Каква е разликата в ядливите соли

Каква е разликата в ядливите соли

4. Сол Малдон

Нашумялата в последно време британска сол, носи името си от района, в който се добива.  През 1866 г. малдонската сол е препоръчана за лечение на коремен тиф и други състояния. Малдонската солна компания е създадена в Малдон през 1882 г. и от тогава компанията започва да търгува под това име. Процесът на събиране на морската сол на Малдон включва индустриален процес, при който солта се филтрира и вари. Цветът и е бял с характерни ронливи, едри  и леки кристали.

Вкусов профил на сол Малдон:

Малдонската морска сол има неправилни люспи с ронлива текстура, което добавя хрупкавост на ястията с нея. Тя се разтваря по-бързо от останалите морски соли от висок клас. Характерно за нея е, че се предлага и опушен вариант.

5. Кала Намак

каква е разликата в ядливите соли - сол Кала Намак
сол Кала Намак

Кала намак – “черна сол” (непалски език) е хималайска сол, която е опакована в буркан с дървени въглища, билки, семена и кора, след което се изпича в пещ за цели 24 часа, преди да се охлади, съхранява и остарява. Черната сол на Айюрведа. Каменна сол, с широка употреба в южна Азия. Характерно за нея е богатото и съдържание на сяра, която и придава и специфичен вкус. В съвремието най-често тази сол се добива по синтетичен път. Натриевият хлорид осигурява на кала намак соления вкус, железният сулфид осигурява тъмно виолетов оттенък, а всички серни съединения придават на кала намак лекия си пикантен вкус, както и силно отличителен мирис. В Аюрведа тя се води като охлаждаща храна.

Вкусов профил на Кала Намак:

Топ веган шефовете я правят популярна, защото благодарение на сярата тя придава лек яйчен привкус на веган ястията, но е важно да отбележа че при сготвените ястие това не се усеща толкова, по-скоро добавя нотка умами вкус. Кала намак се използва масово в южноазиатските кухни на Бангладеш, Непал, Индия и Пакистан и си партнира много добре с пикантни ястия. Най-известната му употреба е в индийската улична храна, известна като chaat masala. Цветът ѝ позволява да създаде донякъде драматичен визуален ефект, когато се използва като финишна сол.


Related Posts

Каква е разликата между яйцата – да белите и кафевите био, еко, клетъчно отглеждане  и пр.

Каква е разликата между яйцата – да белите и кафевите био, еко, клетъчно отглеждане и пр.

Какво представляват обогатените яйца? В търговската мрежа може да срещнете яйца с Омега -3 аминокислени. Яйца със селен или цинк. А в някой държави в Европа и САЩ и вегетариански яйца. Тези яйца зависят също от диетата на хранене на кокошките. Те се хранят с […]

Страници: 1 2 3

Каква е разликата между зеления и черния кардамон

Каква е разликата между зеления и черния кардамон

Как да използваме кардамона? Много често в магазините може да видите кардамон на прах. Не ви препоръчвам да купувате от него, защото ароматът в семенцата е силно летлив и губи своя потенциал почти веднага след като те бъдат извадени от шушулките. Тук разлика и в […]

Страници: 1 2 3Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *