Каква е разликата между сладолед и джелато (gelato)?

Наистина ли има разлика между сладолед и джелато или Gelato е по-изискано име на познатия, и старомодно звучащ сладолед?

сладолед с горски боровинки

Разхождайки се из празните улици на неделна София, с фунийка лавандулов занаятчийски сладолед, се замислих за разликата между сладолед и джелато и доколко я познаваме? Аз съм почитател на този десерт и съм го опитвала в много различни вкусове и текстури, на много места по света. Последния по-странен вкус, за който се сещам, е този с уасаби и матча.  Но само занаятчийския сладолед ли има право да се нарича джелато?

Сладоледът е категоричния любимец на големи и малки и почти няма  човек, който даустоява на изкушението му. Замразеното удоволствие е видяло бял свят преди много време и  носи наслада на небцето на хиляди хора по света. През дългогодишната си история този леден десерт търпи повече трансформации и модификации, отколкото може да си представим.

Малко история:

Как ви звучи факта, че човечеството познава първите форми на сладолед приблизително 7000 години? Така твърди Уикипедия. Пак там, за родина на първите форми на сладолед  е посочена Персия. За наследник на този първоизточник се смята, днешния популярен на индийския полуостров,                    замразен десерт – Кулфи (Qulfi). Днес Кулфи се сервира в много голяма част от Индия и Средния Иток. Характерните вкусове и стъставки в приготвянето му са  Малаи ( специфична животинска сметана), розова вода, шафран, кардамон и шамфъстък.  Ако нямате път към Индия или Шри ланка, то попитайте в индийските ресторанти. Понякога Кулфи присъства в менюто им.

Масово в книгите за сладолед ( без италианските :)),  за първата родина на сладоледа се посочва Китай, където на императорите е поднасян микс от преработен ориз, мляко и плодове, разбъркани със сняг.

Италианците пък посочват маврите за прародителите на сладоледа. Според тях  те са го пренесли в Сицилия, където местните са го доразвили и усъвършенствали до днешното джелато. Още една от силно разпространените легенди, разказвани на Ботуша, е че сладоледът е станал популярен благодарение на Катерина Медичи.  Тя го занесла във френския кралски двор и го направила десертът на монарсите. Това е историята, на която се позовава днешното толкова любимо в цяла Европа джелато.

Първата записана рецепта за сладолед е  все пак във френска книга през далечната 1674 година и спрямо днешните разбирания, то тя е била рецепта за Сорбе. Благодарение на британката Агнес Маршал  сладоледът става толкова популярен сред хората от средната класа.

И все пак има ли разлика между сладолед или джелато, оказва се че има и то повече от една. Тук ще се постарая да обясня ключовите разлики в съставките, метода на приготвяне, вкуса, текстурата и стила на сервиране при тези две прекрасни студени лакомства.