Каква е разликата в ядливите соли

Каква е разликата в ядливите соли

6. Черна лава сол

Въпреки, че в първоначлния си вариант тази сол е била добивана в Хаваите и е била вулканична сол. В наши дни солта от черна лава е маркетингов термин за морска сол, добивана от различни места по света, която е смесена и оцветена с активен въглен. Едрите и кристали и характерен цвят я правят бутикова сол с висока цена.

Вкусов профил на черна лава сол:

Едрозърнеста е, което означава, че тя се използва най-добре като финишна сол, която  ще направи визуално впечатляващо представяне, но и ще подобри текстурата на ястието. Освен че доставя свеж вкус на морска сол, черната сол от лава е известна с това, че има силен опушен вкус. Това я прави идеалното допълнение към ястия, където вкусът на дим е желан. Някои хора откриват сярни нотки в нея, което означава, че е възможно да се използва вместо индийска черна сол. Други откриват орехови нотки. Тъмният ѝ цвят може да придаде драматичен вид, когато се прилага върху храни със ярък цвят, например чътни с манго.

Още няколко интересни соли, които може да изпробвате:

Jugyeom – известна още като  корейска бамбукова сол.  Тя се добива  с морска вода от плитките части на заливите, която се пълни в бамбукови пръчки. Тези пръчки се запечатват в специфична за Корея глина и борова смола. Пече се в пещи с висока температура от 800 до 1500 градуса, като на 9 пъти  постепенно температурата се вдига. Тази  сол има специфична структура и множество микроелементи, в момента продължават да се правят изследвания за ползите ѝ. Производителите и я маркетират като хранителна добавка с множество здравословни ползи. Солта jugyeom има лек сладък послевкус.

Хавайска червена сол – нерафинирана морска сол, която е смесена с вулканична глина, богата на железен оксид, наречена „alaea“, която придава на солта характерния тухленочервен цвят. В началото тази сола е използвана в Хаваите за почистване на метални сечива и в различни обреди и    по-рядко в определени специфични ястия. Едва през 19-ти век, когато на Хаваите са усвоени европейските методи за добиване на сол, започват да се произвеждат по-големи количества, но дори и днес е трудно да бъде намерена и е по-скъпа.

Синя сол – Каменна сол, в която има силвинит, на който тази сол дължи цвета си. Добива се в Семан – северен Иран и количеството на добив е едва няколко тона годишно, това я прави и най-рядката сол в света. На вкус тя има силна  първоначална соленост и фин продължителен послевкус. В нея има леко лимонови нотки и точно това я прави прекрасен завършек на ястие с кисел характер и сосове на доматена основа. Но все пак това е един луксозен тип сол подходящ заради ефектния си цвят повече за финиши.


Related Posts

Каква е разликата между яйцата – да белите и кафевите био, еко, клетъчно отглеждане  и пр.

Каква е разликата между яйцата – да белите и кафевите био, еко, клетъчно отглеждане и пр.

Какво представляват обогатените яйца? В търговската мрежа може да срещнете яйца с Омега -3 аминокислени. Яйца със селен или цинк. А в някой държави в Европа и САЩ и вегетариански яйца. Тези яйца зависят също от диетата на хранене на кокошките. Те се хранят с […]

Страници: 1 2 3

Каква е разликата между зеления и черния кардамон

Каква е разликата между зеления и черния кардамон

Как да използваме кардамона? Много често в магазините може да видите кардамон на прах. Не ви препоръчвам да купувате от него, защото ароматът в семенцата е силно летлив и губи своя потенциал почти веднага след като те бъдат извадени от шушулките. Тук разлика и в […]

Страници: 1 2 3Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *