Мус с босилек и бял шоколад

Както в живота, така и в продуктите сме свикнали да следваме стереотипи. Автоматично щом чуем за босилек в главите ни излиза песто или пица. Днес искам да разчупя този стереотип с мус с босилек и бял шоколад. Да босилек в десерт, който ще промени не е вкусен, елегантен и изненадващ.

Вижте още:

При прецизност в терминологията това не е мус, а крем без яйца. Нарекох го мус, заради деликатната като коприна консистенция.

Хитрини на вкуса:

Цветът му е изумрудено зелен и се дължи изцяло на пресния босилек. Може да постигнете перфектна гладкост на муса, но аз харесвам да оставям по-забелижими парченца от пресния босилек в десерта.  Ако искате да постигнете по-гладка консистенция и по-наситен цвят, то тогава използвайте за подслаждане захар. Тя десйтва като абразив и при смилане извлича повече от хлорофила в босилека. Аз намирам малките видими парченца от босилека за красиви и не ги прецеждам, а ги оставям в крема.

В днешната рецепта този мус с босилек и бял шоколад е без захар, а със сироп от агаве.

Докато шоколадът е безспорно вкусен сам по себе си, съчетаването му с друг смел вкус може само да го направи по-добър. Белия шоколад действа и като сгъстител и придава повече плътност на муса. Смесва се безпроблемно с другите съставки и хармонира с билковия аромат. Аз използвам веган бял шоколад на Гайо, защото харесвам поведението му при готвена. Няма животински продукти и е с невероятно наситен аромат.

Ароматизирам с малко цитрусова кора и кокосова сметана.

За да сте сигурни, че ще получите добра и плътна структура на крема, може да използвате и желиращ агент. Аз добавям и желатин, ако не консумирате животински продукти, то използвайте агар агар.

Богат, кремообразен и гарниран с малко есенни ягоди. Насладете му се по това време на годината, защото наистина  това е вкусът на късното лято в купа десерт.

Предимството на този мус с босилек и бял шоколад:

 • малкото на брой съставки, от които е приготвен буквално 5+ ягоди  за украса;
 • приготвя се бързо – може да приготвите до 1 час преди сервиране;
 • дълготраен е – може и да приготвите предния ден и да блеснете с изискан и нетрадиционен десерт пред своите гости;

Рецепта

мус с бял шоколад и босилек без млечни и захар
Pin me!
5 from 1 vote

Мус с босилек и бял шоколад

Една фина и вкусна комбинация, съчетана в елегантен десерт от мус с босилек и бял шоколад.
Готвене15 minutes
Порции: 4

Какво ни трябва

 • 300 гр. бял шоколад
 • 150 мл кокосова сметана
 • 5 с.л. сироп от агаве
 • 1 ч.ч пресни листа от босилек ( около 45 гр.)
 • 10 гр. желатин/ агар агар ( друг желиращ агент)
 • 1/2 ч.л. лимонова кора

Как да приготвим

 • Измийте листата на босилека и ги подсушете. Сложете ги в кухненски робот или пасатор, добавете агавето и пасирайте за 5-6 минути. Нека се образува лепкава зеленикаква течност.
  Забележка: Ако искате фина и съвършено гладка тесктура, то прецедете течността през фина цедка, за да премахнете малките парченца от листата босилек.
 • Разтворете желатина в 50 мл. кокосова сметана. Оставете да набъбне и леко загрейте на слаб котлон като внимавате течността да не завира.
  Забележка: Кремът е вкусен и без желиращ агент. В този случай разбийте добре кокосовата сметана с миксер, преди да я добавите към останалите компоненти и намалете количеството ѝ до 100 мл.
 • Разтопете белия шоколад на водна баня и към него добавете 100 мл кокосова сметана. Разбъркайте и добавете настърганата лимонова кора, босилековата смес и разтворения и затоплен желатин. Разбъркайте добре, оставете леко да се охлади и разпределете в десертни купи. Оставете за около 1 час в хладилника.
  Сервирайте с листенца пресен босилек и ягоди или малини.
Вид ястие: Dessert, десерти, Кремове и мусове
Тип кухня: Fusion
Keyword: без захар, босилек, бял шоколад, десерт без печене

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам да оставите коментар и в блога.