Mille feuille – Милфой с тиква и уиски

Днес съм ви подготвила милфой с тиква и уиски. “Хиляди листа” звучи като подходящ избор на книга за дъждовния октомври, но всъщност е буквалния превод на десертът -Mille feuille.  Популярен френски десерт, в чиято основа влиза логично, многолистното маслено тесто, крем и свежи плодове. Десертът е популярен в много държави с името Наполеон. В Италия той се нарича “Mille foglie”, испанците пък  му казват milhojas.

Вижте още:

От описанието до момента се разбира, че това, което ви предлагам, само на пръв поглед прилича на  Милфой. Заменила съм традиционното бутер тесто с тънки готови кори за баница, а плодовете влязоха направо в крема, гарнирани с уиски. Но е есен и интерпретацията на класически десерти ми е страст. В този звездата е опиянения от уиски тиквен крем. Да, десертът не е подходящ за малки деца, но е чудесен за прегрешения.

Тънкостта, на този десерт е при приготвянето на корите. Печенето им изисква известна доза сръчност, защото трябва да се поставят под два слоя хартия за печене и да се затиснат с по-тежка тава. Това е необходимо, защото иначе ще се ннадуят.

Рецепта

милфой с тиква и уиски
Pin me!
No ratings yet

Mille feuille – Милфой с тиква и уиски

Рецепта за Mille feuille – Милфой с тиква и уиски. Френски десерт, разпространен в цяла Европа, с ароматен есенен крем и гарниран с пекан
Подготовка3 minutes
Готвене40 minutes
Порции: 4

Какво ни трябва

За корите:

 • 8 бр. фини точени кори за баница
 • 80 гр. пречистено масло Гхи
 • 10 гр. ароматна захар ( микс от супена лъжица захар, и прясно смляна чаена лъжица от звездовиден анасон, зелен кардамон, канела и карамфил)

за крема:

 • 100 гр. почистена тиква
 • 2 с.л. пчелен мед
 • 05 мл. животинска сметана
 • 2 с.л. уиски
 • ½ ч.л. екстракт от ванилия

Как да приготвим

 • Запечете тиквата с малко вода, докато парчетата омекнат;
 • В дълбок съд  сложете парчетата тиква, пчелния мед ,екстракта от ванилия и животинската сметана. Започнете да пасирате и бавно към сместа добавете цялото количество уиски на тънка струйка;
 • За приготвянето на корите, намажете всяка от корите с масло прегънете ги по дължина и новообразувания слой отново намажете с масло и поръсете с ароматизираната захар, Сгънетете за последно и отново намажете с масло. Така от всяка кора ще се образува кора от 16 слоя.
  Сложете ги в плитка тава между два пласта хартия за печене и отгоре разположете по-тежка тава, за да не се надуят.
  Запечете корите в предварително загрята фурна на 200 градуса за 10 минути. Извадете и още докато са горещи поръсете с още малко ароматизирана захар.
 • Сглобете десерта като една изпечена кора  покриете с крем, аранжиран като малки розички и покрийте с втората кора, ако желаете може да добавите и още  един слой крем и кора, аз лично го направих само с един слой крем и гарнирах с пекан;

Вид ястие: Dessert, кексове +сладкиши
Тип кухня: French
Keyword: десерт с тиква, кори за баница

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата  за милфой с тиква и уиски или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.