Каква е разликата между краве масло и масло Гхи

Какви са рисковете при консумацията на краве масло и масло Гхи?

Маслото е отдавна обект на спорове в здравните среди. Вариацията му на пречистено масло Гхи също. Докато някои казват, че  повишава нивата на холестерола и запушва артериите ви, други твърдят, че може да бъде с  хранителни ползи към вашата диета. Като повечето неща в живота и тук е важен баланса в количеството и качеството. И все пак от гледна точка на рисковете за здравето ни –  разликата между краве масло и масло Гхи:

Високо съдържание на наситени мазнини

Основния риск и при  двата типа мазнина остава високото съдържание на наситени мазнини, за които има проучвания, че повишават нивата на лошия холестерол. Напоследък се появяват и доста изследвания, които противоречат на досегашните. В резултат на това някои експерти се съмняват, че приемът на наситени мазнини наистина е причина за безпокойство. Други все още са убедени, че прекомерният прием на наситени мазнини е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Позовавам се на това изследване, защото не намирам подобно за нашия регион.Според най-новите диетични насоки за американците, препоръчително е да ограничите приема на наситени мазнини до по-малко от 10% от дневните калории.

И  кравето маслото, и маслото Гхи са с високо съдържание на калории и наситени мазнини.За това трябва да му се наслаждавате умерено. Най-добре е да го консумирате заедно със смес от здравословни за сърцето мазнини като зехтин, авокадо, ядки, семена и тлъста риба.

Високо съдържание на калории

Маслото Гхи е с по-високо съдържание на калории, което може да допринесе за увеличаване на теглото, ако се яде в големи количества. Препоръчително е да ограничите приема на наситени мазнини до по-малко от 10% от общите дневни калории, за да не вредим на здравето си и да контролираме теглото си.

Непоносимост към млечни храни/ казеин/лактоза

Маслото съдържа по-големи количества млечни протеини и трябва да се избягва от хората с алергии и непоносимост към тях. В маслото Гхи те са далеч по малко, все пак, ако алергията е силна избягвайте и Гхи.

 Рецепти, които да пробвате:

Ако  тази статията  за разликата между краве масло и масло Гхи ви е харесла, то ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали някоя от рецептите или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.