Каква е разликата между яйцата – да белите и кафевите био, еко, клетъчно отглеждане и пр.

Какво представляват обогатените яйца?

В търговската мрежа може да срещнете яйца с Омега -3 аминокислени. Яйца със селен или цинк. А в някой държави в Европа и САЩ и вегетариански яйца. Тези яйца зависят също от диетата на хранене на кокошките. Те се хранят с фуражи и хранителни добавки, обогатени със съответния химичен компонент.

За вегетарианските яйца пък в диетата на носачките влизат само съставки с растителен произход.

Какво означават печатите върху яйцата?

каква информцаия носи печата на яйцата
каква информцаия носи печата на яйцата

Всяко яйце, попаднало в търговската мрежа, има печат от фирмата производител с поредица от символи. Тези символи носят точна информация. В българия е прието яйцата да се обозначават по следната схема:

В началото на печата стои една цифра. Тази цифра обозначава начина на отглеждане на яйцето.

  • 0 – био яйца;
  • 1 – яйца от пасищни кокошки, отглеждани на открито;
  • 2 –  тази цифра сочи, че яйцата, които сте си купили, са от подово отглеждани кокошки;
  • 3 – символа за яйца от клетъчно отглеждани носачки;

Следват латински букви, които са символите на държавата, в която са добити яйцата. Например:

  • АТ – Австрия
  • ВЕ -Белгия
  • BG – България
  • DE -Германия
  • DK – Дания
  • PL – Полша и пр

Следващите две цифри от печатите върху яйцата посочват областта, от която са добити яйцата. А последните три цифри са регистрационния номер на фермата, в която са произведени яйцата.

Как да разпознаем пресните яйца?

как да познаем колко са пресни яйцата
как да познаем колко са пресни яйцата

Каква е разликата между  яйцата, когато са пресни и когато не са, от гледна точка на здравето ни  мисля че е важно за всички. Все пак как да разберем дали са пресни яйцата освен по-срока на годност, обозначен на кутията?

В пресните яйца протеиновите връзки са силни и “стегнати”. Така при разчупване на яйцето жълтъкът трябва да запазва овална и стегната форма, а белтъкът да е стегнат около него. Колкото повече се разливат, толкова по-стари са яйцата.

Като правило по-пресните яйца са и по-тежки. От тук идва и тестът в чаша вода със сол.

С времето връзките, които придържат жълтъка в центъра на яйцето, се разпадат и в яйцето навлиза повече въздух, това е и причината нашите баби да са правили теста с разклащане на яйце до ухото, ако тези връзки са вече отслабени, то издава хлопащ звук и показва, че яйцето е старо.

Разгледайте някои от рецептите с яйца в блога

Ако статията “Каква е разликата между яйцата?” ви е харесла, то ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали някоя от рецептите или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.