Каква е разликата между краве масло и масло Гхи

Един от основните продукти във всяка кухня е маслото. Сред новонашумелите “здравословни храни” е маслото Гхи. Много кулинари и последователи на определени здравословни режими изтъкват ползите му. Аз също съм заклет негов почитател и неведнъж съм подчертавала, че готвя с него.  И все пак каква е разликата между краве масло и масло Гхи? Кое е по-здравеоловно? Какви са разликите в съдържанието им? Как се произвежда масло Гхи? Какви са рисковете при консумацията на обикновено масло и какви при Гхи?
На тези и още няколко въпроса ще се постарая да отговоря в тази статия, като споделя моите познания и проучвания по темата за разликата между кравето масло и маслото Гхи.

Какво е масло Гхи и как се приготвя?

Това е индийското наименование на форма на пречистено масло. “Ghee”  или Гхи има дългогодишна репутация като една от най-здравословните мазнини за готвене и се използва в аюрведичната медицина от хиляди години.

Гхи се получава чрез разтопяване на обикновено масло. При нагряването маслото се дели на течни мазнини и млечни твърди вещества. След като се отделят, млечните твърди вещества се отстраняват. Отбелязвам, че не всяко пречистено масло е Гхи. За да се получи Гхи при пречистването маслото трябва да се остави по-дълго, докато твърдите частици, останали на дъното на съда станат златисто кафяви.
Добрата навина, че приготвянето на Гхи е възможно изцяло в домашни условия. Ето и моето ръководство за направата му стъпка по стъпка. 

Подобно на най-популярната форма на масло и маслото Гхи се произвежда традиционно от краве мляко.

домашно пречистено масло Гхи

Какво е краве масло и как се приготвя?

Приготвянето на краве масло става от обработката на краве мляко. Процесът започва с отделянето на горния слой на сурово мляко, който наричаме сметана. В този повърхностен слой на млякото има най-голямо количество мазнини. Литър пълномаслено мляко е с между 3 и 5% масленост, така че ще ви трябва доста количество мляко, за да получите 200 грама масло.  От събраното необходимо количество сметана, се отделя мазнината от водата и така се получава маслото. В домашни условия това най-често става чрез силно и продължително разбъркване. Идеята е да се отдели  течност (мътеница) и мазнина (масло).

Още си спомням детските години, в които баба ме водеше при нейна леля и наблюдавах как тя прави масло, все едно прави фокуси. Майка ми често го прави вкъщи с миксер. Купува домашно неподварено фермерско мляко, преди да го свари, го охлажда и събира в буркан повърхностния слой, който държи във фризера, докато събере достатъчно количество за около 200 грама масло. С това исках да кажа, че и направата на масло е постижимо в домашни условия.

домашно краве масло

Тук идва и първата разлика: маслото се прави  чрез отделянето на мазнините с охлаждане и вода от млякото. Маслото гхи се прави при сгорещяване на краве масло и отделня на млечните протеини и водата от него.