Какви са разликите между ванилия на прах , екстракта от ванилия и семена от ванилия

Какви са разликите между ванилия на прах , екстракта от ванилия и семена от ванилия

2. Ванилов екстракт

Това е най-разпространената форма на подправката в САЩ, Канада и Франция.  Има много условности при производството на качествен ванилов екстракт. Качеството му зависи от вида на съставките, дали има добавени подсладители, изкуствени ароматизатори и оцветители. Количеството на ваниловите шушулки, температурата, времето на извличане и съотношението на алкохол и вода, също са фактор за качеството на ваниловия екстракт.  Много често производителите не посочват в съдържанието пълния състав и остава загадка дали са добавени ароматизатори и подсладители от синтетичен характер.

Установено е че, за да се нарече даден извлек ванилов екстракт, то той  трябва да съдържа 10% ванилова маса, минимум 35% алкохол и останалата част са вода и/или подсладители.

Как изглежда ваниловия екстракт?

Вариантите са толкова много, че самата аз се обърках при проучването за тази статия. Като за начало е важно да спомена, че може да съществува ванилов екстракт, в който е разтворен синтетичен ванилин в смес от вода и алкохол, но той трябва да  се нарича ванилова есенция. Такива са например малките колбички на Доктор Йодкер.

Термина чист ванилов екстракт означава, че ароматът на ванилия идва от инфузирането на ванилови шушулки във вода и алкохол.

Чистия ванилов екстракт има светъл кехлибарен цвят. Също може да има леко мазен филм от етерите, съдържащи се във ваниловата шушулка. Това е трудно различимо, защото като правило се продава в тъмни стъклени бутилки и не може да видите цвета му, преди да отворите шишето. Към него най-често се добавя захар или царевичен сироп. Ако цветът на екстракта е твърде тъмен, то към него най-вероятно е добавен и подсладител като карамелизирана захар. Повечето чисти ванилови екстракти съдържат захар или царевичен сироп, тъй като захарта помага за омекотяване на острия аромат на алкохола.

Ако произхода на екстракта, който купувате е САЩ, то имайте предвид , че там производителите не са задължени да упоменават на етикета добавките, като царевичен сироп и естествени подобрители.

Как да си приготвя ванилов екстракт?

Ваниловия екстракт се приготвя лесно, а така ще сте сигурни за качеството на съставките в него. Необходимо ви е тъмно стъклено шише, чист спирт,  шушулки ванилия и вода.

Рецепта:

  • 5 бр.  кората от шушулки ванилия
  • 250 мл. чист спирт
  • 100 мл. вода

Престой минимум 25 дни на тъмно място плътно затворен. Разклащайте го през няколко дни. По желание след тези дни може да добавите подсладител към екстракта, аз  лично не го правя.

Кога да използвам екстракт от ванилия?

За разлика от целите ванилови шушулки, екстракта от ванилия е по-достъпен като цена. Може да го използвате в почти всички рецепти, в които е посочена ванилия. Добре е все пак да имате предвид, че екстрактът не оставя тъмни семенца, които са търсен ефект в сладоледи и кремове. Също така съдържа алкохол, който може да е в конфликт с някоя от другите съставки в рецептата.  Друг недостатък на ваниловия екстракт е, че може да добави нежелана влага към рецептата. Все пак това е един от най-често използваните добавки към рецептите с ванилов аромат.


Related Posts

Каква е разликата в ядливите соли

Каква е разликата в ядливите соли

4. Сол Малдон Нашумялата в последно време британска сол, носи името си от района, в който се добива.  През 1866 г. малдонската сол е препоръчана за лечение на коремен тиф и други състояния. Малдонската солна компания е създадена в Малдон през 1882 г. и от […]

Страници: 1 2 3 4 5 6

Каква е разликата между зеления и черния кардамон

Каква е разликата между зеления и черния кардамон

Как да използваме кардамона? Много често в магазините може да видите кардамон на прах. Не ви препоръчвам да купувате от него, защото ароматът в семенцата е силно летлив и губи своя потенциал почти веднага след като те бъдат извадени от шушулките. Тук разлика и в […]

Страници: 1 2 3Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy