Каква е разликата между мюсли и гранола

И мюслито, и гранолата са зърнени храни на основата на овес, създадени като питателна и диетична храна. И двете имат почти еднакво съдържание и са предпочитани закуски за хората от цял свят. В Европа предпочитаме мюсли, американците – гранола. В България гранолата е едно относително ново явление, тя придоби своята популярност през миналото десетелитие. Все още срещам хора, които се чудят и ме питат има ли и каква е разликата между мюсли и гранола. Аз обичам такъДнес ще се опитам да отговря на този въпрос.

Какво е мюсли?

Мюсли е зърнена закуска на основа на овесени ядки. Традиционно се прави с валцувани овесени ядки – въпреки че може да се направи и с други цели зърна като киноа, просо или ечемик. Това е ястие пулярно в цяла Европа като здравословна закуска. За създател на мюслите се смята Maximillian Bircher-Benner – швейцарски лекар и диетолог, който ги налага в края на на 1800-тната година като здравословен избор за начало на деня. Мюслите са по-популярни в Европа (да, ние в България сме повече европейци, отколкото си мислим), и по-малко консумирани в САЩ и Северна Америка.

Основното съдържание на мюслите са цели зърна, ядки, сушени плодове и семена. Традиционно се консуират като преди това се накисват за една нощ в студено мляко или друга течност ( вода, ядкова напитка, плодов сок), за да омекне и да стане като каша. Може и да скъсите времето му за приготвяне като го залеете или сварите с топло мляко или вода и да им се насладите топли. Аз ги предпочитам по този начин през студените месеци на година

Домашно приготвено мюсли с безглутенови овесени ядки

Какво е Гранола?

Гранолара е също зърнена закуска. Приготвя се от смес на овесени ядки ( понякога и с добавка от други зърнени култури), ядки, семена и сушени плодове с мазнина и подсладители, които действат като слешващ агент. Сместа за гранола винаги се изпича. След изпичането гранолата е на по-едри парчета и твърда ронлива стуктура и тези ронливи буци за характера и и разпознаваемата черта на гранолата.

Родината на гранолата е Америка, а неин създател, американския лекар Джеймс Калеб Джаксън. Гранолата остава предпочитана класическа закуска в повечето американски домове и до днес.

Консумираме гранола винаги студена. Обикновено разбъркана или се поръсена върху кисело мляко или се сервира като студена зърнена закуска в купа с мляко. Освен това е достатъчно сладка и хрупкава, за да може да се яде без допълнително накисване или обработка. Особено, когато е домашно приготвена и наскоро извадена от фурната.

Първата разлика между мюсли и гранола е топлинната обработка при приготвянето на продукта.

Основната и най-осезаема разлика при гранола и мюсли е в начина им на приготвяне. Съставките за гранола се пекат, преди да се превърнат в гранола. За да сглобим мюсли отделните съставки може и да преминават през различни готварски процеси, но за направата на мюсли те не преминават през термична обработка.

Мюслите обикновено не съдържат допълнителните захари и масло, които бихте намерили в гранолата. В резултат на добълнителните засължителни състваки, както и на печенето, двете популярни закуски имат напълно различен вкус и текстура.

Втората разлика е начинът на сервиране и консумация на мюсли и гранола

И двете популярни закуски традиционно се сервират по различен начин.

  • Гранолата е вече изпечена и подсладена, така че можете да я ядете направо директно – разбира се, можете да я сервирате с малко количество мляко или като поръска на кисело мляко, но добавките не са необходими и задължителни. Изключително приятно да хрускате парчета от нея като снакс, особено кагато е домашно приготвена, точно по вкуса ви и още е леко топла. Тогава е и по-лесна за консумация. Независимо дали ще консумирате гранолата с обавки или натурална важно е да запомним, че тя се консумира винаги студена т.е. към нея не се добавят горещи течности и не и е нужно време, за да бъде годна за консумация.
  • Мюслите имат нужда от допълнително време и продукт, за да бъдат годни за консумация. Те могат да се сервират студени като се накисват за 5-8 часа в студена течност. Например мляко, кисело мляко, ядкови напитки или сокове остават едни от най-типчните “сготвящи “съставки за мюсли. Но мюслите могат да се консумират и топли (варени във вода или мляко). Втория начин е по-бърз за направа и дава повече усещането за комфорт от топлата храна в бавно започващите утрини.

Здравословните ползи на гранолата и мюслите

 По същество и двата продукра имат много сходен състав, тача че и хранителните им стойности не се различават много. Ако приемем, че разглеждаме класическите им варианти, мюслите са по-малко калорични, защото в тях няма добавена допълнителна мазнина и подсладител. Тук говорим за класическите варианти, много често в готовите пакети с мюсли има много сушени плодове, допълнителни подсладители и шоколадови парчета. Гранолата може да има голямо количество захар и също различни добавки, или нездравословни мазнини. Та що се отнася за готовите предложения, които ни предлага пазата и в двата продукта:

Всичко, което трябва да направите, е да проверите етикетите, за да видите дали и до колко са здравословни!

Добрата новина е че и двете са пълни с фибри, а заради овесените ядки са богати на бета глюкани (Бета глюканът е вид разтворими фибри, съставени от полизахариди и комбинирани захари, които са изключителен помощник на човешката имунна система и намаляват “лошия” LDL холестерол чрез свързване с жлъчните киселини и ни помагат в борбата с вируси бактерии и свободни радикали.

Овесът, който е оснвната съставка и на двете зърнени закуски е с високо съдържание на антиоксиданти и полезни растителни съединения, наречени полифеноли. Най-забележителни са уникална група антиоксиданти, наречени авенантрамиди, които се намират почти единствено само в овеса. Авенантрамидите могат да помогнат за понижаване на нивата на кръвното налягане чрез увеличаване на производството на азотен оксид. Помагайки за разширяване на кръвоносните съдове, а това води до по-бърз кръвопоток. Освен това авенантардимидите имат противовъзпалително действие като повечето полифенолни съединения.

В заключение мога да кажа, че аз самата не консумирам често мюсли или гранола, защото не обичам каши, но и двете имат своите предимства. Ако искате да се насладите на ползите им и да ги направите максимално близки до вкуса си, прваете като мен. Приготвяйте ги вкъщи. Така мож да са безглутенови, с вида подсладител, който решите или без. Да сложите каквито решите добавки и най-важното да ги консумирате в любимия ми витам Н (наслада).