Miradouro или най-хубавите гледки в Лисабон

Лисабон е от този тип мултикултурни и мултиетнически градове, които те завладяват още с първото посещение и първата глътка местно вино. Градът, който пази устието на река Тежу, разкрива невероятно красиви гледки за всеки, който има око и обектив за това. Местните наричат местата с най-хубавите гледки в Лисабон – miraduro (гледни точки). А за да намерите най-хубавите мирадурос в Лисабон, ще трябва да се изкачите на хълм или два, но гарантирано си заслужава. От Алфама до Алкантара има miradouros в почти всеки квартал и всеки от тях предлага различен ъгъл на града. Въоръжете се с чифт удобни обувки и ентусиазъм, за да се насладите на тези гледки.

Гледки в Лисабон - Алфама

Лисабон е разположен на 7 хълма около устието на река Тежу. Тези хълмове имат мрежа от тераси, които разкриват впечатляващи гледки към града. Известните “мирадурос” обикновено се намират в най-високите точки на всеки лисабонски хълм. Обособени са като тераси с кътове за почивка, а някои от тях имат кафета или ресторанти. Аз ще ви споделя местата с най-хубавоте гледки в Лисабон, но вие може да откриете свои собствени, докато се разхождате из града. Независимо дали сте ги търсили или сте ги открили случайно, спрете и им се полюбувайте! Защото, оделянето на време за почивка и съзерцание е едно от удоволствията на Лисабон. И това, което го прави толкова съблазнителен, романтичен град. А и един от най-красивите градове в света.

Ето и списъкът с известните мирадурос в Лисабон:

Започвам моя списък с гледките от квартал Алфама и това не е случайно. Това е най-стария квартал в Португалия, а може би и в Европа и според мен, гледките тук са най-впечатляващи.

1. Miradouro das Portas do Sol – гледки в Лисабон

Това е най-популярната отбивка в града и почти винаги е пълна с екзалтирани туристи, снимащи с телефони и с огромни обективи. Гледка от историческия квартал Алфама, снимана милиони пъти. От емблематичната тераса на мирадуро das Portas do Sol се виждат типичените за квартала сгради в пастелни цветове, манастира São Vicente de Fora, националния пантеон и река Тежу. До Miraduro das Portas do Sol е разположена и статуята на São Vicente2 (покровител на града), който държи лодка с два гарвана, символите на Лисабон. Ако времето е ясно, вироката перспектива от тук предоставя гледка отвът реката и целия южен бряг на Тежу.

Miradouro das Portas do Sol


Съвет към фотографите: Това е и гледката, на която може да бъдат заснети едни от най-добрите изгреви над Лисабон.
Още гледки за напреднали: В близост до ембламатичното Miradouro das Portas do Sol се намират и романтичното мирадуро DE SANTA LUZIA (романтична тераса до църквата Санта Лузия) и Miradouro do Recolhimento, скрита гледна точка, разположена в двора на замъка.

2. Miradouro da Graça (Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen)

И от най-добрата гледка по изгрев, продължавам списъка с най-доброто място да се насладите на Лисабон, в късния следобед. Miradouro da Graça е прекрасна тераса, предлагаща панорамна гледка към замъка и центъра на Лисабон. Въпреки че всички го наричат Miraduuro da Graça, официалното му име е Miradouro Sophia de Mello Breyner Andresen (кръстено е на поетеса, която прекарва много от дните си, възхищавайки се на града от това място. Неин стих има на стената в близост.)

Мястото е популярно сред тези, които обичат да откриват града пеша. За да стигнете до Miradouro da Graça, просто продължете да вървите нагоре по хълма, след като преминете през квартал Алфама. Спокойно, мястото не е достъпно само за пешеходци. Може да комбинирате гледката от Graça с возене с популярния трамвай 28, който ще ви отведе много близо до него. Мястото има и симпатично павилионно кафе, разположено под големи иглолистн дървета. Мирадуро da Graça е популярно и по залез има доста хора, но ако сте късметлии, може да се уредите и с маса с невероятен изглед към църквата Igreja da Graça“ (една от най-старите църкви в Лисабон).

Още гледки за напреднали: Недалеч е също красивият Miradouro Nossa Senhora do Monte, който може да се види дори от Miradouro da Graça

3. Гледката от замъка São Jorge

За да се влюбиш в Лисабон гледката от Sao Jorge помага много. Изгледът от тази историческа забележителност е наистина невероятен. Можете да видите почти целия град от терасата и бойниците. Ако да се качите на някоя от кулите ще се насладите на спиращи дъха гледки към града. Може и просто да се полюбувате на прохладната градина и ресторант, разположение в пределите на замъка, но кой би дошъл до тук без гледка. Една от вътрешните кули на замъка, кулата на Одисей, държи Câmara Escura, перископ, който прожектира гледки от целия град. Замъкът е посещаван от почти всеки, който е дошъл да разгледа Лисабон и е най-красива по залез слънце.

гледки в Лисабон - нощна Алфама

4. Гледката São Pedro de Alcântara

Вече сме на срещуположен на квартал Алфама, хълм. Това miradouro се намира точно до върха на Elevador da Glória и предлага специална панорама към града. São Pedro de Alcântara е част от красива и добре поддържана геометрична градина, съставена от статуи на герои и богове от гръцката и римската митология. Тук също можете да се насладите на освежаваща напитка в павилиона и да видите подробна карта направена от азолежу (типичните керамични плочки). Оттук можете да видите всички Avenida da Liberdade, Restauradores и Baixa, а също и Castelo de São Jorge с неговите внушителни стени и фотогенична корона от зелени борови дървета. Мястото разкрива страхотна гледка по залез и през нощта.

Miraduoro São Pedro de Alcântara - гледки в Лисабон

5. Terraços do Carmo: алтернативата на асансьора Santa Justa

Точно зад популярния асансьор на мястото на бившите полицейски казарми, сега е разположена панорамна тераса, предлагаща гледка към площад Росио и замъка. След пожара в квартал Chiado, планът за възстановяване на този район на Лисабон предвижда изграждането на тази точка за наблюдение. В сегашния си вид тя функционира от 1988 година. Терасите са проектирани като обществени места за отдих, намират до два исторически паметника, Elevador de Santa Justa и руините на Convento do Carmo.
Бонус съвет: От тук може да стигнете до металната тераса с гледка на асансьора Santa Justa.

гледки в Лисабон - от асансьора Santa Justa

6. Триумфалната арка на Rua Augusta

Разходили сте се по големия площад Praça do Comércio в близост до реката или пък сте разгледали магазините по най-популярната улица на Лисабон – Rua Augusta. Тогава няма как да не сте забелязали триумфалната арка, която условно разделя тези две забележителности. Триумфалната арка има асансьор, който ви отвежда до върха ѝ, за да може да се насладите на още една гледна точка към Лисабон. Ще видите големия крайбрежен площад отгоре, както и целия център.

Гледки в Лисабон - триумфалната Арка

Любопитен факт: Въпреки че е проектиран през 1775 г., асансьорът на арката е пуснат едва през 2013 г. Единствено той позволява на посетителите да влязат на терасата, разположена на върха на арката.

7. Гледката от парк Едуардо VII 

Лисабон е обграден от зеленина. Паркът с име, което отдава почит на английския крал Едуард VII е построен на един от най-високите хълмове в Лисабон. Считан за един от най-големите паркове в града, парк Eдуардо VII предлага обширна площ от градини, спортни площадки и такива за деца. И забележителни гледки в цялото си протежение. Проектиран е с централна ивица морава, оградена от португалски калдъръмени настилки и като част дизайна е и страхотно miradouro, от което може да съзерцавате река Tejo и планините Arrábida. И да, и през тази гледна точка можете да надникнете и към замъка São Jorge.

гледки в Лисабон - парка Едуардо VII

8. Miradouro do Torel -гледки в Лисабон

Miradouro do Torel е една от новите звезди в Лисабон. Разположен в Jardim do Torel (градски парк-градина), принадлежал някога на стара ферма от 18-ти век. Този изглед ни дава вирока гледна точка към Avenida da Liberdade и хълма São Roque – дом на Miradouro de São Pedro de Alcântara. Miradouro do Torel e заобиколен от пикозна градина и грандиозни къщи от 18-ти и 19-ти век и това го прави привлекателно. Мястото е перфектно по залез слънце и през нощта. Това, което ме накара да го включа в списъка си с най-хубавите гледки в Лисабон е че се отличава от всички други гореизброени с това, че през лятото се превръща в „градският плаж“ на Лисабон. Покрай езерцето лятото разпръскват пясък и това го прави популярно и сред местните жители.

С много сянка и малко туристи – Campo Mártires da Pátria не е един от най-оживените райони – това място за гледане може да бъде почти само ваше през зимните месеци.

Ако статията ви е харесала ще се радвам да я споделите с приятели и познати, за да може информацията да достигне до повече хора. Ако искате да ми споделите още интересни предложения за гледки в Лисабон или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.