Каква е разликата между спагети и нудли

Каква е разликата между спагети и нудли

Основната разлика между спагети и нудли:

Когато говорим за спагети и нудли, основната разлика между тях си остава, че са част от различни кухни. Спагетите идват от Италия, а нудлите са част от Азиатската култура на хранене. С  навлизането на мултикултурализма сега ядем и двете съставки навсякъде по света.

Какви са различията в съставките?

  1. Яйцата

  • Спагетите са най-популярния представител на италианската паста. Едно от важните условия в приготвянето на паста е съдържанието на яйца в тестото. Като цяло, пастата има само няколко различни рецепти за тесто, но много различни форми – спагетите са част от популярните форми.
  • Нудлите нямат точни изисквания относно съдържанието на яйца. Те могат да съдържат такива, но при по-популярните им разновидности в състава няма яйца.

2.  Брашното

  • Традиционно спагетите се приготвят от  брашно или грис от пшеница. Като по-високия клас спагети се приготвят от специфични сортове твърда пшеница, която е с по-високо съдържание на белтъчини и глутен. Благодарение на него, спагетите са по-еластични и с по- твърда текстура. На нея, както и на яйцата те дължат златистия си цвят.  Днес, в кулинарията са възможни и разрешени всякакви експерименти, така че пазара предлага и безглутенови спагети и такива без яйца. Но аз представям традиционните рецепти и разликите в тях.
  • Нудлите могат да бъдат приготвени от доста видове съставки, оризово брашно, оризово нишесте, царевично нишесте, брашно от фина пшеница. Така наречените стъклени нудли се правят от брашно от растението Конджак.  По-меката пшеница или оризово брашно им придават по-светъл цвят, по-гладко, по-копринено усещане и им дават възможност да се готвят бързо.

3. Сол

  • В състава на спагетите влиза брашно, яйца и вода. При тяхното замесване не се слага сол. Тя се добавя при варенето им, а също и при овкусяването им в различните рецепти.
  • За да може да се развие по-малкото протеин и да може да слепне добре тестото за нудли обикновено към него се добавя сол. Това е една симпатична бележка. При варенето на нудли може да не добавяте сол, защото те съдържат такава.

Разликите в приготвянето на спагети и нудли:

Обикновено спагетите се варят в подсолена вода, към която е добавено малко количество зехтин. За тях се приготвят различни сосове, на доматена основа със свежи билки, месо, риба и или зеленчуци.  Готовите спагети се заливат с тези сосове и щедро се поръсват с италиански зрели сирена като Пармезан и Пекорино Романо. Времето за варене на спагетите е по-дълго, защото като правило са по-дебели и с по- плътна консистенция.

За приготвянето на нудли има доста различни варианти. Те могат също да бъдат сварени, могат да бъдат добавяни към супи и бульони. Могат да са част от съставките на други ястия като пържени спагети, охладени със зеленчуци, месо или риба или пък добавяни в салата с нудли или рамен.


Related Posts

Каква е разликата между Шампанско и Просеко?

Каква е разликата между Шампанско и Просеко?

Какви са вкусовите разлики между шампанско и просеко? Шампанското остарява при по дълъг контакт с остатъчните дрожди ( т.нар. утайка), то често има по трапчиви  и землисти вкусове като: кора на сирене, препечен хляб, цитрусови плодове, бяла праскова, бяла череша,  бадем, а понякога дори и […]

Страници: 1 2 3

Каква е разликата в различните видове ферментация

Каква е разликата в различните видове ферментация

Какво е различното между ферментация и стерилизация? Ферментацията е “опитомена” от хората като метод за консервиране на храна, но наред с нея има и редица други методи за консервиране. Както вече писах, тя е капризна и зависима от  климатичните условия. Това я прави процес с […]

Страници: 1 2 3 4Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy