Каква е разликата в ядливите соли

Днес ще ви споделя проучването си по темата каква е разликата в ядливите соли или поне в тези, с които аз съм се сблъскавала. Има ли мода и сред тях, и наистина ли някои са по-полезни от други?

Не случайно солта е била разменна единица в миналото. И е един от най-разпространените продукти в готварството.  И мина времето, когато солта беше просто сол. Днес, ако може да сте сноб по отношение на виното, бирата, кафето или пък маслото, защо да не го правите и към солта 🙂

солници край морето на Малдон

Повече за солта

Солта на живота:

Солта е кристален минерал, изграден от два елемента, натрий (Na) и хлор (Cl). Натрият и хлорът са от съществено значение за тялото ви, тъй като помагат на мозъка и нервите ни да изпращат електрически импулси.  За човешкия организъм тя е ценен електролит. Чрез нея организма си добавя натрий, който ни е необходим  за калиево-натриевия баланс.

Още един любопитен факт – всички наши телесни течности са солени и е хубаво ежедневно да набавяме на организма си от този ценен елемент. Въпреки, че в по-големи дози солта е вредна за здравето, има много малко доказателства, че намаляването ѝ ще го подобри. И все пак има ли значение солта, която ще консумираме и какви са разликите на ядливите соли в това отношение? От дългото си проучване по темата стигнах до извода, че няма особена разлика за здравето на организма ни.

Солта в кулинарията:

Солта е един от петте основни вкуса (солен, сладък, горчив, кисел и умами). В кулинарията солта подчертава и потиска различните аромати, които възприемаме в храната си. В малки количества солта ограничава горчивината, но засилва сладкото, киселото и умами, придавайки на сладки и кисели ястия полипластов вкус. Разликата в ядливите соли е основно във вкусовия им профил.

Освен като подправка, солта ни служи и като консервант, дезинфектант (много малко бактерии живеят в твърде солена среда), в различни типове козметика, животновъдството, а също така и като суровина в индустрията.

Типове деление на солта

Всеки един човек, запален по кулинарията отивайки в магазинната мрежа се е сблъсквал с голям асортимент от соли.  От фино смлени, почти на прах до груби неправилни парченца. В различни цветове и оттенъци, и такива с предназначение за сладко, за азиатски вкус или обогатени с допълнителни аромати.

Каква е разликата в ядливите соли и какви са възможните критерии за диференциране:

  • географски произход;
  • метод на добив;
  • естествени примеси, добавки, ароматизатори;
  • предназначение;
  • обем;
  • цена;