете до отделните мостове в града, но предвид тясното и стръмно пространство, на което са разположени не очаквайте огромна градина тип парк, а по-скоро пътека.

5. Арабските бани на Ронда

Това са най-добре запазените арабски бани в Испания и представляват завладяващ термален комплекс от мавританския период на град Ронда. Намират се в квартала San Miguel. Построени са в края на XIII век. Разположението им следва това на римските бани – студена, топла и гореща сауна зона. Интересен факт е че хидравличната им система е почти непокътната до днес, можете да видите котела, използван за нагряване на водата. Докато се разхождате вътре, обърнете внимание на отворите по тавана във формата на звезда. Тези отвори са вдъхновени от Алхамбра в Гранада и нейните бани.

арабските бани в Ронда

Арабските бани си заслужават посещението. Билетът за посещението им беше 4 Евро, а може да си го купите предварително от този сайт.

6. Mondragón Palace

Красивата сграда на Дворецът на Мондрагон е построена в края на XIII век. Легендата разказва, че е построен за резиденция на крал Абомелич, син на султана на Мароко Абул Асан. Сградата е претърпяла много ремонти и трансформации и днес е красива смесица между мавританска и ренесансова архитектура. Дворецът е използван от кралица Изабела и крал Фердинанд като тяхна основна резиденция при посещенията им в град Ронда.

Градините на двореца са изцяло в арабски стил и имат красива гледка към стария град. Днес в сградата се помещава общинския музей на Ронда.

7. Стария град (La Ciudad)

Ронда- стар град

Град Ронда е разделен на две основни части от дефилето El Tajo. От южната страна се намира стария град, известен сред местните като La Ciudad. Тази част на Ронда е лабиринт от тесни, калдъръмени, криволичещи улички, пълни с очарователни стари къщи и зашеметяващи гледки на всяка крачка. В този квартал има разнообразие от ресторанти и барове. Любимата ми част е площадът пред кметството (Plaza Duquesa de Parcent). Идеално място, на което да поседнете и да се полюбувате на слънцето и да починете между разглеждането на забележителностите на града. На площада има симпатичен фонтан и множество зеленина, които правят престоя тук много разпускащ и приятен. До площада е и красивата църква Света Мери (St Mary Major), която е смесица между Ренесанс и Готика. Не се колебайте да влезете вътре и да се полюбувате на красивите барокови елементи.

Докато се скитате из La Ciudad, ще откриете, че се връщате назад във времето, изживявайки историята на този красив град по наистина завладяващ начин.

8. Арабските крепостни стени и Puerta de Almocabar

В края на стария град ще достигнете до Пуерта де Алмокабар, бившата градска порта. Високите стени около Ронда, построени през ислямския период са правели града един от непревземаемите в Андалусия. По време на управлението на маврите Пуерта де Алмокабар е била главният вход на града и най-голямата порта. Заобиколен е от две полукръгли кули с отбранителна цел. Тази порта е и най-запазената до наши дни, но в покрайнините на стария град може да видите още няколко древни порти към града. В западната част на La Cuidad може да видите и портите Puerta de los Molinos (портата на вятърните мелници) и Puerta del Viento (портата на вятъра).

Арабските крепостни стени и Puerta de Almocabar

Строителството на Puerta de Almocabar започнало още около 1200 г. Портата е разрушавана неколкократно през вековете, именно тук армията на Фердинанд II най-накрая смазва маврите през 1485 г. По-късно през полуостровната война от 1804 -1814 година, войските на Наполеон разрушават портата и голяма част от укрепленията на град Ронда. Всъщност тя е възстановена в сегашния си вид през 60-те години на миналия век.

Зад портата ще видите огромната църква на Еспирито Санто, която е построена върху джамия и е осветена в чест на деня, в който градът е превзет от католическите монарси Фердинанд и Изабела.

Виното на град Ронда

След като сте се насладили на гореизброените забележителности съвсем спокойно може да се насладите на добрите ресторанти и да научите повече за виното в района на Ронда. Град Ронда, Испания е специална дестинация за вино. Районът за производство на вино, известен като Serrania de Ronda, е част от DO Sierras на Малага. Около Ронда, скрити сред природата, има много малки бодеги, които произвеждат отлични вина. Тяхното производство се цени все повече както на национално, така и на международно ниво. Много от водещите винарни в района, правят своето вино, използвайки биодинамични и пермакултурни принципи, две ключови техники в производството на органично вино.

музей на виното град Ронда

В маршрута на виното са регистрирани около двайсетина винарни, двете най-известни и най-посещавани са Bodegas Chinchilla и Descalzos Viejos Bodegas (разположена в манастир).

Районът е популярен с младите си червени вина от сортовете Рим, Каберне Совиньон, Мерло, Сира, Пети Вердо и Темпранийо. Червените вина се класифицират като Crianza и Tinto Joven. Препоръчват се с меса, продукти от свинско месо и сирена и трябва да се сервират при 16ºC. Може да разгледате и музея на виното в Ронда. А повече за добрите ресторанти и винарни обещавам да разкажа съвсем скоро.

Ако статията ви е харесала ще се радвам да я споделите с приятели и познати, за да може информацията да достигне до повече хора. Ако искате да ми споделите още интересни предложения за посещение в Ронда или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.