Каква е разликата между яйцата – да белите и кафевите био, еко, клетъчно отглеждане и пр.

Каква е разликата между яйцата в зависимост от начина на отглеждане на кокошките?

От начинът на живот на кокошките зависи най-вече съдържанието на полезни вещества на яйцата им. Също така и цената им.

видове яйца според начина на отглеждане на кокошките
видове яйца според начина на отглеждане на кокошките
  1. Клетъчно отглеждани яйца

Най-разпространения вид яйца в магазините  са тези, добивани от кокошки-носачки, отглеждани в клетки  в затворени помещения и под изкуствена светлина. В тези клетки, птиците  са разполжени  много наблизо една до друга и една върху друга. До тях обикновено няма достиг на слънчева светлина. Храната на животните е изцяло фуражна. Понеже птиците са разположени в малки простраснства, за да се избегнат форми на канибализам им се подрязват човките и части от крилата. Малкото пространство изисква и добавянето на антибиотици и протеинови добавки в храната им, за да се избегнат зарази.

Този начин на добив на яйца е евтин и бърз и затова се е наложил като най-масов. Яйцата от него отново са с около 80 калории, но полезните вещества са сведени до минимум и в тях много често се открива наличие на антибиотични препарати.  Тези яйца и достъпната им цена ги прави най-употребяваните, но все повече потребители застават срещу този ужасен начин на отглеждане на животни. Това води и до международни регулации. От 2012 г. в ЕС могат да се отглеждат носачки само в клетки на най-малко 750 cm², в които трябва да има гнездо.

2. Яйца от подово отглеждани кокошки

При подовото отглеждане кокошките са разположени в огромни халета. Тази поредба, според регулациите позволява на квадратен метър да може да има до 18 носачки. В подобни халета много често са наблъскани около 5000 птици, което води до поведенчески изменения като канибализъм. В тези халета много от птиците умират от причинения им стрес. Те се третират с множество лекарства и хормони. Единствената разлика с клетъчно отглежданите за самите птици е че могат да се самопочистват. Те отново се хранят изцяло фуражно и нямат достъп до слънчева светлина.

Като хранителни стойности и съдъжание на витамини и омега-3, яйцата от тези кокошки са с много близко съдържание като при клетъчно отглежданите.

Пасищни кокошки
Пасищни кокошки

3.Яйца от  свободно гледани кокошки

В този случай, кокошките трябва да имат достъп до  открити площи и пряка слънчева светлина. Носачките разполагат с постеля и гнезда за снасяне и т. нар. кацалки за почивка. Те имат възожност да извършват минимални физиологични потребности, като например да разперят крилата си, да се движат. Свободно отглежданите кокошки  имат възможност да се движат в открити пространства и имат достъп до слънчева светлина, но отново е възмоно да се хранят само със зърно.

Относно яйцата от птиците, отглеждани по този начин, те са с повече ползи. В доста от изследванията, които прочетох беше посочено, че възможността им за разходка под слънчева светлина увеличава съдържанието на витамин Д и бетакаротин  в тях.

3. Яйца от пасищни кокошки

Тези птици трябва да имат достъп до пространства, в които да консумират естествените за тях източници на храна. Те имат достъп до открити полета, където могат да консумират червеи и насекоми. През нощта пребивават в кокошарници с гнезда и кацалки. Това е и представата на повечето от нас, как би трябвало да живеят кокошките.

Има едно основно ограничение при добива на тези яйца – те са сезонни. През пролетта и лятото носачките, снасят повече, защото следват циклите на природата. Разликата в състава на тези яйца, спрямо гореизброените е огромна. Те са с много по-високо съдържаие на бетакаротин, витамин Е, Д и Омега-3 мастни киселни за сметка на по-малкото количество холестерин.

Един от показателите за качеството на този тип яйца е цветът на жълтъка. Той е много наситено жълт към оранжев. Белтъците са по-стегнати и плътни.

4. Био органични яйца

Био и органик са типове сертификати, които се издават на земеделски производители, отговарящи на ред изисквания. Тези яйца трябва да отговарят на съответните критерии за сертификата.

В основни линии  това включва, начина на отглеждане на животните и тяхното хранене:

  • Трябват да има определен процент от помещенията за престой, застлан със салма и дървени стърготини.
  • Да имат и определена квадратура на животно за разходка в открито пространство.
  • Носачките трябва да бъдат хранени само с органични фуражи и в храната им да не се сдържат пестициди.
  • Употребата на профилактични медикаменти е забранена.
  • и още ред други изисквания.

Яйцата, добити по този начин по принцип са по-дребни от другите. Порите на чрупката им също са по-малки, а жълтъкът с по-наситен цвят. Съдържанието на антиоксидантите лутеин и зеаксантин в жълтъка на органичните яйца е драстично по-висок. Повечето хора откриват и разлика във вкуса им.

При тези яйца все пак е по-висок рискът от зараза със салмонела и трябва да ги измивате в алкален разтвор преди употреба.