Кратък наръчник как да изберем португалско вино, ориентирайки се по етикета

Вече сте опитали чаша вино в някой португалски бар, харесало ви е искате да купите бутилка. тук започват колебанията какво вино да си купите и как да го изберете. Особено, ако не сте експерт във вината, това може да бъде стресиращо начинание. Често магазинът не предлага дегустации, купувате от duty free зоните, където няма кой да ви помогне в избора или пък от специализиран магазин с твърде много терминологична информация. Ако всичко това ви звучи познато, то този кратък наръчник как да изберем португалско вино, ориентирайки се по етикета, е точно за вас.

Едва ли Португалия ви е водещата асоциация като вино дестинация, но тя заслужава своето водещо място във вино картата. Извън супер популярните Медейра и Портвайн, в Португалия има около 14 винарски региона и повече от 200 местни сорта грозде. Вече започвате да се ориентирате за мащабите на винопроизводството в тази държава, нали?

Независимо дали сте ценител на виното или просто искате да си купите бутилка, има определени неща, които трябва да търсите, когато четете етикет на португалско вино. Тези неща ще ви помогнат да вземете правилното решение при покупка. Португалското вино носи своите специфики и различия. Това се отнася също и до етикирането на бутилките. Разпознаването на информацията върху етикетите ще ви помогне да декодирате какво има вътре в бутилката и дали ще отговори на очакванията ви.

В този наръчник как да изберем португалско вино ще дам основните характеристики, от които да се водим при избора на вино. Основният ориентир ще ни бъдат етикетите. Докато предният етикет ви подсказва какво има вътре в бутилката, задният етикет ви разказва историята зад виното. Понякога този раздел е само на португалски, но по-новите бутилки включват и английски превод и полезен баркод. Всеки етикет е различен, но ето някои от нещата, които може да търсите:

1. Регион на производство на виното

Португалия има 14 винарски региона, които се управляват от CVR (Comissão Vitivinicola Regional- комисия по лозата и виното за определен регион). Винената култура на Португалия се развива в относителна изолация, поради ред причини. Много сортове грозде не растат никъде другаде по света. Ако не разпознаете сорта грозде на етикета на португалско вино, това изобщо не бива да ви притеснява. Добре е обаче да познавате региона.

винени райони на Португалия - наръчник как да изберем португалско вино

Ето и малко повече информация за основните винени региони на Португалия:

 • Alentejo – Алентежу е един от най-големите региони в Португалия и неговите вина са сред най-добрите, които ще опитате. В него има 8 подрегиона: Évora, Reguengos, Borba, Portalegre, Redondo, Granja-Amareleja, Vidigueira и Moura. На етикетите са изписани по-често подрегионите и по-рядко целия регион Alentejo. Този регион е равнинен с подчертано средиземноморски климат. Червените сортове са Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Aragonez, Castelão и Trincadeira. Белите сортове включват Antão Vaz, Arinto и Roupeiro.
 • Trás-os-Montes – малко туристи се осмеляват да посетят това отдалечено кътче на Португалия, още по-малко да опитат виното му. Голямата надморска височина и екстремният климат е това, което отличава Trás-os-Montes от другите португалски винени региони. Регионът е известен с червените си вина. От тук е популярното Vinho dos Mortos (Виното на мъртвите). Вино, което е било заровено от местните по време на френското нашествие, така че да не бъде откраднато.
 • Vinho Verde -Уточнявам, че има и такъв вид вино, който португалците предпочитат през лятото. Това е един от най-оригиналните и отличителни региони на Португалия. Въпреки, че не е много голям, той се разделя на цели 9 подрегиона, произвеждащи плътни вина с по-висок алкохолен градус. Техниките за отглеждане на лозята тук са различни от обичайните. Белите вина са особено ароматни, бистри и освежаващи. Наименованието “Verde” (зелен) се дължи на киселинността и свежестта, характерни за Vinho Verde и че напомня на неузрели плодове.От 1999 г. регионът произвежда и пенливи вина, обявявайки се за едно от най-перспективните места за качествени пенливи вина.
 • Porto and Douro – един от най-старите винарски региони в света. Доста популярна дестинация за вино туристите. Един от най-добрите начини да разгледате региона Дору е да вземете историческия парен влак, който се движи между юни и октомври. Регионът е най-известен с Vinho do Porto, известно още като Портвайн, сладка напитка, която често се сервира с десерт. Ако искате наистина висококачествен портвайн, търсете на етикета подрегион Cima Corgo .
 •  Dão and Lafões – регионът предлага едни от най-добрите португалски червени вина. По правило вината на региона са киселинни, подобно на съседния регион Vinho Verde.
 • Bairrada – Малък регион, известен повече с червените си вина. Белите сортове грозде от тук се използват повече за производствто на пенливи вина. Горещо препоръчвам да опитате пенливите вина на Bairrada, ако сте почитател на заветните балончета във виното.
 • Beira Interior – Подценяван високопланински регион, който обаче може да ви изненада с розето си.
 • Tejo – По-рано известен като Ribatejo, този регион произвежда големи количества трапезно вино, които доставят повечето ресторанти в столицата. Техо е известен като земя на лозя, маслинови горички, коркови гори, говедата Mertolengo и прочутите коне Lusitano. Регионът произвежда най-бюджетните сортове вино в Португалия. Белите вина са леки, плодови с тропически аромати, а червените имат меки танини.
 •  Lisboа – Този регион също има цели 9 подрегиона. Подрегионът Bucelas е характерен с изключително ароматно и добро бяло вино.
 • Península de Setúbal – за любителите на виното, това е регионът на виното Moscatel ( десертно вино направено от сорта Мускат), добило популярност в цял свят и е било любимо на Луи IV
 • Algarve – разделен на 4 подрегиона. Алгарве се представя като един от регионите с най-голям потенциал за растеж в Португалия. Тъй като времето в тази част на Португалия е доста топло, червените обикновено са по-добри от белите.
 • Madeira & Azores – различни като климат и почви и двата региона предлагат характерни и добре разпознаваеми вина. Азорските подсилени вина, родени в екстремни условия, предлагат забележителна свежест и киселинност. Verdelho е най-известният и най-отглеждан сорт грозде на Азорските острови. От Медейра идва и виното Мадейра, което се счита за едно от най-добрите подсилени вина в света и може да издържи векове. А за всички готвачи е разпознаваема съставка за ембелатичния десерт Тирамису.


Име на винарната (Adega/Herdade/Quinta)

Обикновено на предния етикет е изписано името на винарната производител на виното. Изразите Quinta или Herdade се използват за означаване на местни винопроизводители и лозарски имения.

 • Quinta традиционно се използва в северната част на Португалия
 • Herdade се наричат винарните в южната част на Португалия.
 • Adega се появява на етикета, когато виното е произведено от големи производствени винарни
наръчник как да изберем португалско вино
photo credit: VinHos

Тип вино

Първото нещо, което човек решава при избора на вино е неговия тип. Ето списък с полезни термини, които ще ви помогнат да разберете какво има в бутилката:

 • Vinho Tinto: Червено вино
 • Vinho Palhete: Вино бордо
 • Vinho Branco: Бяло вино
 • Vinho Rosé: Розе
 • Vinhoverde:  Вино верде
 • Vinho Espumante: Пенливо вино
  • Bruto: сухо пенливо вино
  • Doce: сладко оенливо вино
 • Vinho Varietal: Вино произведено от един сорт грозде
 • Vinho Tranquilo: Трапезно вино
 • Vinho do Porto: Портвайн
 • Vinho da Madeira: Вино Медейра
 • Vinho Moscatel: Мускатово вино
 • Vinho Natural: Натурално вино (популярно още с термини сурово вино или голо вино)
 • Vinho Biodinâmico: Бидодинамично вино
 • Vinho Orgânico: Органично вино
 • Vinho Generoso/Licoroso: Подсилено вино (обикновено в тази категория влизат подсилените вина от азорските острови)

Реколта (Ano)

Тук етикирането е предвидимо. Подобно на етикетите на виното в цял свят. Годината, която виждате на бутилката, се отнася за годината на гроздобера, известна още като реколта.

 • NV or Non-Vintage: продуктът е купаж от гроздов сок, получен през различни години.
 • Ano de Colheita: от коя година е реколтата
 • Colheita Tardia: това е вино, произведено от грозде, което е набрано по-късно от обикновено. Това е и официално наименование за регионалните вина DOC. Обикновено вината са отлежавали в бъчви поне 7 години преди да бъдат бутилирани.
 • Reserva: вино с по-високо качество, което трябва да бъде с поне 0,5 % по-високо алкохолно съдържание от установения законов минимум. Термина етикира и стареенето на виното: Reserva (отлежало поне 12–24 месеца), Super Reserva (отлежало поне 24–36 месеца), Velha Reserva/Grande Reserva (отлежало повече от 36 месеца).
 • Garrafeira – това е вино, което отговаря на определени изисквания при направа му и обикновено е най-доброто от дадена реколта вино. Ако срещнете тази дума върху етикета на дадена Думата garrafeira също означава „винарска изба“ на португалски.

Класификация по качество:

португалското вино - винарни
наръчник как да изберем португалско вино

Системата за разпознаване на качеството на виното, където и да е по света е едно от нещата, които научавам първо преди да посетим дадената страна. Особено за човек със средни познания за виното, това е ценен ориентир.Това са основните категории в Португалия:

 • Vinho de Mesa – трапезно вино, обикновено етикета няма нищо общо с реколтата и сорта на гроздето. Такъв тип вина са в ниския ценови клас и често може да намерите в супермаркетите.
 • VR (Vinho Regional) – Това се превежда като „регионално вино“. Той е малко по-добър от vinho de mesa, но не следва същите строги правила като IPR или DOC. Често тук, термина подвежда и производителите бутилират и международни сортове грозде.
 •  IPR (Indicação de Proveniência Regulamentada) – нови вина, очакващи да получат някоя от следващите категории и обикновенно означава не лошо качество на по-изгодна цена.
 • DOC (Denominação de Origem Controlada) – Това е най-високият ранг за португалските вина. Равносилен на AOC във Франция или DOC в Испания. Тези вина се произвеждат в конкретен регион и са обект на строги разпоредби, определени от местната винарска комисия.
 • CVR – класифицира вина, произведени в конкретен регион. За направата им са използвани минимум 85% от местно грозде.

Важна забележка: ако не виждате някои от гореизброените термини на предния етикет, ги потърсете на задния такъв. По закон производителите на вино са задължени да посочват класификацията на виното.

Надявам се този наръник да обогати поне малко познанията ви за португалското вино и да се почувствате по-уверени в избора си. Разбира се винаги може да обогатите собствения си, а защо не и този наръчни как да зиберем португалско вино с още идеи и нови знаия. Ще се радвам да ми ги споделите като коментар тук под тази статия. Може да отправите своите въпроси към мен и в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.