Какво е ротация на семена (seed cycling) и ефекта върху хормоните

Искам да започна тази статия с важно уточнение, че аз не съм здравен експерт и всичко, което ще ви споделя за метода ротация на семена (seed cycling), се базаира на моите опит, впечатления и проучвания за него.

КАКВО Е РОТАЦИЯ НА СЕМЕНА (SEED CYCLING) И ОКАЗВА ЛИ ЕФЕКТ ВЪРХУ ХОРМОНИТЕ? СПОДЕЛЯМ МОЯТ ОПИТ.

Искам да започна тази статия с важно уточнение, че аз не съм здравен експерт и всичко, което ще ви споделя за метода ротация на семена (seed cycling),  се базаира на моите опит, впечатления и проучвания за него.

Когато за първи път чух за ротирането на семената, бързо го отхвърлих като “хипи практика” и се засмях. Но, колкото повече четях за важността на хормоните върху цялостното ни състояниe, толкова по-често срещах термина “seed cycling”  и започнах да му обръщам  повече внимание. Преди да започна да го прилагам върху себе си, изчетох доста информация, която ще се опитам да ви споделя систематизирано.

Много пъти съм ви споделяла, че се боря с онкологично заболяване и това ме е накарало да гледам на здравето като крехък процес, в който основния отговорник съм самата аз. Чета много и разлина литература и гледам да подхожам без предрасъдъци, но критично. Подлагам на проверка всичко и повече чета за възможните вреди от дадено “лечение”, ако то не е утвърдено и с доказана ефективност.

Ако рисковете са повече от ползите и няма убедителни доказателства НЕ ЕКСПЕРИМЕНТИРАМ!

Как разбрах за метода seed cycling и защо прибегнах до него

Има нещо, в което се убедих през годините балансът на хормоните е много важен за всеки от нас. Тук ще попиша повече за женския хормонален баланс. Та така съжалявам господа, но тази статия не ви засяга пряко 🙂

За първи път разбрах за идеята, че диетата оказва съществено влияние на менструалния цикъл от книгата WomanCode от Алиса Вити. Наред с други прекрасни, полезни неща, които тя описва в тази книга. Ми направи  впечатление, че тя насърчава храненето с определени храни през отделните периоди от цикъла ви. Според нея това подобрява хормоналния баланс и женското здраве. Разрових се по-надълбоко за информация за т.нар циклене със семена и открих, че въпросната практика е един от най-популярните трендове в натуропатията и уелнес средите. Това си има доста основателна причина –  Все повече жени се борят с хормонален дисбаланс.

Защо хормоналния баланс е важен за здравето на жената?

Хормоните са един от най-добрите приятели на жената и нейното здраве. Те са в основата на контролирането на настроението, емоциите, репродукцията, съня, енергията, либидото, кожата, косата, теглото… Списъкът е безкраен. Ето защо все повече жени търсят начин за блансирането на хормоните си без да прибягват единствено към хормоналните терапии чрез медикаменти.

баланс на хормоните и женското здраве

Действията на хормоните са сложни и за да работят, те трябва да са в перфектен баланс, което е непрекъснат и крехък процес. Женските хормони са силно повлияни от вашата диета, възраст, упражнения, сън, нива на стрес и токсини от околната среда. Това означава само едно, много лесно може да изпаднем в хормонален дисбаланс благодарение на случващото ни се ежедневие. От своя страна, лек хормонален дисбаланс, може да се превърне в причина за редица здравословни проблеми. Включително нередовна менструация, акне, синдром на поликистозни яйчници, фиброаденомни образувания на гърдите, ендометриоза, нарушения на щитовидната жлеза, хронична умора и пр.

Можем ли да повлияем на този процес? Спорно е. Решението не е само едно и не е панацея, нужен е комплексен подход и редовни посещения на гинеколог, ендокринолог и мамолог. Един от  съпътстващите методите, който безпроблемно може да включите в борбата за перфектния хормонален баланс е seed cycling практиката. Това е проста концепция, която по същество е добавяне на специфични семена към вашата диета в различни моменти от менструалния ви цикъл, за да подпомогне оптимизирането на хормоналното ви здраве.

 Има доста споделена информация от практиката на натуропари, които описват този метод на “лечение”, но в медицинските журнали няма достатъчно научни изследвания и доказателства, които да потвърдят действието му.

Консумацията на повече сурови семена може да има и други ползи за здравето. И ако не сте алергични или имате някакви непоносимости към конкретните семена, то той почти няма странични ефекти. Безвредносста, наклони везните в това да пробвам ротирането на семена и аз.

Защо реших да изпробвам метода с ротиране на семена?

От самото начало имам силно болезнен и обилен менструален цикъл, който в годините прерастна и в болезнени спазми и крампи. Матката ми е завъртяна леко назад и в дясно. Това чисто физиологично притиска други органи и допълнително усложнява проблема. Задълбочаваше се ПМС, а имаше и периоди, в които цикълът ми липсваше или идваше в периоди по-малки от 20 дена. Това го отдавах я на стрес, диети, я на химиотерапии и  лекарствени терапии. Отказвах хормонални терапии по ред причини, доста от тях свързани пряко с препоръки на онколога ми. В последните години ( аз все пак съм на 38) имам болезнено чувствителни гърди. Онколога ми се притесняваше, че е свързано с метастазни образувания. Всичко това + хронично високите нива кортизол, ме подтикна да изпробвам холистични и нетрадиционни терапии. Използвам няколко метода и един от тях е ротация на семана (seed cycling)

Но какво е ротация на семена (seed cycling)?

Ротацията на семената е натуропатично лекарство (взаимоствано от Аюрведа), за което се твърди, че балансира хормоните чрез регулиране на хормона естроген през първата половина на вашия менструален цикъл и хормона прогестерон през втората му половина.

Най-често срещаният вариант е да се яде по 1 супена лъжица прясно смлени ленени и тиквени семки на ден през първите 13-14 дни от менструалния цикъл, който е известен като фоликуларна фаза. През втората половина на цикъла, която е известна като лутеалната фаза, семената се сменят и се ядат по 1 супена лъжица смляно слънчогледово и сусамово семе на ден, до първия ден от следващия  цикъл, когато цикълът започва отново.

При жени, които са с нередовен или липсващ менструален цикъл, натуропатите препоръчват да се следват фазите на луната. За първи ден от цикъла се взима новолунието и така отново спазваме цикличността при консумацията на семена.

Относно менструалния цикъл

Харесва ми как всичко в природата е циклично и ние като жени, също имаме своята цикличност. Още от времето на Дарвин има предположения и проучвания, дали менструалния цикъл при жените се влияе от луната. Последното, което прочетох по темата е тук. Има прилики в цикличността, но те с появата на изкуствената светлина са несъществени. Женският цикъл в идеалния случай е 28 дни с две  14-дневни фази. Фаза 1 започва от първия ден на менструацията, а фаза 2 започва след овулацията. Реално погледнато, 28-дневен цикъл не винаги се случва и зависи от ред фактори начин на живот, възраст, общо здравно състояние.

менстуален цикъл и фазите му

Независимо от продължителността менструалния цикъл на жените трябва да мине през две основни фази:

  • Фоликуларната фаза (фаза 1) започва с менструацията:

Фоликуларната фаза продължава около 14 дни, започвайки от първия ден на менструацията. В тази фаза нашите нива на естроген започват постоянно да се увеличават в подготовка за овулация (освобождаване на яйцеклетка) и потенциална бременност. Повишаването на нивата на естроген повишава нивата на лутеинизиращия хормон (LH), докато понижаването на нивата на естроген води до освобождаване на фоликулостимулиращ хормон (FSH). Ето защо фината линия между твърде много и твърде малко естроген в телата ни е важна. А почти всеки дисбаланс в този хормон води до здравни последици.

  • Лутеалната фаза (фаза 2) започва след овулацията:

Лутеалната фаза продължава около 10 дни, през този период нивата на прогестерон нарастват. Прогестеронът е отговорен за подобряването на ендометриума (маточната лигавица) и улесняването на имплантирането на яйцеклетки. Достигането на адекватни нива на прогестерон изисква този поне 10 дни. След освобождаването на голямо количество естроген по време на овулацията, нивата на естроген също се повишават и през тази фаза. Ако станат твърде високи, те са отговорни за симптомите на ПМС и труден цикъл. Прогестеронът поддържа естрогена под контрол и затова модулирането на здрави нива на прогестерон е жизненоважно за репродуктивното здраве.

И така става ясно, че нашият цикъл е крехък механизъм, зависещ от много фактори и е важно той да преминава в определен период в точната фаза с необходимото ниво на хормони за нея. Има различни подходи, които ни дават надежда, че ние може да помогнем на този процес да работи правилно. Ротирането на семна e сред тези подходи, според някои.

Какви семена да използвате за ротацията на семена?

  • Тиквени семена
  • Ленено семе
  • Сусам
  • Слънчогледови семки

Как работи seed cycling-a?

Трябва да бъда честна, научните изследвания по темата досега са ограничени. Но има много жени, които като мен са имали проблеми и съобщават, че се чувстват по-добре при прилагането му. Това беше достатъчно да  накара и мен да опитам.

Ето и принципа на действие във всяка фаза от цикъла ни:

  • По време на Фоликуларна фаза:

Консумирането на семена, които съдържат фитоестрогени, може да помогне за балансиране на нивата на естроген. Фитоестрогените се съдържт в  някои растителни храни и този тип естрогени подпомагат баланса на естроген в организма ни.  Също така, семената (и други храни) с високо съдържание на омега-3 мастни киселини могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото и да регулират фоликулостимулиращия хормон, известен още като FSH. Прясно смлян лен и сурови тиквени семки се приемат през тази фаза от нашия цикъл. Тези семена естествено подпомагат производството на естроген (като съдържат лигнани и цинк).

Те също така могат да помогнат за изчистването на излишния естроген, известен също като естрогенно доминиране.

Защо тези семена?

ленео семе ротация на семена ( seed cycling)
ленео семе ротация на семена (seed cycling)

Ленено семе: Малко проучване на 18 души, публикувано през 1993 г., установява, че когато жени консумират ленено семе има по-малко ановулаторни цикли и средната лутеална фаза е по-дълга, но продължителността на цикъла се непроменя. Не са отбелязани промени в нивата на естроген. Това означава, че консумацията на лен може да окаже влияние върху плодовитостта на жената. Друго проучване установява, че когато жени в менопауза добавят ленено семе към диетата си, концентрацията на естроген в кръвта им намалява. Това е интересно откритие, тъй като естрогенът може да бъде свързан с честотата на рак на гърдата при жени след менопауза. Накратко консумираме лен, защото е с:

+ Високо съдържание на лигнани за блокиране на излишното производство на естроген

+ Високо съдържание на омега 3

Тиквени семки: Освен че съдържат лигнани, тиквените семки са с високо съдържание на цинк, осигурявайки 15% от препоръчителната дневна доза за 100 гр. Има доклади, които сочат, че цинкът спомага за намаляването на менструалните спазми. Смята се, че менструалните спазми са причинени от излишък на простагландини и се смята, че цинкът намалява метаболизма на простагландините. Консумираме тиквени семки през тази фаза, защото е:

+ Богат на цинк, който подготвя тялото за секреция на прогестерон в следващата фаза

+ Високо съдържание на омега 3

  • По време на Лутеална фаза:

Включването на слънчоглед и сусам ( а и други храни), които съдържат витамин Е и омега-6 мастни киселини, които се превръщат в гама-линоленова киселина, известна още като GLA, в тялото, поддържа нивата на прогестерон и намалява възпалението

Слънчогледови семки: Те са с високо съдържание на витамин Е. Резултатите от проучване подкрепят идеята, че добавките с витамин Е могат да повишат прогестерона. Хормона, който помага за поддържане на ранна бременност. Освен това слънчогледовите семки са богати на селен. Този микроелемонт подпомага извеждането на излишния естроген чрез черния дроб. Освен това проучвания, включващи над 350 000 души, установи, че високото ниво на селен в кръвта е свързано с по-нисък риск от някои видове рак. Включително рак на гърдата, белия дроб, дебелото черво и простатата.

Приемаме слънчогледови семки, защото са:

+ Високо съдържание на селен, който поддържа функцията на черния дроб за предотвратяване на запушването от излишните хормони, което води до правилно отделяне на хормони

+ Високо съдържание на омега 6 (които се превръщат в GLA в тялото)

Сусамово семе: Консумацията на семена не повишава естрогена, но намалява вида андроген и увеличава глобулина, свързващ половите хормони (SHBG). Теоретично това може да намали рисковете за здравето на някои хора по време на менопаузата, включително сърдечно-съдови заболявания и риск от рак. През втората фаза консумираме сусам, защтото е:

+ Високо съдържание на лигнани за модулиране на нивата на естроген и прогестерон

+ Високо съдържание на омега 6 (които се превръщат в GLA в тялото)

Моите впечатления от метода ротация на семена (seed cycling)

До тук следвам ротацията вече 3 месеца. Уточнявам, че има и различни адаптогени и хранителни добавки, които приемам и не знам до колко тези ифекти са изцяло дължими на метода. През първия месец не усетих особена разлика при менструалните спазми и предменструалния синдром. Единствено ми се обостри чувствителността в гърдите. Позитивното беше, че през този месец не ми се появи никаква пъпка в областта на брадичка или долната част на челюстта, които си знам, че са хормонални. Друг позитив е че ми спря изцяло косопада.

През вотрия месец нямах силни болки и цикълът ми започна точно на 28-ми ден. Позитивното беше, че нямах главоболие преди и по-време на цикъла и изчезна тази свръх емоционалност през последната седмица преди цикъла.  Сега тече третия месец и възнамерявам да му дам 6 месечен шанс. Ще дописвам промените.

Въпреки че няма реални данни в подкрепа за метода ротация на семена (seed cycling), стига да нямате алергии към семена и да можете да си позволите да ги закупите, няма сериозни рискове от включването на семена в ежедневната си диета. Може да ги добавяте към смутита, салати, овесени каши, а може и просто да ги предъвквате набързо между задачите. Така правя доста често аз самата.