Каква е разликата между яйцата – да белите и кафевите био, еко, клетъчно отглеждане и пр.

В този изпъстрен с проблеми свят поне яйцата трябва да са нещо просто нали? Купуваш ги, готвиш ги и ги хапваш. Е да, но се оказва, че яйцата пораждат в нас много повече въпроси, отколкото сe предполага. Една разходка до магазина и се оказва, че има големи, малки, с бяла или кафява черупка, органични, от пасищни птици или промишлени. И започва голямото чудене:  добре де каква е разликата между яйцата?

  • Каква е разликата между обикновените яйца и тези от пасищни кокошки?
  • Яйцата от пасищни кокошки и органичните яйца различни ли са?
  • Има ли значение цветът на черупката им?
  • Кои са по-полезни?
  • Какво означават печатите върху яйцата?

В тази статия не искам да влизам в една от най-разгорещените полемики между почитатели на различни хранителни режими, а имемено дали са полезни яйцата или не за нашето здраве. В днешно време има достъп до безкрайно количество (проверена и непроверена) информация и всеки може да вземе своето решение. За себе си мога да кажа, че всичко е въпрос на качество и баланс в хранителния режим и аз и семейството ми консумираме яйца. Не ангажирам никого с тази гледна точка.

Днес ще ви споделя повече за разликите между кокошите яйца, които се предлагат най-масово в хранителните магазини. Диверсификацията става все по-голяма, освен  гореизброените видове, напоследък забелязвам и обогатени с омега-3, селен или цинк яйца. Възможно ли е това и има ли смисъл ще опиша в проучването си и в тази насока.

Каква е разликата между белите и кафевите яйца?

Да започнем с очевидната разлика в черупката и по-точно оцветяването ѝ.  Най-разпространените цветове са бели и кафеви. Има и други цветове – сиви, синкави, но са много по-рядко срещани.

  • Често хората, които предпочитат кафявите яйца, го правят защото смятат, че кафявите яйца са по-натурални и здравословни от белите яйца. Предполагам асоциацията се базира и на това, че всичко в кафяво е по-добро за нашето здраве. Пълнозърнест пред бял хляб, кафяв пред рафиниран ориз, кафява пред бяла захар и прочие. Така ли стои въпоросът и с яйцата, обаче?
  • Хората, които предпочитат бели яйца казват, че те са по-хигиенични и с по-наситен вкус.
бели яйца
бели яйца

Дали черупката определя вътрешността на съдържанието? Всъщност има огромен брой изследвания, които доказват, че няма съществена разлика в съдържанието на двата типа яйца в зависимост от черупката. Намерих само две изследвания, в които беше описано че в кафевите яйца има малко повече омега-3 мастни киселини, но разликите са незначителни при дневна консумация.

Пигментацията на черупката на яйцата зависи от породата на кокошките. По правило цветът, който снасят определена порода кокошки им е генетично заложен. Белите и дребни породи снасят бели яйца. Кафевите породи снасят кафеви яйца. Има оцветени в синьо, пъстри и дори зелени черупки. Цветът на яйцата е пряко свързан с вида кокошка и химическите вещества, които се предават на снесеното яйце.

В основата си всички яйца са бели, върху някой от тях се образуват допълнителни обръчи от вещества – протопорфирин и каротеноид.

Кафевите черупки са по-твърди и това може би ги е наложило като по-масов тип на българския пазар. В различни държави в Европа белите яйца са по-евтини и по-разпространенени.