Каква е разликата между моцарела и бурата

От какво се приготвят?

Нека започнем с по-познатата и популярна Моцарела. Обикновено това сирене е приготвено с краве мляко (или, в случай на моцарела ди буфала, водно биволско мляко).

За разлика от повечето сирена, моцарелата не е отлежава и е годна за консумация веднага след като е направена.  Текстурата ѝ е най-стегната още докато е съвсем прясна. Все още влажна, елстична отделя се на слоеве, подобни на конци, има достатъчно разтегливост, но не е гумена.

Бурата обикновено се прави, като оформите “торбичка” от моцарела и я напълните с смес от сметана и малки парчета моцарела. Сиренето бурата е известно още като запомнящата се комбинация между моцарела, страчетела и сметана.  Пълнежа на сиренето бурата не се подлага на термична обработка и запечатано в торбичката от моцарела продължава да ферментира. Това продава и специфичния вкус на вътрешността на сиренето.

Традиционно, бурата се опакова и продава в зелено листо асфодел, като цветът на листото покзва свежестта на сиренето. Ако листато е свежо, то и буратата е прясна и добра за консумация. Най-добре е, когато се яде 48 часа след като е направено.

Прясна бурата завита в листо Асфодел
Прясна бурата завита в листо Асфодел