Каква е разликата между зеления и черния кардамон

Как да използваме кардамона?

Много често в магазините може да видите кардамон на прах. Не ви препоръчвам да купувате от него, защото ароматът в семенцата е силно летлив и губи своя потенциал почти веднага след като те бъдат извадени от шушулките. Тук разлика и в зеления и черния кардамон няма. Най-добре е да запечете на сух силно сгорещен тиган шушулките за максимум 30 секунди. Изчакайте ги да се охладят и ги разпукайте внимателно. После стрийте само семенцата в хаванче или смелете заедно с шушулката (отнася се за зеления кардамон) в кафемелачка.

Шушулките от зеления кардамон може да запазите за инфузия с чай. При приготвянето на кафе сложете от семената на зеления кардамон заедно с кафето в кафемашнита или кафеварката и се насладете на ароматно кафе като в Турция и Ливан.

Черният кардамон е с твърда шушулка и обикновено се използват само семената от него, освен в бавно готвени яхнии тип – корма. Ако готвите корма, то разпукайте леко шушулката черен кардамон и сложете да ври в ястието заедно с месото, така най-добре ще усвоите аромата ѝ.

Няколко рецепти с кардамон:

 

Ако статията каква е разликата между зеления и черния кардамон ви е харесла, то ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептите или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.