Какви са разликите в анасоновите напитки на Балканите

Как да консумирате анасонови напитки на Балканите:

Всички те се пият на стайна температура, с лед и студена вода.  Имат дългогодишна традиция и хората им приписват лечебни свойства.

Напитките не се държат в хладилника като ракията. Груба грешка! Все пак изключеие тук е мастиката. Това си има и химично обяснение – на студено анетоловото масло замръзва и става на кристали, които не се разтварят. Затова вкусът на напитката се променя и се усеща като спирт, примесен със сироп за кашлица, неприятен за доста хора.

В България

Мастиката е коварен алкохол, който в малки дози дори е доказано полезен срещи хелиобактерии. Някой от познавачите на това питие, все пак обичат да я пият “развалена”, както самите те казват т.е. предварително изстудена на кристали. Тези кристали  се образуват в нея за няколко часа под 0 градуса. Много важна вметка: Мастиката не е добре да бъде консумирана на гладно. Популярни добавки към нея са айрян, таратор, млечни салати и печени чушки с чесън. Мастиката съществува и в комбиации с ликьор мента ( популярния коктейл облак) или с лимонада.

Още един изстрадан лично съвет -не консумирайте мастика  на шотове, това ще доведе до  най-ненормалния махмурлук на следващщия ден!

В Турция

Турците препоръчват да пиете раки в права, тясна чаша, наречена каде. Напълнете  кадето с  1/3 или 1/2 с раки, според вкуса и възможностите си, след което разредете с вода и /или лед.  Кажете Tamam! – „добре“, когато сервитьорът е излял достатъчно вода.

Комшиите обичат да си угаждат и приготвят специална софра за пиенето на раки, която може да видите отрупана с най-различни студени и топли мезета.  Двете основни блюда при поднасянето на раки са соленото овче сирене (beyaz peynir) и сладкия жълт пъпеш ( kavun). В съвременните истанбулски барове набира популярност коктейл, който е приятна плодова смес от раки, портокалов ликьор, лайм и пресен сок от нар. Изключително приятен за пиене, но бъдете много внимателни с него опиянява изведнъж, заради високото съдържание на захари.

В Гърция

Гърците, обикновено пият Узо в късния следобед и преди вечеря, но с обилни мезета. Пият го бавно в тесни чаши със студена вода. Има доста заведения наречени ouzeries, където може да седнете и се насладите на узо с мезета и добра компания. За гърците узото е напитката, която поддържа бъбривостта и доброто настроение на компанията. За разлика от друготе алкохоли, то не успива а те държи бодър. Може да го консумирате с млечни дипове, солена риба, калмари, първжен октопод, маслини или  с грозде и ядки. А някои истории сочат, че истинските му любители го пият и на закуска с фрапето 🙂

Рецепти за анасонови напитки:

Разликите в анасоновите напитки ги изяснихме по-нагоре в поста, приликите са, че те се консумират с обилна и вкусна храна. Ето тук ви припомням и някой от подходящите рецепти за тези напитки.

ЛЕСНА РЕЦЕПТА ЗА ПИКАНТНИ ЧЕРНОМОРСКИ МИДИ

ПИКАНТНИ СКАРИДИ НА ГРИЛ

ОКТОПОД НА ГРИЛ С ЧЕСНОВО МАСЛО

НЕЖНИ РУЛЦА ОТ КРАСТАВИЦА

БАБАГАНУШ – АРАБСКА РАЗЯДКА С ПАТЛАДЖАНИ

Орден за почитателите на анасонови напитки:

Независимо какви са разликите в анасоновите напитки, то те имат много почитатели от цял свят и те дори си имат орден.

Кралските анизетиери е орден, учреден от лечителите и фармацевтите във Франция, по времето на Луи IX. Всички те вярвали в лечебните свойства на анасона и били посветени в това да го предоставят в полза на хората. Днес този орден е за изтъкнати почитатели на анасоновите напитки като има свой клон и в България и по-точно във Варна.  Освен че почитат анасоновите напитки, при сбирките на този орден се събират пари за благотоврителност.