Какви са разликите между ванилия на прах , екстракта от ванилия и семена от ванилия

От къде идва ванилията?

Подобно на лютите чушки и какаото, ванилията произхожда от Централна и Южна Америка, както и от Карибите. Тя е ферментиралата шушулка на една от хилядите видове орхидеи. По точно това е специфичен тип пълзяща лиана, чиито цветове са бледозеленикави и цъфтят за кратко време.

В Мексико и Карибите, които са и родните места на това растение, опрашването на цветовете на ваниловата орхидея става от специфичен вид пчели -мелипонови пчели. От време на време и от птицата колибри. Ако опрашването е успешно, се развива плод под формата на шушулка с дължина от 6 до 20 сантиметра. Тя е пълна с хиляди дребни, черни семенца. които с последваща обработка познаваме като аромата на ванилия.

Дълго време разпространението на растението из други райони на света е оставало невъзможно, точно заради спецификата на опрашването. Тогава е било изобретено  изкуственото опрашване на ръка от хора. Вече плантации от ванилия има и в Мадагаскар, Индонезия, Китай, Турция и Френска Полинезия. Въпреки че по този начин се е увеличил добива на ванилия, то той все още е много нисък, защото цялостната обработка на ваниловите шушулки е трудоемка, не може да бъде механизирана, а  и отнема между 6 и 9 месеца.

шушулки ванилия сушени на слънце
шушулки ванилия сушени на слънце

Обработка на ваниловите шушулки:

Страхотния наситен аромат не се носи от самите растения, той се дължи на дълъг процес, през който минават ваниловите шушулки:

  1. Обират се ръчно след като достигнат точната степен на узряване;
  2. Следва метод за спиране на вегетативните процеси в шушулките. Известен още като “killing”. Това става най-често чрез потапяне в гореща вода на шушулките, но може да стане и чрез замразяване или надиране на шушулката;
  3. След това шушулките се нареждат плътно една до друга и се увиват в плат. Важно е да са влажни и се държат на топло, за  7-10 дена. Този етап стартира ферментационни процеси, на които се дължи и специфичния аромат на ванилията;
  4. Следващата стъпка е   шушулките да се сушат на слънце;
  5. После се прибират в специфични кутии като този процес продължава между 6 и 9 месеца;

Ванилията е най-трудоемката селскостопанска култура в света, поради което е толкова скъпа. Производството на синтетични аналози карат фермерите да се отказват от ваниловите си плантации. Срещу това  се борят редица организации за устойчиво земеделие и чиста храна.