Прасковената торта на мама

Днес гост  готвач в блога ми ще бъде моята страхотна майка, която готви много повече от добре. Вече е ясно от кого съм го наследила само дето има да я гоня. И така изпросих и рецептата за една ретро торта с компот от праскови или кайсии, която не става толкова трудно, но има своите тънкости.

Какво ни трябва:
5бр          яйца
150гр      пудра захар
1чаша     кристална захар
150гр      брашно
20гр        желатин
1пакет    бакпулвер
2 бр        ванилии
1щипка   сол
1буркан  компот от кайсии или праскови

Как се приготвя:
1. Жълтъците се разбиват с пудрата захар и щипка сол, докато станат на еднородна маса;
2. Разбиваме белтъците и ги добавяме към жълтъците;
3. Размесваме добре  едната ванилия,брашното и бакпулвера и ги добавяме при яйчната смес;
4. Полученото поставяме в намазана с масло тавичка или формичка с диаметър 22см да се пече, докато стане златисто жълто, след което се изваждаме от формичката и оставяме да изстине.
5. През това време измиваме формичката. Разтваряме желатина в 150гр сок от избрания компот (Ако оставащият сок е по-малко от 750мл добавяме вода или отваряме нов компот
 прибавяме до  750 мл).
6.Към тези 750мл. течност от компота  прибавяме 1 чаша захар и 1 ванилия, и поставяме на котлона докато се разтвори захарта, като разбъркваме. Не трябва да завира!
7. Махаме течността от котлона и  прибавяме разтворения желатин;
8. Тавичката, в която пекохме блата се намокря и изсипваме някъде около 2см от изстиналия сок и оставяме в хладилника да се стегне за около 1 час;
9. След това нареждаме прасковите във вид на венец с вътрешната страна нагоре и заливаме с останалото желе, което трябва да покрие плодовете и отново слагаме да се стегне в хладилника
10.Върху желираните праскови поставяме отгоре блата и притискаме с по-тясна тавичка за тежест, и слагаме отново в хладилника.
11.И най-важното – за да извадим успешно от формичката тортата, отлепяме леко по ръба на желето с върха на ножа. После потапяме формичката за момент в гореща вода за няколко секунди,  разтърсваме я леко и тогава чинията, върху която ще стои тортата се слага отгоре и се обръща.

 Тази торта може да се приготви и от други плодове, а освен това за улеснение може да се използва готов блат, като преди употреба леко се сиропира. При липса на блат може да се използват 200гр. бишкоти, потопени за момент в прясно мляко и наредени плътно един до друг върху желатина, като се има предвид,че след обръщането ще  останат за основа на тортата.

Моите специални благодарности за тази рецепта, а и не само на Милка Атанасова – мама :)))