Лаврак на фурна с лимонова трева и чесново-девисилово песто

Днес реших да ви споделя една от любимите си рецепти за приготвяне на лаврак – лаврак на фурна с лимонова трева и чесново-девисилово песто. Бърза е и винаги се получава божествено вкусна. За да е вкусна е важна и рибата. Тя трябва да е прясна и възможно от най-чист източник, а ако може да си позволите див лаврак, то това би бил най-добрия избор. Важна част са и подправките. Незаменимият за мен партньор на рибата е девисила и екзотичната за нашите ширини лимонова трева, в конкретната рецепта.

Вижте още:

Обожавам риба и още първите топли лъчи, отведоха краката ми към новия магазин за риба на Оборище. Очаквах да е по-голям и малко се разочаровах, но пък имаха пресен лаврак, ципура, диво фагри. Реших първата ми покупка да е по-бързооборотна риба, за да изтествам магазинчето. Лавракът е често купувана риба, това беше водещото в избора ми. Рибата в магазина беше много прясна и ми хареса. Аз страдам от малкото магазини за риба в София. Да, знам че не сме  в близост до море, но със съвременната логистика на хранителни продукти това не е проблем. Мисля, че по-скоро нямаме традиции в консумацията на риба.

Повече за продуктите:

Лавракът е внос от Гърция и обикновено е от развъдници. Известен още като морски вълк, този вид хищна риба е типичен за Средиземно море и Атлантическия океан. Среща се много рядко и в Черно море. Вкусен е и е умерено мазен.  Разликата между дивия и отглеждан в развъдници лаврак чисто като вкусове е че този от развъдници е по мазен и месото му не е толкова стегнато.

Преди да започнете рибата се уверете, че тя е добре почистена от люспите и хрилете са почистени. Тъй като тази риба има много люспи, аз винаги моля в магазина да ми я почистят спестявам си време и излишни бъркотия в кухнята.

Пресните подправки са есенцията на тази рецепта.Намирам пресен девисил и лимонова трева на пазара Ситняково. Там има огромен избор от пресни подправки. Е, цените са високи, но това ми е близката и сигурна алтернатива, пък и си гарантирам невероятен вкус.

Пестото, необходимо за този лаврак на фурна с лимонова трева и чесново-девисилово песто, приготвям непосредствено преди печенето на рибота.

Рецепта

лаврак на фурна с лимонова трева
Pin me!
5 from 1 vote

Лаврак на фурна с лимонова трева и чесново-девисилово песто.

Лаврак на фурна с лимонова трева и чесново-девисилово песто. Пресен лаврак, чери домати конфи, песто от пресен девисил и чесън със зехтин.
Подготовка15 minutes
Готвене20 minutes
Порции: 2

Какво ни трябва

 • 2 бр. умерено големи риби лаврак
 • 1 стрък лимонена трева
 • 6 бр. скилидки чесън
 • 8 стръка пресен девисил  ( в някой регион и по-известен като лющян)
 • 8 бр. чери домати
 • 3 с.л. зехтин
 • кората от един лимон

Как да приготвим

 • Измйте и почистете добре рибите. Уверете се, че са отстранени хрилете и очите, защото те придават горчив вкус. Подсушете ги с помощта на кухненска кърпа;
 • Обелете половината количество  чесън и го пасирайте заедно с девисила, кората на един лимон, сол на вкус и зехтина;
 • Измийте доматчетата, най-добре ще е ако намерите на клонче, аз не успях за жалост, но запазих дръжките. С помощта на вилица с остри върхове, ги надупчете леко и ги оваляйте в зехтин. Сложете ги в тавата заедно с останалите необелени скилидки;
 • Нарежете на ситно лимоновата трева;
 • Намажете вътрешността на рибата обилно с пестото и сложете по няколко от резенчетата лимонова трева. Намажете външната им част със зехтин. Добавете ги във тавата. Добавете 60 мл вода;
 • Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути;
 • Гарнирайте с резени лимон и лайм и стрък пресен девисил;
Вид ястие: Main Course, основни с риба
Тип кухня: European, Mediterranean
Keyword: лаврак, лимонова трева, риба

Ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептата или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога