Каква е разликата между спагети и нудли

Каква е разликата между спагети и нудли

Уточнявам, че разликата между спагети и нудли в тази статия е при класическите варианти на тези съставки и в съвремието ни те са силно условни, но все пак съществуват.

Няма да си кривя душата едва ли нещо ми пасва повече от италианската кухня, но напоследък леко ѝизневерявам с различни азиатски ястия. Любопитни са ми източните съставки и доста експериментирам с тях. Вчера отворих килера и в него имаше основно паста ( лингуини, спагети, оричете и паперделе) и нудли. Спомних си за един момент преди около 15 години, в който се чудех може ли да си направя Chowmein ( пържени нудли ) с по-тънки спагети, защото никъде не откривах от азиатските видове в България. И още от тогава откривам каква е разликата между спагети и нудли.

Ако и вие сте си задавали този въпрос, то днес ще нищим точно тази разлика.

Кратка история на спагетите:

Популярна история разказва, че спагетите са ранни форми на нудълс, които са привнесени от Китай още по времето на Марко Поло. Сицилианците, базирайки се на книгата на Роджър от 13 век, където има записи за сицилианския град Трабия, в който жителите произвеждали спагети в големи количества предимно за износ.  Като повечето иновации в света е възможно идеята да е възникнала и реализирана едновременно в повече от една част  на света, подобно на сладоледа. Вероятно такава е и историята на спагетите. Факт е, че  днес са една от най-популярните храни от италианската кухня наред с пицата.

Кратка история на нудлите:

нудли

В книгата ” Пътят на нудлите: от Пекин до Рим с любов към пастата” е спомената интересна история, теория за произхода на нудлите. А именно, че произхода им е от Йерусалим. Все пак като част от доста стара и силно разпространена храна е трудно да се намерят корените на това ястие.

Най-популярната теория, че са възникнали още в началото на трети век в Китай. Когато и да са се появили днес те са една от най-обичаните храни не само в Азия, но и в цял свят.


Related Posts

Каква е разликата между Шампанско и Просеко?

Каква е разликата между Шампанско и Просеко?

Нека поговорим за тези така опияняващи мехурчета във вината шампанско и просеко. Всяко шампанско е пенливо вино, но това не означава непременно, че цялото пенливо вино е шампанско! Официално сме в сезона на закачливите балончета във виното. Лятото за всички ни е по-лежерно и се […]

Страници: 1 2 3

Каква е разликата в различните видове ферментация

Каква е разликата в различните видове ферментация

Напоследък всички пощуряхме по ферментацията. Още от края на 2012 топ шефове, кулинарни гурута и нутриционисти силно тръбят за това природно чудо. Но ферментацията не е хипстърски приом в храненето, а стар почти колкото и живота начин за съхранение на храна. Да, днес ще поговорим […]

Страници: 1 2 3 4Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Приемам Privacy Policy