Шоколадови смокини с морска сол

Шоколадови смокини с морска сол са част от плана ми за рецепти, специално поднесени на рожденния ми ден тази година. Обичам на този ден да има изобилие от дребни десерти, а тази рецепта е точно в целта. Вече едва ли е останал някой, който не знае философията ми за сезонното и локално хранене и най-важното обичам смокини. Докато пишех този пост, ми хрумна идеята да ви споделя, колкото мога повече рецепти с този любим плод.

Вижте още:

Август е моя месец. Това не се дължи само на факта, че съм родена през него, а и на цялото усещане, което носи този месец.  Август е глътка въздух от натовареното ежедневие, забавяне на крачката, събиране на топлина и приятни емоции. Време за отпуска, почивка и приготвяне на разточителни рецепти и семейни празници ( мама, аз и още доста любими хора са родени през този месец). А също така, август е и месец на смокинята. В двора на мама има  голяма смокиня, от дете обичам аромата ѝ, който още през горещия юли е изкушаващ. Един плод, на който може да се насладим за кратко и нека го направим с наслада.

Хитрини на вкуса:

Сочни и нежни плодовете на смокинята са трудни за съхранение и транспортиране, но толкова ароматни и вкусни, че не случайно са съставка на множество рецепти.  Ако погледнем по-задълбочено в състава на смокинята, ще открием доста голямо количество калий ( който ни помага за нормализиране на кръвното, нивата на инсулина и задържането на течности), витамини от групата B и много фибри. Сладка, сочна и с интересна структура смокинята е красива и много подходяща за това по-изискано сладко удоволствие, каквото са днешните шоколадови смокини с морска сол.

продукти за шоколадови смокини с морска сол - смокини шоколад Гайо, сол Малдон
продукти за шоколадови смокини с морска сол

Доста често ме критикувате, че използвам странни съставки в рецептите си, но това е още един начин да ви предизвикам да откривате нови вкусове и съставки, Да не търпите застой в храненето и живота си.  Някои от съставките на пръв поглед изглеждат просто търговски трик, но това не е така за повечето. Относно морската сол Малдон – тя е ценна заради едрите и пирамидални кристали и бавното ѝ разтапяне върху храната. Цветът на сол Малдон е бял, тя преминава през специфичен вид преработка и е подходяща като завършващ елемент на стекове, салати, солен карамел и тези шоколадови смокини с морска сол :).

Може ли да замените с друг вид морска сол? Да, стига тя да не е влажна и с прекалено много аромат на море.

Допълнителен съвет: Плодовете на смокинята доста често имат кухина във вътрешността си. За да прикриете този недостатък, когато потапяте смокините в шоколада, с помощта на лъжичка, запълнете тази кухина, това ще придаде повече естетика на десерта.

Рецепта

смокини в шоколад с поръска от сол Малдон
Pin me!
5 from 3 votes

Шоколадови смокини с морска сол

Лесен мини десерт със свежи смокини, черен шоколад и едра морска сол на люспи. Сезонна комбинация подходяща за парти или лека почерпка след основна храна. Приготвят се бързо и са само с три съставки.
Подготовка10 minutes
Готвене15 minutes
Порции: 20
Author: Десислава Дончева

Какво ни трябва

  • 10 бр. добре узрели дребни скомини
  • 50 гр. черен шоколад с високо съдържание на какао ( аз използвам готварския шоколад на Гайо)
  • щипка едра морска сол ( аз използвам сол Малдон)

за консервираща глазура:

  • 1 ч.л. светъл мед
  • 1 с.л. вода

Как да приготвим

  • В малка купа разтворете меда във вода. Тази глазура ще ви помогне да запазите по-дълго свежестта на разполовените смокини.
  • Измийте и подсшуте смокините. Внимавайте да не нараните повърхността им. С помощта на остър нож, разполовете всяка смокиня. С кухненска четка, съвсем леко намажете с медената глазура разрязана повърхност на смокините.
  • На водна баня разтопете шоколада и потопете за кратко в него долната част на всяка разполовена смокиня. Някои от смокините образуват лека кухина в центъра си, с помощта на лъжица, ги запълнете внимателно с шоколад. Наредете смокините върху незалепваща повърхност и поръсете с по няколко кристала морска сол в частта покрита с шоколад.
  • Съхранявайте в хладилник.
Вид ястие: Dessert, дребни сладки и бонбони
Тип кухня: European
Keyword: десерти, дребно сладки и бонбони, морска сол, смокини, шоколад

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.