Мариновани лимони -тайната на Мароканската кухня

Лесна рецепта за мариновани лимони, които по-скоро се използват като съставка в други ястия. Най-честото им приложение е в тажини, но може да ги видите и в салати и морски ястия. Много от вас вече са посетили Мароко и са се насладили на чудесната им кухня, други са любопитни да я опитат и на местна територия. Щом искате да готвите в марокански стил, то в килера ви е добре да има буркан от тези консервирани лимони.

Не съм виждала да се продават готови в България, но и няма как да знам всичко, което се продава в магазините. Онлайн може да ги закупите от тук.

Вижте още:

Тези лимони са изненадващо лесни и евтини за приготвяне. Но стават готови за консумация едва след няколко месеца. Нужни са ни само четири съставки:

 • пресни лимони;
 • едра сол;
 • плътно затварящ се буркан;
 • време 🙂

Аз препоръчвам да използвате био лимони, за да сте сигурни, че няма да консервирате и ненужна доза пестициди и парафини с тях. Ако не разполагате с домашни или био лимони, то накиснете плодовете във гореща вода и ги измийте със сода и четка. Това ще премахне по-голямата част от препаратите, с които третират кората на лимоните, за да издържат по-дълго.

За направата на мариновани лимони в Мароко използват сортовете Doqq и Boussera, те са сочни, с кръгла форма и тънки кори. Вие може да ги направите с различни сортове лимони, но подберете недебелокори. В противен случай,  консервираните лимони ще нагарчат леко, заради веществата, които се съдържат в бялата част на кората им.

Относно солта – най-добър резултат се постига с едра морска сол, но всякаква сол ще ви свърши работа. Аз добавям и няколко скилидки чесън или карамфил, в оригиналната и основна рецепта тези добавки ги няма. Според мен те обогатяват вкуса, а и са антибактериални.

Подберете буркан с достатъчно голям обем, за да може да побере необходимото количество лимони. Важно е той, да не е прекалено голям, за да не може лимоните да имат достъп до въздух.

Мариноването на лимоните продължава за минимум 2 месеца на тъмно място.

Мариновани лимони-Мароканска рецепта

Рецепта

Лимони по Марокански
Pin me!
5 from 1 vote

Мариновани лимони -тайната на Мароканската кухня

Консервираните марокански лимони са една от задължителните съставки на мароканската кухня. Лесна рецепта с три основни съставки от лимони, морска сол и добре затварящ се буркан.
Готвене20 minutes

Какво ни трябва

 • 10-12 бр. лимони
 • 2 бр. допълнително лимони за сок ако е необходимо
 • 12 с.л. едра морска сол
 • 2 бр. скилидки чесън ( опционално)
 • розичка карамфил ( опционално)

Как да приготвим

 • Започнете със старателното почистване на лимоните. Накиснете ги в гореща вода за половин час. Измийте ги с гъба или четка и ги натъркайте със сода бикарбонат по този начин ще ексфолирате кората им от веществата, с които ги третират, за да бъдат по дълготрайни.
  Накиснете ги в хладка вода за още десетина минути. Подсушете лимоните старателно.
 • Направете разрези по дължината на лимоните, но не ги разрязвайте напълно. Може да направите прорези на четири или на 6 части. Правете разрезите над купа, в която да се събира изтичащия сок от лимоните. Той ще ни трябва за допълване на буркана.
  Забележка: В Мароко консервираните лимони са цели, за да направите такива, то наистина ви трябва сорт с много тънка кора, които се срещат основно там. В България, за съжаление няма такива.
 • На дъното на буркана сложете две лъжици сол и нарязаните на четвъртинки скилидки чесън.
 • В направените във всеки лимон разрези, напълнете с възможно най-много сол. Поставяйте лимоните в буркана със солта нагоре и ги нареждайте възможно най-плътно. Ако при поставянето на някой лимон от него изпадне количество сол то му сложете още.
  Важно е лимоните да се наредят плътно в буркана, ако не може да ги наредите напълно плътно, то може да разрежете някой от тях и да уплътните с парчета лимон.
 • Долейте лимоновия сок, който остана в купата при разрязването на лимоните, за да уплътните буркана. Ако е нужно изтискайте още лимонов сок, за да се напълни буркана. Уплътнете добре лимоните със сок, за да не изплуват на повърхността на буркана и да имат контакт с възуха, след като омекнат.
 • Затворете буркана и оставете на тъмно място за 4-5 дни. За това време лимоните ще започнат да омекват. Ако в буркана се е образувало твърде много място, то осолете още един или два пресни лимона и ги добавете в буркана. Отново затворете плътно буркана и го оставете плътно за минимум месец до година.
  Лимоните ще започнат да покафеняват, тези с по-дебела кора по-бавно. Колкото повече са оставени лимоните, да престоят в буркана, толкова по-наситен вкус и аромат ще имат те.
Вид ястие: Appetizer
Тип кухня: Мароканска кухня
Keyword: консервирани храни, лимони, ферментация

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.