Любопитни факти за парка Бобoли – градината на Ренесанса

За мен парка Бобoли беше убежище на спокойствие и тишина в много шумната и претъпкана с туристи Флоренция. Гледките към Флоренция и Тоскана от парка, спират дъха. Посещението на градините е изключително популярно във Флоренция, привличайки годишно около един милион посетители. Не случайно паркът Боболи е сочен за музей на открито. Разположени на 45 000 квадратни метра издигащи се тераси, градините са важна част от историята и атмосферата на Флоренция. Ситуиран точно за двореца Пити, паркът Боболи е създаден по инициатива на рода Медичи. Оформлението на градините, заражда италианския градински стил, който ще стане модел за много паркове и европейски дворове, например градините на Версай. Днес Боболи се намират в историческия център на Флоренция, когато са създавани са били в покрайнините на града. Заедно с CATTEDRALE DI SANTA MARIA DEL FIORE и галерия УФИЦИ остават сред най-предпочитаните туристически атракции.

гледка към двореца Пити и Флоренция от  парка Бобoли

Със сигурност градините са загубили първоначалния си блясък, но все още са очарователно място с история и интригуваща атмосфера. Ако очаквате огромни цветни лехи и педантично оформени и подрязани храсти, то няма да ги намерите в Боболи. Но ще намерите красиви фонтани, множество статуи и причудливи изкуствени пещери, както и много история зад тях.

Защо са наречени Бобoли?

Няма единодушно мнение. Най-популярно остава твърдението, че името им идва от първите собственици на земята семейство Борголо, които са имали на част от тази теритозия земеделски земи и зеленчукови градини. Друга хипотеза проследява произхода на името до латинския термин Bubulus. Какъвто и да е произхода на името Боболи, тези градини остават едни о от емблемите на парковото изкуство за цяла Европа.

История на паркa Бобoли

Градината, както я виждаме сега, е резултат от многобройни интервенции, извършени от нейното създаване през XVI век до XIX век.

Статуя на Джована Австрийска Боболи

Боболи са построени през първата половина на 16 век по волята на Елеонора ди Толедо, съпруга на великия херцог Козимо I де Медичи. Те трябва да са впечатляващата част от великолепната нова резидинция на семейството – Двореца Пити. Изграждането им е започнало през 1549 г., по проект на Николо Периколи (той е сред протагонистите на артистичното течение, наречено маниеризъм). Негова идея е т.нар първа ос, която е перпендекулярна на разположението на двореца. Замисълът е бил те да бъдат грандиозни градини, в задната част на двореца Пити. Проблемът бил, че хълмът разположен непосредствено зад двореца, по това време е бил изкопана каменна кариера. Периколи превръща този недостатък в ефектен Амфитеатър. Останалата част от проекта на Периколи, включва идеята градините да са подредени геометрично със симетрично, правилно позициониране на дървета и цветни лехи, добавяне на редки растения и фонтани. Тези новаторски идеи, продължават и след смъртта на Периколи. През следващите години, делото му е поето от Вазари, Бартоломео Аманати, а след това от Бернардо Буонталенти (който построява известната пещера в парка)

Създаването на градините Боболи продължава и през 17 век, когато Джулио Париджи очертава втората ос, добавяйки нови пространства с горички, тревни площи, фонтани и скулптури.

изглед към пътят на кипарисите от Vasca dell’Isola (Isola basin) в парка Бобoли

Билети и работно време на градините Бобoли

За посетители паркът е станал достъпен още през далечната 1766 година. И до ден днешен, тези градини са отворени за всички, които искат да ги посетят, като за целта трябва предварително да закупят билет.

Цената на билета през август 2023 година беше 11€. В тази цена са включени и вход за Музея на порцелана и градината на Вила Бардини. Може да си купите и комбиниран билет за Палацо Пити и паркът Боболи, който беше 23€. Може да закпупите билети оналайн.

Работното време на парка варира през цялата година:

  • януари-февруари и ноември-декември: 8.15 – 16.30
  • март-май и септември-октомври: 8.15 – 18.30 часа
  • юни-август: 8.15 – 19.00 часа

Отворена е всеки делничен ден, освен в първия и последния понеделник на месеца (с изключение на лятото, когато никога не затваря). Паркът не работи и на 1-ви януари и 25-ти декември.

Достъп и карта на основните акценти в градините Боболи

Разположени между Палацо Пити, Порта Романа и Форте Белведере, градините Боболи са сред най-грандиозните и елегантни градини в цяла Италия. Времето, което трябва да си отделите, за да разгледате градините е поне 2-3 часа, защото площта е голяма и отделните забележителности са разпръснати по цялата им площ. Ако посещавате парка Бобoли през пролетта, когато те са най-красиви, съвсем спокойно може си отделите за парка и повече време, а защо не и цял ден.

картна на забележителностите на парка Бобoли

Градините Боболи са огромни и пълни с произведения на изкуството, но ако не знаете къде да ги търсите, рискувате да обикаляте с часове, губейки време и енергия. Добре е да разгледате картата и да си набележите кои акценти от тях искате да видите, особено ако разполагате с ограничено време за посещението.

Какво трябва да видите в парка Бобoли

Най-използвания вход за парка Бобoли е през двореца Пити. През него навлизате в най-статрата част на парка. Тя се намира между двореца, крепостта Белведере и къщата на рицарите ( днес известна като музея на порцелана). В източната част можете да намерите елегантния Kaffeehaus. Моята виртуална разходка в парка е построена на база на тази първа отправна точка.

Ето и най-разпознаваемите и интересни забележителности в градината:

Амфитеатър

Хълмът Боболи е бил използван като каменна кариера от Средновековието. Това донякъде и диктува идеята за създаване на голямо пространство тип Амфитеатър, като в началото в центъра му е бил разположен фонтана на Океана. Сега той е преместен в отделено ободобено пространство. В настоящето в центъра на Амфитеатъра е разположен египетският обелиск, който е донесен от Луксор и поставен тук през 1789 г. Големият римски басейн, разположен до обелиска е пристигнал през 1840 г. Живият плет и вечнозелените ливади в Амфитеатъра едва по-късно са украсени със статуи, базирани на римските митове. Формата на тази зона напомня на половината форма на класически хиподрум. През годините пространството е било сцена за множество балове, концерти и представления. Любопитен факт е, че тук е изиграна и първата опера.

Фонтана на Нептун

Над Амфитеатъра, изкачвайки се нагоре по хълма, ще откриете фонтана на Нептун, наречен от флорентинците “Вилицата” заради неговия тризъбец. Фонтанът е дело на Столдо Лоренци (1565) и показва Нептун, стоящ на скала, заобиколен от тритони и сирени. Той се смята и за своеобразен кръстопът в парка, откъдето може да решите към източната или западната му част да продължите обиколката си.

В нашия случай продължаваме напред, следвайки и първата “ос” на Боболи.

Градината на рицарите и музея на керамиката

 Продължете да се изкачвате и ще достигнете до градината на рицарите и къщата на рицарите – днес приютила музея на керамиката. От тук се разкрива великолепна гледка както към Флоренция, така и към прекрасна гледка към Torre al Gallo и елегантни частни флорентински имения, почти скрити в пищната растителност на хълмовете. До Кавалерията или укреплението на стените, построени от Микеланджело през 1529 г., се намира градината рицарите, до която се стига по двойно стълбище, от двете страни, на което стоят две статуи на музите. Ще влезете в красиво подредена градина с цветни лехи с рози, която е най-красива в края на месец май. В средата ѝ е разположен и фонтана с маймуните.

Любопитен факти: Под сградата, която е музеят на порцелана, има голяма зона за съхранение на вода, известна като „резервоар за пъстърва“, от който тръгват тръбите, които водоснабдяват цялата градина.

The Kaffeehaus

Семейство на Леополд II прави няколко допълнения в градините през 18-ти век. Част от тях е и кокетната зелена “Kaffeehaus” с остъклен купол и нетипична за Италия архитектура. Kaffeehaus се намира в края на градините и терасата му открива невероятна гледка към Флоренция. Може да си помислите, че немското му име е странно, но то е поръчано от тогавашния собственик на двореца и не е изненадващо, че тази бледозелена сграда напомня на павилионите, обичайни във виенските дворци в стил Рококо (рядък пример във Флоренция). Вътрешността на купола е боядисана така, че да прилича на волиера, с птици и лиани от цветя, които се появяват, сякаш се виждат през екран. Целта на този павилион е гостите на парка Бобoли, да могат да си починат от разходката, наслаждавайки се на топла напитка и прекрасната гледка към града.

Viottolone

Ако тръгнете на запад по равната алея зад Kaffehause, ще се върнете до фонтана Нептун. Продължете още на запад и ще достигнете до „Viottolone“ (пътят на кипарисите). Широка и наклонена надолу алея с дървета, тя ни води към последната част на парка и порта Романа. В края на Viottolone стигате до Vasca dell’Isola. Пътят на кипаристиа – Viottolone е обогатен с множество статуи, както от древността, така и от осемнадесети век. Отклонявайки се по напречните алеи, вие достигате до други интересни точки като Fontana dei Mostaccini и ботаническата градина. Цялото пространство около Viottolone е сенчесто, с доста пейки и идеално за отмора в горещините.

Vasca dell’Isola (Isola basin) в парка Бобoли

Езеро започнато през 1618 г. В центъра на езерото е причудливия фонтан, наречен „Океан“ или още Океана на Джамболоня (оригиналът е в музея Bargello). Фонтанът е върху малък остров, заобиколен от три скулптури, представящи големите реки Нил, Ганг и Ефрат. От жълтеникавата вода около острова излизат мраморните групи на Персей на кон и на Андромеда, чиито глезени са приковани към скалата. На върха изправена статуя на Нептун и четири легнали речни богове. Целия пасаж е обиколен от причудливи и леко зловещи статуи а върху входовете към него са разположени козли ( които са били любимия символ на Козимо де Медичи). И тук може да намерите доста причудливи елементи, които се свързват с алхимията и астологията – любими теми на Козимо де Медичи.

Vasca dell’Isola (Isola basin) в парка Бобoли
Vasca dell’Isola

Limonaia

От страната, най-близка до Via Romana, откриваме Limonaia (лимонова къща). Лимонвата къща е построена около 1778 г. по време на обща реорганизация на градината. Сградата е построена с цел да бъде продължен обичаят на Медичите да отглеждат цитрусови дървета за Боболи. Този вид растения не може да се отглежда в Тоскана, заради суровите зими и това налага лимоновите дръвчета да бъдат съхранявани през този период в топли помещения. Така се раждат така наречените „лимонеи“. Сградата e декорирана с лимонови орнаменти и красиви градини, в които може да видите лимонови дръвчета.

Пещерата на Buontalenti

Разказвайки други любопитства за парка Бобoли, няма как да не споменем Grotta del Buontalenti, фалшива пещера, декорирана в маниеристичен стил, пълна със декоративни сталактити и сталагмити. Тя се намира в източната част, веднага след като влезете в парка. Голямата пещера е разделена на три секции, украсени със забележителни примери на маниеристични скулптури. Първата e изрисувана, за да създаде илюзията за естествена пещера, убежище за овчари, за да се предпазят от диви животни. Във втората са били представени Робите на Микеланджело, които днес са преместени в Академия дел Арте. В третата стая е склуптората на Парис, който отвлича Елена от Винченцо де Роси. Последните две стаи са създадени като идеалното място за тайните, любовни срещи на херцог Франческо I де Медичи. В съседство до тази пещера се намира по-малката пещера на Мадамата (Grotticina di Madama), която също е щедро декорирана с скални орнаменти и овчи фигури. И в двете пещери има много скрита символика на тема алхимия,  към която Франческо I е бил пристрастен.

пещерата на мадамата в  парка Бобoли

В края на разходката си, ако излизате през двореца Pitti, не забравяйте да помахате за чао на придворното джудже Morgante, което язди костенурка! Дали си заслужаваше разходката в тях? Да, да и да. Но в мен се загнезди идеята, че искам да се върна и да ги видя в най-красивия им период – през месец май.