Севилската Катедрала: всичко, което трябва да знаете преди да я посетите

Дори да прекарате само ден в Севиля, трябва да отделите време за тази монументална сграда. Да, важи и за тези, които не са почитатели на религиозния туризъм. Но какво трябва да знаете, преди да посетите Севилската катедрала? Аз обичам да пътувам без организации и гидове, но това изисква повече подготовка и време. Отсяването и намирането на информация е трудоемко. Точно това ме стимулира да пиша ръководства, които да ви помогнат за пълноценното организиране на вашите пътувания и спестяване на пари, без това да ви коства пропуски за обектите, които ще посетите.

Севилската катедрала горната и покривна част

Севилската катедрала е сграда, която доминира над целия облик на града и ще бъдете магнетично привлечени от нея още от мига, в който я видите. Има богата и интересна история и неповторима архитектура. За да научите всичко за Севилската катедрала, на какво да обърнете внимание в екстериора и интериора ѝ, как да купите най-добрите билети и кога да я посетите, продължете да четете.

Малко сухи факти за Севилската Катедрала

Официалното име на катедралата в Севиля е “Catedral de Santa María de la Sede”. Обект е на световното наследство на ЮНЕСКО. Представлява петкорабна кръстовидна църква с параклиси. Катедралата е дълга 161 метра, широка 140 метра, а най-високата част на централния ѝ купол е с височина 43 метра. За да си представите мащабите на тази сграда ще ви кажа, че съвсем спокойно може да вкарате в нея футболен стадион.

В Севилската катедрала има 80 параклиса и 15 входни врати, повечето от които пищно украсени. Най-важният параклис е Capilla Mayor (основният параклис), В катедралата са гробницата на Христофор Колумб, останките на Фердинанд III Кастилски и Алфонсо X Кастилкси.

Ако посещавате Севилската катедрала, не забравяйте да се изкачите на кулата Хиралда. С височина от 97 метра, тя е най-високата в Испания. Панорамните гледки от върха към реката, старият еврейски квартал Barrio Santa Cruz и към андалуската провинция са невероятни и можете да гледате на километри над града.

  1. Адрес на катедралата: Av. de la Constitución, Seville
  2. Метростанция спирка: “Пуерта де Херес”

Работното време на катедралата е:

  • От понеделник до събота: 10:45 ч. – 17:00 ч.
  • Неделя: 14:30 ч. – 18:00 ч.
  • Тези часове могат да варират в случай на празнуване на религиозни церемонии и културни дейности

Има ли изискване за облеколо при посещение:

Няма специално изискване, но имайте предвид, че това е религиозен обект и е добре да ви бъдат покрити раменете и коленете. Все пак, ако това не е възможно няма да ви спрат, както го правят в Италия освен, ако облеклото ви не е наистина скандално.

Кратка история на катедралата:

Има една андалуска легенда, която разказва, че докато са строили катедралата на Севиля, строителите ѝ са казали: „Нека построим толкова красива и толкова велика църква, че тези, които я видят завършена, да си помислят, че сме луди.“ Мисля, че са успели да го постигнат, защото катедралата е огромна и същевременно пищна. Буквално ви зашеметява още от пръв поглед. Тя е третата по големина готическа катедрала в Европа, но не само размерът ѝ я прави толкова уникална. Историята на “Catedral de Santa María de la Sede” е това, което ще събуди още повече любопитството ви към нея.

В края на 15-ти век Севиля се превръща в богат търговски център, с плавателна река и пристанище. Построяването на впечатляващ и огромен християнски храм е въпрос на престиж за управниците на града. По този начин те целят да докажат своето богатство и важност на останалия свят и гостите на Севиля.

Севилската катедрала като джамия

Разположена в центъра на стария град, Севилската катедрала е изградена върху руините на голяма мавританска джамия (Алмохадската джамия), която маврите преди това са построили върху древен римски храм. Алмохадите управляват Севиля през XII век. Те са бербери, които идват от Мароко и зявладяват Севиля. Алмохадския халиф Абу Якуб цели да превърне Севиля в столица на Ал-Андалус. Но местните не са приели добре новите си завоеватели и за да покажат надмощието си, алмохадските лордове посторили голяма нова джамия. Бижуто на тази джамия е било минарето, строено по подобие на минаретата на берберските храмове в Мароко.

Превръщането на катедралата в християнски храм:

Следва ерата на средновековна Испания, когато християнските монарси от Севера завладяват Ал-Андалус, ислямската Иберия и великата Севиля. В края на тринайсти век Фердинад III Кастилски завзема Севиля от маврите и джамията става християнско владение. Изобщо мястото преплита историята на различните народи и религиозни надмощия през вековете. През 1401г. християните събарят голяма част от джамията и започват изграждането на Севилската катедрала в чест на победата на християнството. Катедралата е завършена през 1507 г., повече от век след началото на строителството и умело разказва историята на Севиля в архитектурата си.

Из цяла Андалусия може да видите преплитане на елементи от стари мавритански сгради с нови такива, повлияни от християнската култура. Камбанарията на катедралата – Хиралда, всъщност е старото минаре, което призовавало мюсюлманите в Севиля на молитва всеки ден по пет пъти. Освен Хиралда в катедралата са запазени и други части от архитектурата на маврите – Дворът с портокаловата градина и Вратата на Прошката. Това преплитане на архитектурни стилове, създава неповторим облик на този район и собствен архитектурен стил – стилът Мудехар.

От къде и какви билети да си купите за Севилската катедрала:

Като повечето катедрали в Испания, за да посетите и катердлата на Севиля ще ви е нужен билет. Понеже това е основна туристическа забележителност, за да купите билет на място ще ви се наложи да чакате на огромни опашки и дори е възможно да не успеете да влезете в същия ден. Може да купите билет онлайн от официалния сайт на катедралата, където се предлагат няколко вида билети. За всеки от тях трябва да изберете дата и час, в който планувате да посетите катедралата. Имайте предвид, че трябва да сте там около половин час преди часа, за който сте закупили билет, защото и с билетите онлайн се образуват опашки.

Хитър начин да пропуснете опашката е като си купите комбиниран билет за посещение на катедралата и църквата El Salvador. Първо ще разгледате църквата, а след това комбиринаия билет ви позволява да пропуснете опашката при влизане в катедралата.

Важна забележка: За различните типове билети има различни входове, обърнете внимание на това.

  • Вход за билети онлайн – използвате вратата Puerta del Lagarto 
  • За закупуване на билет на място – трябва да се присъедините към опашката на Puerta del Príncipe.

Различни туроператори също предлагат билет с възможност да пропуснете опашката, но бъдете много внимателни с тях. Добър вариант са GET YOUR GUIDE. Най-честата опция е комбиниран билет за Катедралата и Алказара на Севиля, който ви позволява да пропуснете опашките и да научите всичко с екскурзовод, но е доста по-скъп вариант.

Можете да посетите Севилската катедрала безплатно в понеделник от 16:30 до 18:00 часа. Свободните места обаче са ограничени и трябва да резервирате билета си предварително ето тук.

Какво не бива да пропускате вътре в катедралата

1. Кулата Хиралда

Камбанарията е бижуто на катедралата. Хиралда остава безспорна емблема и на самата Севиля и се вижда почти от всички части на града. Камбанарията е била минаре. Архитектът Ахмед Ибн Басо започва изграждането ѝ през далечната 1184 г. Стилът на кулата наподобява на някои сгради, издигнати в Северна Африка, например минарето на Алмохад на джамията Кутубия в Маракеш. По време на съществуването си като минаре, севилската кула е имала четири златни сфери, които са блестяли като фар в далечината.

кулата Хиралда - La Giralda Севилската катедрала
Хиралда

Архитектурата е толкова величествена, че когато християните разрушават джамията, те решават да запазят минарето. Архитектът от Кордоба Ернан Руис II реконструира минарето в камбанария като поставя 4 метрова скулптора, изобразяваща християнската вяра, за да символизира триумфа на католическата религия над исляма. Статуята служи и като ветропоказател, от там идва и популярното наименование на камбанарията – Хиралда – „тази, която се върти“.

В камбанарията има 24 камбани, по една за всяка от енориите на Севиля и за 24-те рицари, които сa участвали заедно с Фердинанд III в реконкистата. Височината на кулата е 97 метра, до върха и се достига по наклонени рампи, а не по стълби. Конструирана е така, за да може по тях да се изкачва кон. Защо? Защото, когато кулата е била минаре, катеренето пет пъти на ден за езана е било много по-лесно с кон.

От върха на Хиралда има страхотна 360 градусова гледка към Севиля и околностите ѝ.

2. Гробницата на Христофор Колумб

Христофор Колумб е важна личност в историята на Испания и Европа, благодарение на неговото откритие испанците достигат до Новия свят и несметните му богатства. Гробницата на Христофор Колумб е едно от последните допълнения в Севилската катедрала. Въпреки горещия дебат къде всъщност са останките на Колумб в Севиля или в Доминиканската република, испанците вярват, че са тук. Гробницата му се намира в Capilla Mayor или главния параклис. Бронзовият му саркофаг е “носен” от четири фигури, които представляват кралствата обвързани с живота на Колумб: Навара, Арагон, Кастилия и Леон.

3. Големият параклис The Great Chapel

главния параклис и олтара в Севилската катедрала
Олтара в главния параклис

Capilla Mayor (големият параклис) е най-величествения от 80-те параклиса в Севилската катедрала. В него се намира огромен олтар, изобразяващ сцени от живота на Христос и Virgen de la Sede – светицата покровителка на катедралата. Смело мога да твърдя, че това е шедьовъра на катедралата. Направен от полихромно дърво и обилно количество злато. Построен от много художници и скулптори, завършването му отнема близо век.

3. Кралския параклис Capilla Real

Параклисът е посветен на крал Фердинанд III, който завоюва обратно Севиля от мавританците. Построен е между 1551 и 1575 г., за да приюти останките на испански кралски особи от онова време.

Любопитен факт: короната, разположена на върха на главата на девицата в параклиса, има близо 12 000 скъпоценни камъка и е направена от 22-каратово злато. Наистина кралско, нали!

Болничния параклис в Севилската катедрала

4. Болничният параклис Capilla del Cristo de la Luz

Първоначално построен като болничен параклис през 15 век, той става част от катедралата като е свързан през външните стени на катедралата. Той остава един от най-необичайните в нея. Разпознаваем е по красивите витражи и статуята на Христос на кръста, която виси над олтара му.

5. Двора с портокаловите дървета Patio de Los Naranjos

дворът с портокаловите дръвчета на Севилската катедрала

Както показва името му, дворът на катедралата е пълен с ароматни портокалови дръвчета. Това е спокоен оазис, останал от времето на маврите. Особено завладяващ е по времето, когато портокаловите дръвчета цъфтят и ароматът им изпълва пространството. Лесно е да свържеш архитектурата и дизайна на двора с мавританския му произход като място за молитва в джамията, фонтанът в центъра е бил използван от мюсюлманите за техния ритуал за измиване, преди да влязат в джамията.

Има нещо любопитно, което може да видите от двора в нишата под кулата Хиралда и това е необичайната гледка – препариран крокодил, окачен на тавана. El Lagarto е изненадващ дори и за Севилската катедрала, има легенда как е подарен на крал Алфонсо X истински крокодил от египетски емир и е бил част от любимците на краля, а след смърта му е препариран и сложен в катедралата. Някои смятат, че е окачен над един от входовете на катедралата като препратка с египетското божество Собех ( Алфонсо X се е увличал по езотерика и египетски религии), за да предпазва града и църквата от лоши сили. Ако сте с деца, показването на крокодила би било интересен и вълнуваш момент за тях, но и не само за тях.

6. Вратите на Севилската катедрала и Вратата на прошката

Катедралата има 15 врати по четирите си фасади. Вратата на Успение Богородично, Вратата на Свети Мигел, Вратата на принца, Вратата на Палос и Вратата на камбаните са някои от вратите, на които трябва да обърнете внимание. А една от най-интересните е Вратата на прошката. Тя ще бъде и изходът на вашата обиколка на Севилската катедрала. Тази врата е запазена още от времето, когато храмът е бил джамия. От двете страни на портата можем да намерим католическите елементи на Св. Петър, Св. Павел, Архангел Гавриил и Девата на Благовещение, които са добавени, след като католиците поемат контрола над града. Това е техният начин да покажат надмощието на християнската религия. Произходът на вратата на прошката, обаче е лесно забележим, тъй като в желязната врата можем да намерим надписи от Корана като „властта принадлежи на Аллах“.

Това са най-важните основни забележителности в катедралата. Надявам се, че информацията ще ви бъде полезна при планирането на вашето посещение в Севиля. Ще се радвам да споделите статията с приятели, на които би била интересна. Обещавам скоро и статия за напреднали със скритите съкровища в тази огромна катедрала. А тук може да откриете още от моите публикации за Испания.