Каква е разликата между краве масло и масло Гхи

Каквo различава масло Гхи от краве масло?

Точка на горене

Случвало ли ви се е да оставите мазнината в тигана на котлона и докато се обърнете, тя вече да пуши? Това означава, че мазнината е достигнала до точката си на горене. Различните мазнини имат различна точка на горене. Колкото е по-висока тази точка, толкова по-подходяща е мазнината при топлинна обработка в кулинарията. Това е точката, която определя колко може да нагрявате дадена мазнина без тя да се окисли. От тук идва и основната разлика между двата типа мазнини:

  • Тъй като в кравето масло има по-големи количества вода и лактоза, то неговата точка на горене е 177°
  • Маслото Гхи е 220-250° .  Точно това е и причината да е предпочитаната мазнина при пържене и сотиране, по-устойчиво е при топллинна обработка.

Маслото Гхи също така произвежда по-малко от токсина акриламид при нагряване в сравнение с други масла. Акриламидът е химично съединение, което се развива, когато съдържащи скорбяла храни се приготвят при високи температури. При направени лабораторни изследвания върху животни, се наблюдава увеличаването на риска от рак, но няма доказателства, че той влияе по същия начин на хората. Аз като човек с онкологично проблеми го избягвам.

точка на горене при маслото

 Съдържание на казеин и лактоза

Суровината за производство и на двата типа масло е предимно краве мляко. Това е и причината в маслото да се съдържа и казаеин и лактоза. В процеса на приготвяне на маслото Гхи се отстранват голяма част от тези млечни протеини, но подчертавам че те не са НАПЪЛНО премахнати. Ако имате силна алергия, то не консумирайте и двата вида масло.

Все пак маслото Гхи съдържа много малко лактоза и казеин, което го прави подходящо за консумация при хранителна непоносимост и слаб толеранс към този тип млечни протеини.

Съдържание на Бутират

Гхи съдържа мастна киселина, наречена бутиратна киселина, която играе съществена роля за здравето на храносмилането. Може да има и противовъзпалителни ефекти. Тъй като бутиратът се произвежда чрез бактериална ферментация на фибри в дебелото черво, само консумацията на Гхи не е достатъчна за набавянето на бутират в организма ни.

Съдържание на наситени мастни киселини

В маслото Гхи има повече наситени мазнини. Има проучвания, че точно на прекомерната консумация на този тип мазнина в северна Индия, се сължат увеличените случаи на сърдечно-съдови заболявани. До колко това е така, все още е обект на изследвания, защото този тип заболявания имат рязък скок през последните 60 години, а маслото Гхи се консумира от много по рано в тези части на света.
Добре е да имате предвид, че маслото Гхи съдържа и повече калории и наситени мастни киселини.