Каква е разликата в различните видове ферментация

Каква е разликата в различните видове ферментация

Напоследък всички пощуряхме по ферментацията. Още от края на 2012 топ шефове, кулинарни гурута и нутриционисти силно тръбят за това природно чудо. Но ферментацията не е хипстърски приом в храненето, а стар почти колкото и живота начин за съхранение на храна. Да, днес ще поговорим и за туршии, но не само…

Моята любима книга, свързана с ферментацията е  The Art of fermentation,  в която доста подробно са обяснени този тип процеси и как те влияят на организмите ни. Като човек с онкологични проблеми аз силно се интересувам от  това, което приемам и чрез храната си.  Пътешествието ми във ферментацията зпочва трета година. Експериментирам с различни продукти и рецепти и смело мога да кажа, че на мен тя ми влияе много добре на здравето. Това, обаче е субективно и както много пъти съм казвала във здравето няма панацея.

Четейки за ферментацията срещах и различни видове ферментация и терминология, свързана с нея. Имаше моменти, които това ме объркваше и днес реших да ви споделя моите проучвания и знания по темата с ферменацията и видовете ѝ.

Какво е ферментация?

Метаболни процеси в безкислородни условия – това е кратката същност на ферментационните процеси. Ферментацията превръща захарта от органичните вещества в киселини, газове и алкохоли. Бактериите, дрождите и някои видове плесени са основния виновник за тези процеси.  Но ако микроорганизми се възползват от тях, за да извличат енергия,  ние сме се впечатлили повече от въздействието на отпадните продукти (газове, органични киселини, алкохол), които променят храната.

На пръв поглед ферментацията е лесен процес, който изисква хигиена и търпение природата да си свърши работата. Все пак, това е процес с много условности. Тя зависи от околната среда, температурата и качеството на продуктите, които ще ферметираме. Понякога тя се случва спонтанно, друг път и трябват т.нар. стартери. При някои видове ферментация се образуват пробиотици, това е и причината напоследък тя да е тренд сред кулинарни топ шефове и готвачи и любителите на здравословното хранене.

Какво може да се ферментира?

ферментация на соев сос
ферментация на соев сос

Ферментационни процеси протичат при разграждането на живи и мъртви организми, дори и в нас хората също. Доказателство за това е мускулната треска, плод на млечнокиселата ферментация и липсата на достатъчно кислород.

В зависимост от географския район, в който се намираме ферментационните продукти, те варират. Ферментацията далече не свършва само с туршията и хляба с квас. На ферментацията дължим киселото мляко, сирената, кефира, камбучата, соевия сос, пастата Мисо, доста видове колбаси. Плод на ферментацията са и виното, бирата, бозата и доста други алкохолни и безалкохолни напитки, включително кафето и шоколада.

През ферментационни процеси преминава дори и тютюна.


Related Posts

Каква е разликата между Шампанско и Просеко?

Каква е разликата между Шампанско и Просеко?

Нека поговорим за тези така опияняващи мехурчета във вината шампанско и просеко. Всяко шампанско е пенливо вино, но това не означава непременно, че цялото пенливо вино е шампанско! Официално сме в сезона на закачливите балончета във виното. Лятото за всички ни е по-лежерно и се […]

Страници: 1 2 3

Каква е разликата между халал и кашер

Каква е разликата между халал и кашер

За повечето от нас храната е средство за преживяване, удоволстие и споделяне.  Но разхождайки се из голям супермаркет в Копенхаген и гледайки етикетите на месото, се замислих: Дали храната не е и средство за манипулация, предвид страшно многото диети, хранителни режими, гуру мастъри треньори и […]

Страници: 1 2 3Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy