Каква е разликата между мус и пудинг

Аз съм от любителите на кремообразните десерти още от дете. А в мига, в който открих шоколадовия мус, нищо не може да измести начина, покойто взривява вкусовите ми рецептори. В сладкарските витрини на ресторантите един до друг стоят тези кремообразни десерти сходни на вид и това често кара по-неопитните да си задават върпоса каква е разликата между мус и пудинг. И двата се сервират по един и същ начин, обикновено в стъклена купа или чаша. И двата украсяват с малко бита сметана, плодове или някаква форма на топинг. И двете десерта са плътни, но мусът може да покаже няколко мехурчета в текстурата си, ако се вгледате по детайлно в него (и ако е приготвен добре). Но преди да потопите лъжицата си в тях, и тази разлика е трудно уловима.

Каква е разликата между мус и пудинг - мус с бял шокололад

В тази статия ще се опитам да дам повече яснота относно това има ли и каква е разликата между мус и пудинг. Тези толкова познати гладки, леки и кремообразни десерти изглеждат еднакви ястия, именно поради външния си вид и сходните си съставки. И двете са по-стуктурирани и плътни от бита сметана, но с по-лека тесктура от яйчните кремове. Въпрки че споделят сходни характеристики, а често и съставки, тези десерти имат няколко отличаващи ги разлики. И така, каква е разликата межди мус и пудинг?

Но преди това, нека си изясним какво е пудинг и какво е мус.

Какво е пудинг?

В първообраза си пудингът дори не е бил десерт, а пикантно ястие, приготвено чрез смесване на кълцано месо с някакво свързващо вещество (яйца, ориз или масло), след което е приготвено на пара, печено или варено. Днес асоциираме пудинг по-скоро със сладко ястие. В САЩ то може да е на плодова основа, в Европа е предимно на основата на мляко. За сгъстяване се използва царевично нишесте, чия, арарут, брашно, тапиока, ориз, хляб или яйца. Във Великобритания думата пудинг се използва като общо наименование за сладки десерти на основата на мляко и яйца.

каква е разликата между мус и пудинг - пудинг със сурово какао и смокини

Как се приготвя пудинг?

Има много вариации и рецепти, но в най-основния си вид пудингът традиционно се прави със смес (основа) от мляко и захар, която се готви и сгъстява с нишесте (най-често от царевица). Често като сгъстители се използват ориз, жълтъци, чиа, тапиока и по-рядко желатин или агар агар. Това води до полутвърда консистенция и кремообразна текстура. Царевичното нишесте едновременно сгъстява и фиксира крема, което води до много гъсто усещане в устата. След като го приготвите и сервирате в купа, пудингът може да изглежда идентичен с муса. Но те са различни, както ще видим и по-надолу в статията.

Обикновено се сервира охладен, но може да се сервира топ или на стайна температура

Какво е мус?

“Mousse” e френската дума за пяна. И това не е случайно, десертът дължи името си на своята текстура. Текстурата на муса е лека и шуплестта, което идва от разбитите белтъци и/или мазнини (ще видите някои рецепти, които добавят сметана, масло, растителни мазнини като авокадо, например), за да подпомогнат леката въздушна текстура. При интензивното разбиване на белтъците и мазнините в продуктите се улавят малки мехурчета въздух, които остават в муса. Това го прави ефирен и кадифен и много лек. технологията е подобна при направата на сладоледа.

Мусът може да е пикантен или сладък, но повечето рецепти за мус са сладки.

Как се приготвя мус?

Има много различни начини за приготвяне на този вкусен десерт. Задължителни са обаче две неща – основа и аератор. Точните съставки варират в зависимост от рецептата, но почти винаги ще има яйца в муса, или поне белтък, за да стане пухкав. Друг вариант е добавянето на сметана за аерирането. Има и разнообразие от нетрадиционни версии на мус, които са вегански, без млечни продукти , и са разменили традиционните съставки, за да бъдат по-здравословни. Тези вариации стават въздушни (макар и не толкова, колкото традиционната версия) чрез използване на съставки като разбито авокадо или аквафаба.

Основните разлики между мус и пудинг

1. Пудингът се готви, а мусът не

Това е и най-съществената разлика що се отнася до приготвянето на тези два десерта. Тъй като за сгъстител в пудинга най-често се използва нишесте, той се нуждае от готвене за известно време ( най-често варене), за да се сгъсти и да се свари. Това активира останалите вкусове и вие получавате хубав, хомогенен краен продукт, чиято структура е плътна и кремообразна.
За муса няма нужда някоя от съставките са бъде варена или печена. В някои случаи може яйцата леко да се темперират, но не е необходима друга топлинна обработка при направата му.

2. Текстурата и плътността им

Заради варенето пудинга има плътна, гъста и кремообразна текстура. Поради спецификите на приготвянето с разбиване на различен тип аератор ( най-често яйца, сметана или плодови мазнини) мусът е с шуплеста, ефирна и твърда пяна. Текстурата му е нежна като кадифе. Заради сгъстителя и топлинната обработка пудингът е и по-тежък. Лекотата на муса идва от разбити яйца, сметана или аквафаба.

3. Съставките дават разликата между мус и пудинг

Царевичното нишесте е съществена съставка, която няма как да присъства в муса, а много често е сгъстителя на пудинга. Двата десерта имат много съставки, които се припокриват и границата в рецептите понякога е тънка и размита, но едно нещо винаги е постоянно – мусът никога няма да има царевично нишесте, за да стане гъст. От една страна царевичното нишесте трябва да бъде сготвено, а вече разбрахме, че мусът не се готви и тежестта от нешестето ще попречи за запазване на мехурчетата въздух в муса.

Другата отлика са яйцата, за да направите наистина качествен мус, са ви нужни разбити белтъци, които да добавите към останалите съставки. Пропускането на яйцата е възможно, но ще получите резултат, който е по-малко пухкав или впечатляващ. Можете също така да намерите яйчен жълтък в муса, за да добавите богатство и да подсилите вкуса.

Пудингът, от друга страна, може да се направи напълно без яйца, въпреки че в крайна сметка става по-вкусен, ако добавите яйца. В готовите смеси за пудинг няма яйца, но за направата на класическа рецепта за пудинг в домашни условия, имате нужда от много жълтъци, малко царевично нишесте или брашно и много търпение и постоянно бъркане на котлона.

4. Темепратурата на сервиране при мус и пудинг

Мусът винаги се сервира охладен, защото за направата му често се използва френски меренг. Това означава, че трябва да стегне в хладилника за няколко часа, така че трябва да го сервирате студен или почти замразен. Пудингът може да се сервира, топъл, на стайна темепратура или охладен. Все пак се запазва по-дълго и по-свеж в хладилник. А и охладен може лесно да бъде гарниран с бита сметана или свежи плодове, които топлината би развалила.

В заключение ще кажа, че тези разлики могат да не бъдат взети под внимание от децата ви, например и те да продължават да наричат и двата десерта крем. Но за направата им е добре да знаете каква е разликата между мус и пудинг. А, и винаги да избирате възможно най-добрите съставки, защото те определят качеството на храната, а от там и качеството на живота ни.

Ако статията  ви е харесла, то ще се радвам да споделите вашите впечатления. Ако сте опитали рецептите или имате някакви въпроси към мен, може да ме откриете в instagram или facebook. Ще се радвам, да оставите коментар и в блога.