Каква е разликата между краве масло и масло Гхи

Какви са разликите във вкуса и приложението им в кулинарията?

масло краве
масло краве

Краве масло

Вкусът на кравето масло, когато не е подсолено е леко сладникав, с типичен аромат и кремообразна текстура. Важно уточнение е че вкусът на краве маслото варира леко, както и цветът му и съдържанието на вода в него. Това зависи много от млякото, с което се произвежда дадената партида масло. Вкусът на млякото пък в най-голяма степен зависи от храната на кравите.

Съчетава се добре: с топъл хляб, пчелен мед, билики и подправки, цитруси, богати и кремообразни сосове, шоколад и разбира се, яйца.

Масло Гхи

Вкусът на маслото Гхи е по-ядков ( наподобява печен орех), текстурата зърнеста. Всъщност има вкус на по-чиста, по-богата и по-декадентска версия на самото масло – повече маслено масло, ако изобщо може да се опише по този начин. Този вкус и текстура, го правят предпочитано в приготвянето на печива, които се поднасят топли.

Това остава любимата ми мазнина за приготвяне на бисквити.

Съчетава се добре: При печене или сотиране на зеленчуци, заедно с чесън и джинджфил. В така нашумялото колагеново кафе или чайдер. При приготвяне си морски дарове на тиган, но най-вече като завършващ финиш компонент над стекове. Използвайте като основна съставка в къри или добавете в лунно мляко. Идеално е за всички сладки печива и за пържене и сотиране на меса и зеленчуци, заради високата си точка на кипене.
Незаменимо  за овкусяване на домашни пуканки.