Каква е разликата между моцарела и бурата

Как се приготвят моцарела и бурата?

Методът, по който се приготвят и двата типа сирене в Италия е известен като Pasta Filata – или още с  термина филатура (предене) на самото сирене. Методиката е следната:

  1. Суровината се потапя в много гореща суроватка или вода –  85 градуса,  когато изплува на повърхността е време да се отцеди от течността.
  2. Отцедената вече смес се разбърква и меси, подобно на тесто, докато се постигне мека, жилава структура, която да е лесна за оформяне.
  3. Готоват вече маса сирене се разделя на по-малки парчета. Най-често тези парчета се оформят на  топки. Друг популярен начин е  издърпването на дебела нишка, която се плете като плитка за повече естетика.
  4. Сиренето е най-добро за консумация  в рамките на пет дни. Важно уточнение е – колкото по-рано след направата бъде изядено, толкова по-вкусноще е то.

Мoцарелата е отправната точка на почти всики сирена произведени по медота Pasta Filata – други сирена от този тип са Caciocavallo, Scamorza Affumicata и мексиканското Queso Oaxaca.

Бурата се приготвя от моцарела, но не е моцарела. На пръв поглед може да изглежда подобно на прясна топка моцарела, но истинският чар на бурата – и това, което я отличава – е това, което е отвътре. Сиренето бурата има твърда външна кора от прясна моцарела, която се разточва като блат за малка пица. От тази кора се оформя кухия плик, след което се пълни от смес от мека извара и сметана. Притиска се внимателно с пръсти кората от моцарела, за да се затвори вътрешността и се слага за 5-10 минути в гореща вода. Процесът на ферметнация на сметаната и прясната извара продължава в сиренето и точно това и придава неповторимия вкус при консумация.

Как се сервират?

Прясната моцарела от хладилника,  е чудесно решение за лятната ни салата, но нека си признаем кой си прави домашна моцарела всяка седмица. Купувате моцарела и и искате тя да е с максимално добро качество – накиснете я в топла осолена вода за около 5 минути, това ще възтанови фините тъкани и влагата в сиренето.

Рецепти с моцарела:

ПАТЛАДЖАН ВЕТРИЛО С МОЦАРЕЛА

ПИЛЕ С ВИНО МАРСАЛА И МОЦАРЕЛА

Обикновено бурата се сервира на стайна температура и тъй като е прясна, най-добре се сервира в рамките на 48 часа след приготвянето. След това също е годна за консумация, ако я съхранявате правилно. Магията на сиренето бурата се случва при разрязването, точно това е и причината да я консумираме прясна в салати или върху препечен хляб.