Моят подробен наръчник как да разгледате галерия Уфици без гид и да разкриете най-важното в нея

Галерия Уфици беше една сбъдната мечта и подарък за рожденния ми ден. Като изключителен фен на фамилията Медичи и Ренесанса се вълнувах като малко дете от посещението ни там. Галерия Уфици е съкровищница, в която са поместени, едни от най-добрите и влиятелни картини и скулптори от древността и Ренесанса. Творби на Микеланджело, Да Винчи, Липи, Ботичели, а също и Рафаело, Караваджо, Бронзино са добре представени и чакат да бъдат видяни, а творчеството им разбрано.

Музеят е огромен, с 93 зали, разположени на три етажа, ако отделяте около минута на всяко произведение в него ще са ви необходими близо 33 дни. За жалост повечето от нас не разполагаме с толкова време. Посещението може да е объркващо за човек, който няма много познания в изкуството на Ренесанса, но това не бива да спира любопитството ви. Ако не пътувате в група или не ползвате специален гид в галерията, може да пропуснете важни моменти в нея. Точно това ме мотивира да ви споделя моето кратко ръководство как да разгледате и декодирате галерия Уфици.

Преди да започна си позволявам да направя коментар, ако отивате в Уфици, защото е световна туристическа забележителност и нямате влечение към ренесансовото изкуство, по-добре го пропуснете. Има далеч по-приятни и фотогенични места, в които да си направите селфи във Флоренция.

История на музея Уфици

Дължим този музей-галерия на рода Медичи – богато банкерско семейство, което управлява Флоренция почти три века. Tези видни меценати, на които до голяма степен дължим емблемите на Ренесанса, са поръчителите и на сградата, в която се помещава Уфици. Великолепната сграда е проектирана от Вазари и поръчана от могъщия Козимо де Медичи още през 16 век, точно за да послужи за офисна сграда. Великият херцог на Тоскана се нуждаел от служби, за да управлява своето херцогство и тогава Вазари проектира сградата, като я свързва с двореца Питти през специален коридор в Стария мост за удобство на Козимо. Уфици буквално означава офиси.

Франческо Медичи (синът на Козимо) преобразува част от последния му етаж в частна галерия, за да приюти обширната си колекция от старогръцки и римски скулптури още през 1581 г. От тогава всеки наследник на Медичите продължава да обогатява семейната колекция. През 1743 г. последният наследник на Медичите, Анна Мария Луиза де Медичи, оставя повечето от семейните произведения на изкуството на държавата Тоскана. Музеят отваря врати малко по-късно, през 1769 г., което го прави един от най-старите музеи в света и най-посещаваният в Италия с над 2 милиона посетители годишно.

Как да си купим билет за галерия Уфици

Желаещите да разгледат Уфици по всяко време на годината са много. Дори и в слабия сезон (ноември-февруари) опашките са внушителни. Така, че моят съвет е купете си билет предварително, за да не се окаже, че за периода, в който искате да влезете в музея, свободни места няма.

Освен ако не сте експерт по изкуството, галерия Уфици може да бъде трудна за дешифриране. Това не бива да ви отказва, но е добре да имате предварителен план и познания, както и да си купите билети предварително. Най добре да вземете билетите си около 10-15 дни предварително в зависимост от сезона. Може да го направите от множество посредници, но аз ви поръчвам да го направите през официалния сайт на музея. За 2023 цената беше 26€+ 4€ (това е цената в силен сезон, доколкото разбрах за слабия е около 12€ +4€). Тези 4€ трябва да платите, за да резервирате часови интервал на посещение и по-този начин да си спестите опашката от чакащи при влизането.

Има още множество re-sellers, от които може да купите билети. Това ще ви струва допълнително пари за комисионна, а понякога с билетите продадени през някои от тях има проблеми. Ако все пак на официалния сайт не са налични билети за период, който търсите, добър вариант са:

Важно за билетите купени онлайн: в деня на вашето посещение ще трябва да вземете билета си на врата 3 от Уфици. Показвате кода за резервация, който сте получили по имейл и ще получите билетите си за галерия Уфици.

След като вземете билетите си, ще можете да влезете в музея, като използвате запазената опашка, която е много по-бърза. Съветвам ви да отидете минимум 15 минути по-рано от запазения ви часови период, но може да го направите и доста по-рано през деня.

Имайте предвид, че Firenze Card ви дава достъп до Uffizi, но вече не ви позволява да прескочите опашката. От личен опит ви казвам, че спокойно може да пропуснете аудио гайда, който е 6€ и не дава очакваната информация.

Кога е най-подходящото време да посетим Уфици

Подобно на Катедралата на Флоренция (SANTA MARIA DEL FIORE), Уфици е една от най-посещаваните атракции в града. Очаквано, през уикендът опашките са по-големи. Тъй като понеделник галерията не работи, вторник също е натоварен. Четвъртък доста често идват тълпите от големите круизни кораби, които посещават Флоренция за един ден), така че четвъртък сутрин също понякога е претоварено. След тази информация, най-добрите дни за посещение остават сряда и петък.

Що се касае за часови период, то това са ранните часове на деня ( Уфици отваря в 8:55). Дуруг подходящ часови интервал е следобед около 15:30, но вземете под внимание, че галерията затваря в 18:30 и ако изберете този вариант ще ви е необходим доста стегнат план за разглеждане и може да не ви стигне времето.

Съставете си чеклист с нещата, които искате да видите предварително.

Галерия Уфици е толкова голям музей и толкова богат на произведения на изкуството, че може да бъде поразителен. Да видиш всяка една картина там е невъзможно. Трябва да направите селекция, а това може да бъде трудно за някой, който не е запознат с музея. За да си спестите времето в безцелното обикаляне, проверете какво ви интересува онлайн преди посещението си, за да си съставите план. Един общ съвет как да подходите, ако искате да разгледате по-бързо и само основно галерия Уфици, качете се до последния етаж, където ще намерите съкровища от Да Винчи, Микеланджело и „Раждането на Венера“, и след това се върнете надолу към изхода.

Да видите всичко е надценено, особено през лятото, когато Уфици е тази особено прекрасна комбинация от пренаселено, горещо и задушно.

Навигация на галерия Уфици

Галерия Уфици е сграда с “П” образна форма на три етажа. Приземният етаж се счита за нулев етаж в Италия! На първия и втория етаж са изложени произведения на изкуството. Приземният етаж е предназначен за билетни каси, книжарници и временни експозиции. Посещението винаги започва от горния етаж и после се слиза надолу. На втория етаж са разположени и повечето знакови произведения в Галерията.

Направих схема с най-важните картини и стаи, за да улесня посещението ви. Всеки етаж е организиран в галерия с фрески на тавана и отделни стаи, където са изложени произведенията на едни от най-добрите ренесансови творци.

Започнете с източния и западния коридор

Преди да се впуснете в някоя от стаите със знаменитите шедьоври, отделете малко време на прекрасните коридори на Уфици и по-специално на техните тавани. Таваните са украсени с фрески в гротесков стил със странни създания и много детайли. От тях започва вашето пътуване през Ренесанса. В коридорите може да разгледате портрети, които почитат приятелите на Медичите, независимо дали са семейство, кралски особи, художници или бизнес партньори. Между тези 484 картини може да откриете и портрети на повечето представители на рода Медичи. От историческа гледна точка тук е интересен портрета на Джовани ди Бичи де Медичи, основателят на банката на Медичите през 1397 г., известен като бащата на тосканската нация.

Таваните в галерия Уфици по основните коридори. в гротексов стил
Богато изрисуваните коридори

ДЖОТО, Мадона на трон с младенец и ангели, или Мадона Огнисанти (1310 г.)

Тази творба е важна, защото показва еволюцията на живопистта в края на XIII век. Освен създател на камабанарията на Санта Мария дел Фиоре, Джото е и първото голямо име на флорентинската живопис. Джото показва повече форми на тялото, сенки, изражения на лицето и перспективи, отколкото творбите на неговите предшественици. Именно чрез изучаване на скулптури Джото пренася темата на картината си в три измерения.

Обърнете внимание и на цветята във вазите, държани от ангелите: това е първото в света представяне на натюрморт.

Мадона Огнисанти (Джото)

Паоло Учело и битката при Сан Романо

Tова е емблематична картина изобразяваща победата на Флорентинските сили над Сиена за Сан Романо (днешна Пиза). Това е и първата известна картина по действителни събития и е изобразена на 3 отделни платна от Паоло Учело. Останалите две платна са в Лувъра и Националната галерия Лондон. Картините са забележителни с това, че Учело много интересно и пионерски използва възможностите на перпективата.

Учело има и фрески във флорентинската катердрала.

Филипо Липи: Учителят на Ботичели

Стилът на рисуване на Липи оказва силно влияние върху двама художници, чиято работа доминира през следващото десетилетие: Леонардо да Винчи и Ботичели. Най-известната му картина, изложена в галерията е Мадоната с младенеца с два ангела (1465 г.). Грацията, любящите изрази и живостта, предадени в тази картина, контрастират с неговите съвременници. Картината е много пълнокръвна. Тази грациозна Мадона е облечена във флорентинската мода, а нейния красив профил се предполага, че носи чертите на любимата на художника Лукреция. Характерно за Липи е хуманизирането в изкуството. Неговите творби са поместени в стая 8.

Мадоната с младенеца с два ангела (Филипо Липи)

Звездата на Уфици – Венерата на Ботичели

Сандро Ботичели прекарва целия си живот във Флоренция и е бил в близкото обкръжение на Медичите. В началото той е смятан за второстепенен художник засенчен от големите имена на късния Ренесанс. Едва около деветнадесети век започва да добива популярност и след няколко десетилетия неговата Венера става известна икона по целия свят. Няколко са прекрасните произведения, които може да разгледате в Уфици в стаите от 10 до 14, посветени на Ботичели.

Емблемата на музея е “Раждането на Венера”, алегорично произведение, в което Ботичели създава идеален свят на красотата, митологични загадки и неземна грациозност. Картината е силно символична и има много нива на интерпретация. Още си спомням учебника по история на ренесансовото изкуство, в който се твърдеше, че освен изобразяване на гръцкия мит за раждането на богинята, картината символизира и обредът на християнското кръщене. Ето тук има още подробности за картината.

Картината е важна и заради друго, това е първото изображение на гола жена в ренесансовата живопис. Венера е гола не за да е по-гореща, а защото е чиста и невинна, няма какво да крие.

Венера от Ботичели е такава италианска икона, че нейният лик е изобразен и на италиански евро монети от 10 цента!

Богинята на любовта, Венера, е изобразена и в друга известна картина на Ботичели – “Пролетта”. Пролетта (La Primavera) също има митологична тематика и е със същите големи размери. Примавера се намира в стаята на Уфици точно преди тази, в която е изложена Венера.

Раждането на Венера ( Сандро Ботичели)

Трибуната – най-красивата стая в галерията

Трибуна от Бернардо Буонталенти. Не картина, а цяла стая, изпълнена с произведения на изкуството и символика. Тя е създадена „за да запази бижутата и украшенията на Великия херцог“, Франческо I де Медичи. Трибуната не показва само произведения на изкуството, като скулптури и картини, но и необикновени природни предмети, включително скъпоценни камъни. Това е нещо като „светски храм“, в който празнува изкуството, с много символична украса, а декорацията напомня четирите земни елемента. Конструкцията е осмоъгълна, защото според християнската традиция осем е числото, което приближава Рая. Тук е разположена и статуята Венера ди Медичи, за която се твърди, че е вдъхновила Ботичели при рисуването на известната си картина. В самата трубуна не пускат посетители, може да я видите пред съседните и стаи (17 и19) и през източния коридор.

Три важни картини от Леонардо да Винчи

Трите шедьовъра на Леонардо да Винчи са изложени заедно в една стая (стая № 35)

  • Кръщението на Христос
  • Благовещение (Първите две са особено важни, защото това са първите две картини, които много млад Леонардо рисува в началото на своята кариера.)
  • Поклонението на влъхвите (макар и недовършена, тя остава един от шедьоврите на автора)

Единствената оцеляла картина от Микеланджело

Микеланджело е казвал, че за него живописта е второстепенно изкуство. Тондо Дони е единствената му картина, която е оцеляла. Кръглата форма на рамката означава, че картината е поръчана за раждане, в този случай на първородния син на Дони. Те са изобразени като Светото семейство.  Ярките цветове и остро очертаните фигури сякаш са издълбани в мрамор.

Караваджо и главата на горгоната Медуза

Картината е върху дървен щит, подарък за Великия херцог на Тоскана – Фердинандо I де Медичи. И темата не е случайна: Персей, който убива Медуза, представлява рационална мъдрост, победила инстинкта. Във Флоренция е символът на победата на Медичите над републиканците.

Картината избразява ужасяваща сцена, усилена от реалистичните детайли, които Караваджо използва, за да засили драмата.

Дайте си време за питие на терасата с гледка

Има кафене, което предлага и ресторантьорско обслужване на етажа на галерията в края на обиколката. Разположен е на терасата над лоджията на Уфици и предлага прекрасна гледка към града. Oт терасата му се вижда прекрасно куполът на CATTEDRALE DI SANTA MARIA DEL FIORE

Времето, което ще отделите за разглеждане на тази ренесансова емблема, ще бъде наградено с незабравими изживявания и наситено с много естетика.