Какви са разликите в анасоновите напитки на Балканите

Съдържание и производство:

Най-важното за тези напитки е да са направени с истински анасон и висококачествен алкохол, а не от синтетични есенции и спирт. Алкохолното им съдържание варира от 42 до 56 %, затова винаги се разреждат със студена вода и чак после се добавя лед. Това омекотява  и силният им и остър вкус.  Относно състава им той, както вече казах, се пази в тайна. Апокрифни истории, гласят че се добавят чарници, смокини,  тайни билки, брани в точно време и на определни места. Други разказват, че мажат съдовете, в които съхраняват напитките с пчелен мед, нищо от това не е официално потвърдено.

Производство на мастика

Според наръчника на винаря на професор Неделчев, мастиката се произвежда чрез горещ дестилат, чрез преваряване на ракия с плодова добавка на анасон (5-10 кг на 100 л) и 250-300 г дъвка ( имат предвид смолата на дървото Мастиха). Резултатът е безцветна спиртна напитка, със съдържание на алкохол от 40 до 55%. Според изискванията на българското законодателство, мастиката трябва да съдържа  минимум 47% алкохол, направен от естествен етанол и минимум 6% анетол ( етерично масло от зелен анасон, звездовиден анасон или резене).

 Производство на Ракъ

Турската ракъ се приготвя чрез двойна дестилация на алкохола, получен от ферментирали гроздови зърна, зрънцата зелен анасон са добавени в процеса на дестилация, заедно с ферментиралата гроздова мъст.  Така вкусът и много по-мек, отколкото ако етеричното масло се добави допълнително към ракията или пък се направи настойка на получения спирт с анасонови зрънца в нея. В някой от по-популярните марки добавят и кардамон при втората дестилация. В тази напитка изискването за съдържание на алкохол е минимум 45%. Също така дестилацията обикновено е тройна при по високия клас от турската ракъ.

Производство на Узо

Узото  също е направено чрез дестилация на  горзодов алкохол, с добавен към него анасон още при дестилиранто, разликата е че гърците добавят към Узото специфични, пазени в тайна билки. Все пак, опитни познавачи долавят, ментови аромати, див копър и кориандър, горски плодове и дори ядки. Съдържанието на алкохол в узото е по-ниско от това на мастиката и ракъта. То варира  от 38 до 46% алкохол, в зависимост от марката. Узото обаче е с повече съдържание на захари, което го прави по-пивко, но и по-опияняващо от аналогичните му напитки по Балканите.