Какви са разликите между ванилия на прах , екстракта от ванилия и семена от ванилия

Вкусови характеристики:

Ванилията е зашеметяващо сложна и фина подправка, съдържаща някъде между 250 и 500 различни компоненти за аромат и вкус. Най-изтъкнатият и остър от тях е ванилинът. Съпътстващите вкусове обикновено се описват като плодови и сладки, с дървесни и опушени нотки, дори аромат на висококачествен тютюн и дървесна смола.

В направата на синтетичната ванилия, както вече споменах стои ванилинът, добит в лаборатории по синтетичен път. Той може да бъде създаден от нефтохимикали; от лигнин, странични продукти от дърводобивната и хартиената промишленост, от евгенол. Дори може да се произведе от секрет, добит от аналните жлези на бобрите.

Видовете ванилия предлагани на пазара и кога на кой да заложим?

ванилови шушулки като подправка

1.Ванилови шушулки:

Цената на ваниловите шушулки в България варира от 9 до 16 лева за брой. Ако цената не е проблем за вас, то това е най-добрият избор. Шушулка ванилия  за вашите печива, торти, кремове и сладоледи придава страхотен и многокомпонентен аромат и добавя текстура от множество малки черни семенца.

Може да съхранявате шушулките в захар и така да си направите ванилова захар. Също и домашен ванилов екстракт в чист спирт или ванилова паста от останалите ви кори и семенца..

Видове ванилови шушулки:

Подобно на хубавото вино, мястото, на което се отглежда ванилията, играе голяма роля в аромата и вкусовите профили на готовите шушулки.

Разделянето става предимно по географски произход като са обособени пет вида. Основните два вида ванилови шушулки, използвани в готварството са:

  • Vanilla planifolia – видът ванилия, който най-често се използва в печенето, сладоледите и т.н. Има аромат, който повечето от нас свързват с ванилията. Това е известната бурбонска ванилия. Името е станало нарицателно, защото в началото се е отглеждала на остров Реюнион, чието старо име е Бурбон. В днешно време повечето от тази ванилия идва от Мадагаскар. Изключение са мексиканските плантации на Vanilla planifolia там тя е известна като мексиканска ванилия.
  • Vanilla tahitensis – таитянски ванилови шушулки се отглеждат в Таити и Папуа Нова Гвинея. Те се различават значително по вкус от бурбонската ванилия. Съдържат по-малко естествен ванилин и повече плодови и цветени аромати. Таитянската ванилия е особено приятна за използване в десерти с плодове или сметана или в ястия с морски дарове.  Значително по-скъпа е от бурбонската или мексиканската ванилия.

Вкусов профил на видовете ванилия

вкусов профил на видовете ванилия

Как и за какво да използваме цели ванилови шушулки?

Въпреки че телевизионните готвачи често използват само дребните семена при готвене и изхвърлят кората на шушулката, вие все пак може да използвате цялата! Ваниловата шушулка е толкова ароматна, че може да се използва за създаване на вторични продукти от кората ѝ.

При направата на ванилов сладолед,  мус,  кекс или курабийки, е добре да ги овкусите с пресни семенца от ванилия. Те контрастират добре във светли десерти. Извадете семенцата ванилия като разрежете шушулката по дължина с остър нож и с обратната страна на ножа изстържете малките семенца. При варенето на сметана, сиропи  или мляко за десерти, овкусете с парчета от кората на шушулката.

Цели ванилови шушулки са прекрасна добавка към греяно вино, пуншове с тъмен ром и сладки сосове за заливка на десерти.

При правилно съхранение ваниловите шушулки могат да се окажат добра и изгодна инвестиция за вашата кухня. Съхранявайте шушулките на ванилията потопени в захар, така те ще запазят по-дълго аромата си и ще ароматизират захарта.  Ваниловата захар  може да използвате за поръска на сладки печива или за подслаждане на топли напитки като какао, чай или кафе.