Лек лимонов крем с желатин

Все още се стъмва рано, а аз имам нужда от повече витамини и ярки цветове. Единственото, в което ги намерих, отбивайки се в кварталния магазин за зеленчуци беше в свежите лимони. Но аз поне не съм от тези, които вечерят просто  резени лимони, а и тази кухня трябва някак да се стопли…Та предлагам един лесен линов крем с желатин. Леката му текстура и сжевият аромат ще приповдигнат настроението ви, мисълта, че си приготвяте десерт също 🙂

Лесна рецепта за лимонов крем с желатин, яйца и мляко е предложението ми днес.

Какво ни трябва:

4 бр. яйца
1/2 л. прясно мляко
2 ч.ч. захар
2 пакета желатин
лимонова есенция
кората от един лимон

Как се приготвя лимонов крем с желатин:

  1. В малка купа разтваряме желатина в хладка вода 50мл за около 15-20минути.
  2. Отделяме жълтъците от белтъците.
  3. В купа поставяме 1чаша захар и млякото слагаме го на котлона докато се разтвори захарта.
  4. В съда, в който ще варите крема разбивате добре жълтъците и постепенно прибавяте  затопленото мляко. Сместа оставяте да се вари на слаб огън  за около 10минути като непрестанно разбърквате.
  5. Махате крема от котлона и го оставяте да изстине на стайна темепература,  като от време на време го разбърквате. Добавете лимоновата есенция и настърганата ломонова кора.След това към вече поохладения крем  добавяте желатина и разбърквате.
  6. В отделен съд добавяте към белтъците щипка сол и ги разбивате на сняг като непреставате да бъркате. Добавяте  втората чаша захар постепенно към белтъците.  Към  хладкия вече крем,  добавяте и разбитите белтъци леко разбивате в една посока, за да не спаднат белтъците и разсипвате в купички.

След това се оставят да се охладят в хладиника за една нощ. При желание купичките или формите, в които сте ги сложили могат да се обърнат и да се украсят.