Каква е разликата между Шампанско и Просеко?

Нека поговорим за тези така опияняващи мехурчета във вината шампанско и просеко.

Всяко шампанско е пенливо вино, но това не означава непременно, че цялото пенливо вино е шампанско!

Официално сме в сезона на закачливите балончета във виното. Лятото за всички ни е по-лежерно и се отдаваме на сладко опиянение. Настроени за парти, прекарваме повече часове на открито и с приятели, с приятни емоции и чаша коктейл или леко, пенливо вино.

Вечеря на открито с просеко

Някои от нас помним как пенливо вино в България се пиеше само на Нова година и всички го знаехме като шампанско Искра. За огромна моя радост, този период е вече в миналото! Все повече консумираме, така наречените Sparkling wine. Разбира се, Champagne, Prosecco и Cava  не са единствените пенливи вина в света (или дори собствените им страни), но остават най-популярните, поне засега.
Реших да ви представя кратък наръчник с познанията ми, който не претендира за изчерпателност за приликите и разликите в тези две пенливи вина, но се надявам да бъде добър ориентир и за вас.

От къде идват?

Очеизбодният, кратък отговор на този въпрос е: Шампанско е от Франция, а Просеко е от Италия и са произведени по различни методи. Методът на винопроизводството е частично отговорен  и за разликата в цените им.

Шампанското идва от район Шампан ( наречен така поради приликите си с ландшафта на италианската област Кампаня). Това е североизточно от Париж и лозови насаждения там има още от времето на древните римляни. Района, от който произлиза това вино е с площ от 85 500 декара и произвежда 304 млн. бутилки за нуждите на световния пазар.

Просекото идва и носи името си от село Просеко, Италия. Това е предградие на Триест. Това е област Винето, северно от Венеция.  Районът на производство на просеко е по-малък с около 6000 хектара от този на Шампан, но пък ръстът на потреблението на това вино се е удвоил от 2008 насам. Данните за 2018 сочат, че са произвеждат 309 млн. бутилки.

лозя
лозя в Шампан

От какво и как се приготвят?

Методът за производство на мехурчета във всяко от тези вина е различен. И двата типа вина изискват два кръга на ферментация. Вторият кръг е така наречената карбонизация, на която се дължат и толкова силно търсените мехурчета в тези вина.

Шампанското обикновено е бленд от няколко сорта грозде в най-честия случай 2/3  сорт гроздве с зърна с тъмна обвивка (Пино Ноар,  Пино Мьоние) и една трета Шардоне. Методът, по който се случва винопроизводството на шампанското е известен като традиционен метод или Шампоаз. При него вторичната ферментация се случва в бутилката с добавяне на захар и продължителен контакт с дрождите в утайката.

Просекото се произвежда от специфичен богат на плодови вкусове сорт грозде  – Глера ( в Италия е наричан по-често Prosecco), който е известен още от древен Рим. Просеко също може да се произвежда като бленд от  сортове като Перера, Вердизо, Шардоне и Пино гри. Вторичната ферментация при виното Просеко протича в неръждаеми съдове, това е така наречения танк метод ( познат също като“charmat” method). Обикновено това означава по-малък контакт с утайката от дрожди или по-скоро по-контрилран процес на контакт. Благодарение на откритието на този метод, процесът на вторичната ферментация се ускорява и на това донякъде се дължи и по-ниската цена на Просекото.