Каква е разликата между сладолед и джелато (gelato)?

 

сравнителна таблица на сладолед и джелато

Къде да намерите качествен сладолед и джелато?

Лесният отговор за Джелато е в Италия, но качествен сладолед, а и джелато се правят в целия свят. Пишейки тази статия се замислих, къде съм опитвала най-добрия сладолед до момента и моят личен фаворит, може би ще изненадам някой, се оказа малка джелатария в Барселона.

Нека поговорим за добрите места с качествен сладолед в нашата родина.

Живея в София и логично тук имам най-много любими места:

  • Savini Gelato  в близост до докторската градинка е мястото, в което се отбивам с удоволствие и винаги опитвам новите им предложения. Предлагат безглутенови фунийки, а любимия ми вкус си остава този с лавандула. Имат обекти и в близост до южния парк, а отскоро и  в Пловдив.
  • Gelateria Naturale е още едно от приятните места, разположени в центъра на града на ул. Иван Шишман, в които може да си купите занаятчийски сладолед. Самите те твърдят, че не добавят готови бази и индустриални смеси и работят без консерванти, оцветители и хидрогенизирани мазнини! И въпреки че мисля, че веганските замразени десерти, не са нито джелато, нито сладолед, то тук може да намерите доста вкусни предложения от този тип.
  • Gelato & Late – сладоледът е на завидно добро ниво. Сезонни предложения, грижливо прибрани в метални контейнери. Този “старомоден” начин запазва качеството на сладоледа по-добре. Харесвам в концепцията им това, че се стремят към минимално количество отпадъци, имат собствена ферма и освен в София имат джелатерия и в Своге.
  • Ресторанти La botega– тук залагат на интересни вкусове и авторски качествен сладолед. Опитайте предложението им с маслини: не е първата асоциация за сладолед, но на смелите в експериментите ще им допадне.

Добри места за сладоледи в Пловдив:

  • Argento – доста голямо разнообразие от видове, но в някои от тях сякаш има изкуствени оцветители и ароматизатори. Лично мое мнение и не ангажирам никого с него. Все пак разнообразието е толкова голямо, че всеки може да намери своя вкус.
  • Savini Gelato – ако има някой, който прави наистина висококачествен и занаятчийски сладолед, това е  Сaвина Николова  в нейните джелатарии. Вече има такава и в Пловдив. Качествени продукти, отношение към детайла и толкова много истински вкус.

Какво да си приготвите вкъщи?

СЛАДОЛЕД С БОБ ТОНКА И ШАМФЪСТЪК, ГАРНИРАН СЪС СВЕЖИ МАЛИНИ

БОРОВИНКОВ СЛАДОЛЕД С ДОМАШНО СЛАДКО, БЕЗ ЗАХАР

СЛАДОЛЕД ОТ ВИНО

ЯГОДОВО СОРБЕ С БОСИЛЕК И ЧЕРЕН ПИПЕР